27.1.2022 13:59

Nový e-shop za 1 deň? Ide to, ale pre úspech treba viac

Ak hľadáte možnosti, ako začať podnikať s e-shopom, zrejme aj vy natrafíte na fantasticky znejúce reklamy, s tým, že online obchod môžete spustiť už za 1 deň.

Na jednej strane je síce toto tvrdenie pravdivé, pretože „poskladať“ e-shop nie je dnes nič zložité, no cestou za skutočným úspechom v online predajoch sú mesiace a neraz aj roky tvrdej práce. Čo by ste pred spustením e-shopu mali vedieť?

Výber platformy

Medzi prvé a dôležité rozhodnutia každého nádejného majiteľa e-shopu, je výber tej správnej platformy. Ak nemáte skúsenosti s programovaním, tvorbu e-shopu len tak ľahko nezvládnete a zostáva buď vybrať si e-shop na prenájom, šablónové riešenie či tvorbu e-shopu na mieru. Vybrať sa teda môžete viacerými cestami, pričom každá z nich je inak časovo a finančne náročná.

Pre mnohých je zlatou strednou cestou tvorba woocommerce webu, kedy za dostupnú cenu získate funkčný a dobre prispôsobiteľný e-shop, pri ktorom nebudete musieť platiť žiadny prenájom. V dlhodobom horizonte môže byť práve toto riešenie cenovo najvýhodnejšie. Výber platformy pre e-shop každopádne netreba podceňovať, a ak chcete mať istotu, že nespravíte krok vedľa, poraďte sa s odborníkmi z lighthousems.sk.

Výber sortimentu a kvalitný marketing

Napriek tomu, že výber e-shopového riešenia je veľmi dôležitý, treba si uvedomiť, že samotný e-shop je iba určitým nástrojom. To podstatné, vďaka čomu dosiahnete úspech je výber sortimentu, konkurencieschopná ponuka a v neposlednom rade aj premyslený marketing.

Cez internet je možné už dnes predať prakticky čokoľvek, napríklad aj autá na elektrický pohon predaj. V závislosti od ponúkaného sortimentu sa potom môžete inšpirovať tými najlepšími v danom segmente, ako je povedzme topautopremium.sk či volvo.topautobratislava.sk, ktorým sa dlhodobo darí udržiavať aktuálnu ponuku vozidiel online a to veľmi prehľadným spôsobom.

Presne o to ide aj v prípade e-shopu, vhodne vyvážiť vybraný sortiment a celú marketingovú komunikáciu prispôsobiť vašej cieľovej skupine. Samozrejme, ak plánujete predávať oblečenie či módne doplnky nebude vás inšpirovať predaj Range Rover Bratislava, ale iní poprední hráči v danom segmente.

Príprava na rast

Hneď po spustení e-shopu by mnohí chceli zažiť raketový nárast objednávok, množstvo predajov a vysoké zisky. Treba si ale uvedomiť, že s rastúcim počtom objednávok pribúda aj práca a ďalšie povinnosti. Je totiž rozdiel zabaliť a expedovať povedzme 10 zásielok denne oproti tomu, ak budete musieť skompletizovať napríklad 200 zásielok. To už bez zamestnancov a adekvátnych skladovacích priestorov jednoducho nezvládnete. Rásť preto treba s rozmyslom, mnohé e-shopy totiž paradoxne nestroskotali na tom, že by nemali žiadne objednávky, ale že ich model predaja bol neudržateľný a tým pádom nezvládli ani rast.

Ak to s e-shopom myslíte vážne, mali by ste si reálne zhodnotiť vaše možnosti, a to ako finančné, tak aj časové, aby ste sa nakoniec nestali obeťou vlastného úspechu. Na ceste za úspešným e-shopom je vždy potrebné myslieť na to, ako vytúžený nárast objednávok vôbec zvládnete – položte si otázky, či máte dostatok personálnych kapacít, skladovacieho priestoru a nezabudnite aj na zákaznícku podporu. Nevyhnete sa tomu, že spolu s nárastom objednávok na vás bude čakať aj viac vratiek a reklamácií.

Ako sa na rast pripraviť? Premýšľajte nad svojím e-shopom, ako nad projektom. Zaslúži si preto prepracované projektové řízení, ktoré môžete buď zabezpečiť vlastnými silami, alebo si najať projektového manažéra. Veľmi užitočným nástrojom, pomocou ktorého mnohé e-shopy doslova vyrástli, je aj ERP systém – napríklad flowii.com/cz, ktorý je možné presne prispôsobiť menším ale aj väčším e-shopom.

Zdroj: elemenets.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.