Napíš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj sa do súťaže
Súťaž prináša

Precestovala som celý ostrov

Dovolenka v exotike prináša zaujímavé skúsenosti a zážitky

Dovolenka niekde v exotike je vysnívanou dovolenkou každého z nás a ja som mala to šťastie sa ísť pozrieť na Kapverdské ostrovy, konkrétne na Sal. Mala som možnosť ostrov spoznať a vidieť úplne iný spôsob života na aký sme zvyknutí.

No najskôr vám tento ostorv predstavím. Je to skalnatý a piesočnatý ostrov s 35 km dĺžkou a 12 km šírkou. Piesok je biely, zvláštne sypký a voda je čistá a priezračná, no zato veľmi divoká. Tento ostrov je taktiež veľmi pustý, nežije tu veľa ľudí a tak zábavu v meste nezažijete. Cesty sú prázdne, no zaujímave je, že ak práve ide auto, jedno jediné na ceste a vy vstúpite práve na priechod prechodcov vždy vám zastavia. Najkrajšie pláže sa nachádzajú v Santa Maria a na pláži sa nachádza veľmi vela opustených psíkov.

Najvyšším bodom ostrova je vrchol s názvom Monte Grande, ktorý je vo výške 408m. Mala som možnosť byť na tomto "kopčeku" a jednoznačne odporúčam každému pohľad z tohoto vrchola. Je tu jedna zaujímavosť.. Môžete vidiet dva druhy života a to tak, že na jednej polovici ostrova žijú "bohatí" a na druhej chudobní. Pod pojmom bohatí znamená, že majú pevný a hmotný dom. Nieje to žiaden luxus, ba dokonca nieje to ani štandard. Je to len strecha nad hlavou. No a teraz určite rozmýšlate čo je chudoba. Myslím si, že v každej krajine pojem chudoba ma iný význam, no práve tu je to naozajstná chudoba. Ľudia tu žijú v "domčekoch" , ktoré poskladali z vecí, ktoré našli. Väčšinou sú to len kartóny poukladané na seba, poprípade kúsky dreva. A to nie je všetko. Veľkosť takéhoto "domčeka" nieje prirovateľná ani len ku garsónke a žije tu približne 5-10 ľudí.

No a práve na tejto fotke, môžete vidieť "bohatú" polovicu!

Kapverdy sa skladajú z niekoľkých ostovov, ktoré su vulkanického pôvodu a na ostrove Fogo sa nachádza aktívna sopka Pico, po ktorej môžete na ostrove nájsť jej pozostatky z posledného výbuchu.

Predtým ako sme išli na túto dovolenku, podrobne sme si naštudovali čo nás čaká a dozvedeli sme sa, že detičky ktoré tu žijú potrebujú školské pomôcky. Samozrejme sme si pre nich pripravili niečo malé, čo nám hmotnosť kufru umožnila. Perá, ceruzky či zošity.. A nakoniec sa to vyplatilo. Mali sme neuveriteľné šťastie, pretože sme mali možnosť vidieť školu, ktorá sa tu nachádza. Opäť si môžtete predstaviť nejakú garsónku, kde sa nachádza jedna tabuĺa a dlhý stôl, za ktorým sedelo asi 30 detí. Radosť v očiach detí, ktorým podáte obyčajné pero je neuveriteľná . Toto bolo jediné miesto kde vám srdce nedovolí spraviť ani jednu jedinú fotku, kde sa tešíte z radosti detí, no zároveň vám tečú slzy po tvári. Okrem iného ľudia sú tu veľmi skromní a vážia si jeden druhého. Síce teraz trošku vybočím z môjho putovania po ostrove, ale v jeden deň sme ležali na pláži a dali sme plavčíkovi jablko. Pekne sa poďakoval a približne o hodinu sme videli, ako sa o toto obyčajné jabĺčko delí s dalšími 2 kolegami. Je to niečo neuveriteľné.

Na ostrove môžete zájsť aj na jedno mólo, kde domáci chytajú ryby a keď sa vám poštastí ako sa aj mne poštastilo, uvidíte veľa zaujímavých vecí.. Ja osobne som mala možnosť vidieť žralokov, ktorých vylovili a ako jedného väčšieho sťahovali z kože. Tak isto aj velikánsku raju a tuňiakov. Sú tu aj malé deti, ktoré čistia mušle a následne predávajú. Z móla si môžete skočiť aj do vody, ale neviem či vám to bude zrovna najpríjemnejšie kedže sem hádžu kúsky mäsa a privolávajú tým žralokov . :D Ja som si tento adrenalínový zážitok vychutnala .. Toto mólo nájdete na pláži v Santa Maria.

Na ostrove sa tak isto môžete zastaviť na mieste, kde na 100% uvidíte žraloky. Neviem teraz povedať kde presne sa to nachádzalo, ale určite ak sa na ostove spýtate, budú vam vedieť poradiť, ba dokonca za smiešnu sumu vás tam odvezú. Hneď ako prídete vám domáci umožnia si požičať gumené boty a môžete ísť za žralokmi. Plávajú pri brehu a mali by sa tam prevažne nachádzať malé žraloky, ktore vám budu plávať okolo nôh. No ja som mala to šťastie, že tam malé žraloky akúrat neboli a nič mi okolo nôh neplávalo, ale zato som videla tie obrovské, od ktorých som stála približne 2 metre. Je to na vlastnú zodpovednosť, ale žralok vás vraj bezdôvodne nenapadne. No a keby vás zaujímalo prečo sa nachádzajú práve pri brehu, tak je to z dovôdu že práve na tejto pláži majú dostatok potravy . Inač táto pláž je kamenistá s vlnami a práve keď som sa na nej nachádzala ja, bolo velmi škaredé počasie, takže toto miesto sa stalo dokonalím priestorom na natáčanie hororu.

Dalšou zastávkou bolo miesto kde sme mohli vidieť fatamorgánu a naozaj sme ju videli. Pre tých, ktorý nevedia čo to je, nachádza sa zväčša na púšti kde v dialke vidíte vodu alebo teda jezero ,ktoré tam naozaj nieje. Je to len vidina. Ale mali sme možnosť vidieť ju aj počas jazdy autom na ceste. Bolo to neuveriteľné.

A ak ste sa niekedy chceli okúpať v mŕtvom mori, tento ostrov vám to umožní. No nie doslova. Nachádzajú sa tu solné bane, ktoré nepatria domácim, myslím že Talianom, ale nie som si v tomto smere istá. No jednoznačne máte jedinečnú príležitosť sa tu za malý poplatok vykúpať. Voda je tu 27 krát slanšia ako je oceán čo zapríčiňuje, že v tejto vode ležíte na hladine bez akéhokoľvek pohybu, ba dokonca je pomerne ťažké sa tu vôbec hýbať.

Na ostrove, konrétne v hlavnom meste môžete navštíviť aj kostol. Nachádzajú sa tu dva. V jednom sa vykonáva normálna omša, možno o niečo zaujímavejšia než na akú sme zvyknutý alebo možete navštíviť spievanú omšu, ktorá je rytmická a spievajú tu černošky presne tak, ako vidíme vo filmoch.

Ak neviete akú krajinu chcete navštíviť a chcete zažiť komfort, luxus tak jednoznačne sem. Hotely su luxusné a strava úžasná. Ako môžete vidieť, ostrov ponúka veľa zaujímavých atrakcií a celý ho môžete prejsť v priebehu dňa. Let nám trval 11 hodín, ale len z dôvodu, že sme mali dve medzipristátia a späť sme išli 6 a pól hodiny. Išli sme cez slovenskú cestovnú kanceláriu, a tak sa s nami pilot neustále rozprával. Počas letu dostanete 3 -krát jedlo a vodu roznášali približne každé dve hodiny. Letisko na kapverdách vás prekvapí, pretože je neuveritelne malé. Ak ste športovo založený ako ja, nemusíťe sa báť , že by ste na tejto dovolenke pribrali alebo stratili svalstvo. Na pláži sa nachádzajú posilňovne ,kde si môžete len tak zacvičiť a v hlavnom meste je aj bežecká trasa a fitness centrum.

Takéto bari nájdete všade na ostrove.

Ak sa vám pošťastí, stretnete aj opičku. :)

A ešte pár fotiek na záver.

Zdroj: Všetky fotky, ktoré boli zverejnené sú vlastné

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu

Chceš vedieť, keď lbeba1307 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.