Trpíte nespavosťou? Máme pre vás kľúče od dverí k zdravému spánku

10. augusta je Svetový deň leňošenia a my vám odporúčame túto udalosť spolu s nami osláviť zdravým odpočinkom v posteli. Prospeje vám to hneď z niekoľkých dôvodov.

Správny a zdravý spánok je kľúčovou súčasťou zdravého životného štýlu a má priaznivý vplyv na srdce, hmotnosť, náladu a mozog.

Mozog sa okrem posilňovania spomienok a praktických zručností počas spánku tiež reorganizuje a reštrukturalizuje, čo môže viesť k vašej väčšej kreativite. Dobrý, celonočný spánok pomáha aj v boji proti depresii a stresu. Znižuje úzkosť a obnovuje emocionálnu stabilitu.

Mnohí z nás ale majú s jeho kvalitou neustály problém, čo sa automaticky odráža na našom zdraví, pracovnom výkone a osobnom pohodlí. Našťastie to stále môžete zmeniť. Máme pre vás niekoľko dobrých tipov, vďaka ktorým si v noci konečne dobre odpočiniete. Máme pre vás správny kľúč od dverí k zdravému spánku.

Zlepšite kvalitu vzduchu v interiéri

Napriek tomu, že je každý z nás iný a potrebuje si pre vytvorenie osobného komfort vytvoriť odlišné podmienky, predsa len by teplota v spálni nemala prekročiť 22° C. Porušovať tieto normy sa neodporúča, pretože si to „odnesie“ vaše telo.

Organizmus ale môžete ohroziť aj nedostatočnou kvalitou vzduchu, pretože málo vetráte. Čerstvý vzduch je pre spánok nesmierne dôležitý, pretože svojím zložením pôsobí na naše telo.

Vedeli ste, že ióny vo vzduchu, ktorý dýchate, môžu stratiť svoju čerstvosť a v dôsledku toho poskytnúť organizmu menej energie? Kvalitný vzduch nasýti bunky nielen kyslíkom, ale tiež obsahuje rôzne iónové prvky dôležité pre vaše zdravie a pohodu.

Keď vzduch stagnuje, ióny postupne strácajú svoj negatívny náboj a my sa cítime zle. Na vyriešenie tohto problému pritom stačí, aby sa vzduch opäť pohol - napríklad otvorením okna alebo zapnutím ventilátora.

Zlepší to nielen kvalitu vzduchu a spánku, ale tiež ochráni vaše sliznice pred vyschnutím a infekciou.

Vytvorte si ideálne miesto na spanie

Zapĺňa sa postupne vaša spálňa notebookom, mobilmi alebo nedokončenými úlohami z práce? Nielen elektromagnetické vlny z modernej techniky, ale aj neporiadok a množstvo rušivých elementov môže vaše zaspávanie zhoršiť.

Preto, ak zdieľate spálňu s niekým iným, dohodnite sa, že ide o posvätné miesto, kde je akákoľvek práca zakázaná. Potrebujete k tomu iba otvorenú a dôvernú konverzáciu. Hlavná vec je, že túto dohodu rešpektujete a posteľ využívate na spánok a nie na prácu.

Keď sme už pri posteliach, aj ich výberu by ste mali venovať dostatočnú pozornosť. Správna výška, veľkosť a výplň sú veľmi dôležité parametre, ktoré treba pri výbere zohľadniť. Potom sa vám vaše nové manželské postele odvďačia kráľovským, pohodlným a komfortným spánkom, ktorý vám bude každý závidieť.

Buďte častejšie na slnku

Čím viac času na slnku a prirodzenom dennom svetle trávime, tým lepšie sa v noci vyspíme. V našom tele sú totižto „zabudované hodinky“, ktoré sa od chronometra v telefóne alebo v náramkových hodinkách príliš nelíšia. Pomáhajú regulovať vaše trávenie, imunitný systém, krvný tlak, využitie tuku, chuť do jedla a duševnú energiu.

V skutočnosti svetlo slúži ako signál pre hypotalamus a všetky vzájomne prepojené orgány a žľazy. Znamená to spustenie produkcie potrebného množstva denných hormónov a neurotransmiterov, ktoré nastavujú naše biologické hodiny.

Nie všetky slnečné lúče sú ale rovnako dobré. Naše biologické hodiny sú na svetlo najcitlivejšie v skorých ranných hodinách, ideálne medzi 6:00 a 8:30. Samozrejme, závisí tiež od ročného obdobia a aktuálneho počasia.

Vyberte si správny matrac

Podľa štatistík a prieskumov pociťuje bolesť chrbta až 90 % ľudí. Tá je veľmi často spôsobená nesprávne umiestneným a zariadeným priestorom na spanie. Správne zvolené matrace sú ale dôležité, pretože spánok na nerovnom povrchu je kontraindikovaný s množstvom ďalších chorôb, vplyvom ktorých môžete prísť nielen o svoje pohodlie, ale aj prácu.

Samozrejme, pre čo najvyšší komfort je dobré vedieť, ako vybrať matrac, ktorá vyhovuje nielen vášmu telu a jeho hmotnosti, ale aj veku, výške a celkovej kompaktnosti.

Matrac je oveľa dôležitejší doplnok ako drahé auto, značkové oblečenie alebo moderné pomôcky, pretože nám pomáha chrániť to, čo sa nedá kúpiť za žiadne peniaze, konkrétne zdravie. Z tohto dôvodu sa musí k jeho výberu pristupovať naozaj zodpovedne.

Naučte sa meditovať

Mnoho ľudí je voči meditácii skeptických. Početné štúdie ale tvrdia, že meditácia je pre mozog najlepším nástrojom na zvládanie stresu. Nie nadarmo predsa gigant Google ponúka svojim zamestnancom kurzy meditácie, pretože verí, že za to stoja. Vy si svoj spôsob meditácie môžete začať hľadať tiež a uvidíte, že to vám aj vášmu spánku prospeje.

Pite menej kávy

Ak chcete lepšie spať, znížte aj príjem stimulantov, najmä kávy, kofeínových nápojov, alkoholu a cigariet. Malé množstvo alkoholu možno povzbudzuje, ale jeho prebytok pôsobí ako tlmiaci prostriedok a narušuje spánok.

Tak vidíte, že pre zlepšenie situácie a vášho spánku stačí urobiť iba pár jednoduchých zmien a môžete byť na tom oveľa lepšie.

Zdroj náhľadového obrázka:

Lia Koltyrina / Shutterstock.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Pružný pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.