Aj pri tlači vieš pomôcť sebe i životnému prostrediu

Je určite dobrým trendom, ak sa aj ty vo svojom osobnom či pracovnom živote snažíš čo najviac minimalizovať tlač dokumentov.

Naozaj nie je nevyhnutne potrebné tlačiť na papier aj tie veci, ktoré môžu zostať v elektronickej forme. Bavíme sa o dvoch aspektoch – ekonomickom a o životnom prostredí. Na druhej strane, určite už aj možno aj zo študentských čias na vysokej škole vieš, že niektoré veci jednoducho vytlačiť musíš. Aj v tomto však vieš pomôcť sebe i planéte.

Efektívnejšia tlač

Rozprávame sa o efektívnejšej tlači dokumentov, ktorá v sebe skrýva viacero aspektov. Všetko sa pochopiteľne začína pri tlačiarni. Ak tlačíš na tlačiarni vo firme, tak tam je výber na kompetencii firmy, no ak máš napríklad živnosť, vlastnú malú kanceláriu alebo cez pandémiu dlhodobý home-office, tak je len v tvojich rukách, na čom budeš tlačiť. Vieš prispôsobiť kapacitu tlačiarne tomu, čo reálne potrebuješ. Ďalším nástrojom na efektívnejšiu tlač sú tonery, ktoré vieš tiež obstarať a kúpiť oveľa rýchlejšie a lacnejšie, ak vieš, ako na to.

Veľa sa odvíja od tonerov

Poznáme dva druhy náplní do tlačiarní – tonery pre laserové tlačiarne a cartridge pre atramentové tlačiarne. Pre bežné užívanie sú vhodnejšie laserové tlačiarne, ktoré si vieš kúpiť aj v „ekonomickejšom podaní“ s menšou kapacitou. Do takýchto tlačiarní sú potom určené menšie kazetové tonery, ktoré ti však vytlačia všetky farebné odtiene, aké potrebuješ. Najvýhodnejšie ich kúpiš na internete.

Tlač to, čo potrebuješ

Doteraz sme sa rozprávali skôr o ekonomických aspektoch efektívnej tlače, ako sú samotné tlačiarne či farba do tlačiarne. Predpokladáme, že na tomto mieste bude pre teba dôležitá aj ekologická stránka veci. Je to jednoduché – tlač efektívnejšie, čiže tlač to, čo potrebuješ. Vyberaj si kvalitné tlačiarne a tonery, ktoré potom správnym spôsobom po použití zlikviduj. Pomôžeš tak sebe a taktiež planéte.

Zdroj náhľadového obrázka:

CIGI / Shutterstock.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Martin Pružný pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.