Vybavenie modernej dielne a pýcha šikovného majstra

Moderné technológie nám uľahčujú celý život. Vystačíme si s nimi v práci, škole, ale aj doma.

Rovnako dokonalé technológie v podobe moderného vybavenia sa objavujú aj v špeciálnych zariadeniach a strojoch, ktoré sú našou predĺženou rukou a silou. Jedným z nich je aj pokosová píla.

Je ťažké si dnes predstaviť prácu tesára, domáceho majstra alebo iného špecialistu na dokončovacie práce bez špeciálneho nástroja, ktorý im skracuje čas potrebný na vykonávanie rôznych operácií pri spracovaní drevených a iných výrobkov a materiálov.

Komu pokosová píla najviac poslúži?

Tento šikovný a malý stroj sa často používa na staveniskách a v nábytkárskych dielňach. Ľahkosť a predovšetkým presnosť rezu priniesla tejto píle neuveriteľnú popularitu a neobvyklý dopyt aj u domácich remeselníkov a profesionálnych majstrov.

Účel pokosovej píly je možné stručne definovať – ako širokospektrálne orezávanie a skracovanie produktov a materiálov v určitých uhloch. Za týmito slovami sa však skrýva pomerne zložitých počet ďalších operácií. Výroba dverových a okenných rámov, príprava drevených podláh a iné veci, ktoré si vyžadujú extrémnu presnosť a vysokorýchlostné prevedenie.

Pokosová píla sa uplatní a veľmi dobre ju využijete pri opravách a rôznych stavebných prácach, ktoré si vyžadujú kvalitu a presnosť rezu. Medzi mnohými typmi a modelmi tohto typu nájdeme obrovské množstvo píl, ktoré môžu pracovať nielen s drevom rôznej tvrdosti a plastom, ale tiež rezať mäkký kov.

Dizajnové vlastnosti píl ako aj pohodlie pri práci s nimi, možnosti a funkčnosť jednotlivých typov sa ale samozrejme od seba líšia. Z tohto dôvodu je dôležité správne pristupovať k procesu výberu tohto nástroja.

Klasika nikdy nesklame

„Klasická“ pokosová píla dokáže na zvolenom materiály rezať uhlové a priečne rezy (kolmé na prednú plochu a pod bočnými uhlami do 45 °). Skvelé vybavenie pre prácu v stolárstve a tesárstve, pri práci s hliníkovými profilmi a plastmi. Takéto píly sú zvyčajne ľahké, kompaktné a majú najnižšiu cenu spomedzi ostatných typov pokosových píl. Je to tiež veľmi dobrá voľba pre začiatočníkov. Ak by ste ale náhodou chceli niečo viac, vyberte si multifunkčnú pokosovú pílu s pätkou alebo bez.

Okrem špecializácie a schopnosti rezať v rôznych uhloch sú však u pokosových píl dôležité aj iné veci.

Energie

Aby pokosová píla ľahko zvládla svoju prácu, postačí vám výkon motora 1300 W - čo je štandardný indikátor pre klasické píly. Avšak pri zvažovaní a potrebe nástroja vyššej triedy, alebo ak je potrebné priebežne vykonávať široké uhlové a skosené rezy, pri práci s tvrdým drevom je odporúčaný výkon motora od 1600 wattov.

Je tiež potrebné venovať náležitú pozornosť výberu typu motora, ktorým je pokosová píla vybavená.

Aku modely

Káblové modely moderných strojov sú dnes najbežnejšie, ale stále častejšie sa stáva, že mnohí z majstrov alebo remeselníkov využívajú tieto zariadenia aj na cestách. Akumulátorové modely sú preto pre nich vhodnejšie.

Takto píly sú spravidla kompaktnejšie, majú nízku hmotnosť a ľahko zvládnu malé a stredné pracovné požiadavky. Okrem toho sú často vybavené bezuhlíkovými motormi, ktoré vydržia dlho a nevyžadujú si žiadnu veľkú údržbu.

Veľkosť čepele

Pokiaľ ide o priečne rezanie, je dôležité pozrieť sa na typ a veľkosť čepele. Pri výbere veľkosti nezabudnite, že čím väčší disk, tým dlhší a hlbší bude aj rez. Najbežnejšie sú píly pre kotúče s maximálnou veľkosťou od 210 do 305 mm.

Odsávanie prachu

Počas prevádzky tohto univerzálneho stroja sa v jeho okolí hromadí odpad a piliny, ktoré však veľmi rýchlo znečisťujú pracovný priestor a celú dielňu ako celok. Preto pri výbere hľadajte pokosovú pílu, ktorú je možné pripojiť k systému na odstraňovanie prachu. Vysávač alebo vrece na piliny sú ideálne!

Ochranný kryt

Ochrana rezacích nožov je najdôležitejšou funkciou pre bezpečnú prevádzku akejkoľvek kotúčovej píly. Preto si vyberajte modely, ktoré majú kompletné vybavenie a kvalitný kryt, ktorý nezhoršuje prácu s pílou.

Ak si to zhrnieme, zistíme, že hlavnými výhodami pokosových píl používaných v každodennom živote aj vo výrobe sú kompaktnosť náradia, pohodlie pri práci s ním a ľahká obsluha a údržba. Kompetentný výber modelu navyše zvyšuje produktivitu reziva, plastov a mäkkých kovov, šetrí čas a všetku vašu námahu, čo je skvelá správa pre šikovných majstrov a ich moderné dielne.

Image by gearland from Pixabay

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Pružný pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.