15.5.2018 17:07

Potulky po krásach Slovenska 14 (doplnený)

Lednica – obec so zrúcaninou hradu zasadeného do skaly, ale aj obec so super turistickými možnosťami.

Ahojte,

Opäť vám prinášam nový tip na výlet pri spoznávaní krás Slovenska. Naposledy som sa aj s kamoškami vybral do Bielych Karpát, a to konkrétne do obce Lednica . O hrade som ani netušil, ale už z obrázkov z internetu ma zaujala jeho poloha.

Cesta k hradu a hrad

Prichádzame do dedinky a parkujeme cca v jej strede pri starom kostole, kde sa nachádza aj označník. Vydávame sa po modrej značke a cca po 500 metroch je odbočka na hrad. Na hrad je to kúsok, keďže sa nachádza hneď nad dedinou. Cesta trvá asi 15 minút.

Dá sa použiť aj cesta z druhej strany kam vás navedie tabuľa, ale táto cesta je veľmi krátka a my sme sa chceli prejsť.

Dostávame sa teda k hradu a vidno, že na jeho obnove sa poctivo maká.

(opis hradu doplnený k pôvodnému blogu 6.7.2019)

Hrad je z vonka ozaj krásny, múry obopínajúce mohutnú skalu majú svoje čaro. Vchádzame do hradu cez vežu na nádvorí.

Tu sa nachádza lešenie ale dá sa vyjsť do hornej časti po železných schodoch so zábradlím. Do hlavnej časti sa prechádza cez otvor vytesaný priamo v skale.

Hrad nie je rozsiahly , ide skôr o obvodové ochranné múry skalného masívu.

Tie pochodíte rýchlo a musím uznať, že pri porovnaní starších fotiek hradu sa práce na obnove viditeľne posunuli vpred.

Dá sa tu oddýchnuť aj pri stole na lavičkách. Najväčšou devízou hradu je určite možnosť ísť na výhliadku. Tá ma dve úrovne. Na prvú sa ide po železnom rebríku a dostanete sa na niečo ako medziposchodie.

Odtiaľto vedú krásne aj keď úzke schody vtesané priamo do skaly. Mňa očaril už len pohľad na to schodisko.

Po nich sa dostanete na najvyšší bod hradu odkiaľ je krásny výhľad.

Táto zrúcanina hradu nieje síce rozsiahla ako som zvyknutý ale jej umiestnenie priamo v skale a pohľad na ňu to s prehľadom vynahrádza.

Červenokamneské sedlo

Ideme teda späť k označníku a vyberáme si cieľ Červenokamenské sedlo. Opäť sa teda vyberáme po modrej značke . Hrad máme takmer celý čas na dohľad z každej strany. Počasie nám zatiaľ prialo a svietilo príjemné slniečko. Cesta je príjemná a zaujímavá. Začíname ľahkým stúpaním po lúke. Celý čas máme hrad na dohľad a myslím si, že z hora v spojení s panorámou je ešte krajší .

Asi za 20 minút nás víta bukovo smrekový les, a teda aj príjemný prírodný tieň. Po lese ideme asi ďalších 20 minút. Ocitáme sa však zas na lúke, a to prichádza posledných 15 minút šliapania do kopca. Prichádzame na vytúžené sedlo. Konštatujeme, že sa oplatilo. Máme ozaj krásny výhľad na Vršatecké bradlá, o ktorých som už písal.

Tu sa ich dá vidieť z úplne inej perspektívy. Chvíľku zostávame a vychutnávame si pohľad na prírodu , samozrejme robíme pár fotiek. Nanešťastie vidíme v blízkosti približujúcu sa búrku, a tak sa radšej poberáme naspäť. Počasie nám teda nakoniec neprialo a búrka nás dostihla, no až v dedine, takže sme nezmokli. Spokojní teda ideme domov.

TIP: Lednica je krásna obec s krásnou zrúcaninou, avšak oplatí sa sem ísť buď ako odbočka pri nejakej ceste, alebo spojiť turistiku s pohľadom na zaujímavú slovenskú zrúcaninu. Určite odporúčam pre milovníkov bicyklov vyskúšať aj nejakú trasu na nich.

TIP 2: Oplatí sa ísť na lúku oproti hradu cez cestu a pozrieť sa na hrad aj odtiaľ. Je to cca 15 minút cesty a ten pohľad na živo je ešte krajší než z fotiek.

Ďakujem za každé prečítanie či spätnú väzbu :)

Všetky moje blogy nájdete tu : https://refresher.sk/profil/adam257/blogy

Ak sa vám moje blogy páčia dajte odber :)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď adam257 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.