27.1.2022 14:21

Trendy záhradnej architektúry 2022

Kvôli pandémii mnohí z nás oprášili záhradnícke rukavice a začali naplno využívať svoje vonkajšie priestory.

A predpokladá sa, že záujem o záhradníčenie a záhradnú architektúru sa bude len zvyšovať. Po dvoch rokoch, počas ktorých sme strávili doma podstatne viac času ako obvykle, sme si začali uvedomovať dôležitosť priestoru, ktorý nás obklopuje a v ktorom relaxujeme. Premena vonkajšieho priestoru na útočisko, kde môžete uniknúť z reality a užívať si čerstvý vzduch vylepší rok 2022 bez ohľadu na to, čo na nás chystá.

Spojte interiér s exteriérom

Vymažte hranice medzi interiérom a záhradou a rozšírte svoj obytný priestor. Vytvorte si dokonalú terasu, na ktorej budete môcť relaxovať aj pracovať, a zároveň si užívať slnečné lúče a vôňu kvetov. Pýtate sa ako? Odpoveďou je bioklimatická pergola. Je to dokonalé zastrešenie terasy, ktoré môžete ovládať v závislosti od počasia (a vašej nálady). Je rozdelená na viac častí, ktoré sa dajú ovládať samostatne. Ponúkajú dokonalú reguláciu svetla, tepla a prúdenia vzduchu. Popri pergole môžete navyše vysadiť popínavé rastliny alebo malé ovocné kry. Budete sa cítiť ako v letnej oáze. Neváhajte a kontaktujte woodgarden.sk.

Drevené a hliníkové ploty

Drevené a hliníkové ploty sa nachádzajú na opačných koncoch dizajnového spektra. Hliník predstavuje jednoduchosť a eleganciu a drevo na druhej strane prirodzenosť a spojenie s prírodou. Hliník je odolný a má dlhú životnosť, dobre znáša vlhkosť a nie je náročný na údržbu. Ak zvolíte drevený plot, budete sa musieť oboznámiť s typmi ošetrenia a každoročnou údržbou. Oba druhy materiálu vám poskytnú ochranu a súkromie – rozhodnutie záleží len na vašom vkuse a štýle vašej záhrady. Ak rozmýšľate nad novým plotom, pozrite si ponuku spoločnosti visio.systems/.

Ochrana prírody

Záhradkári sa už roky snažia, aby ich záhrady boli priateľskejšie k voľne žijúcim živočíchom. Ľudia sa tejto činnosti začínajú venovať čoraz cieľavedomejšie. Už to nekončí len pri postavení jedného kŕmidla pre vtáctvo. Záhradkári vymieňajú bezchybné anglické trávniky za lúky s kvetmi, ktoré sú vhodné pre opeľovače a aj pre pôdu, zriaďujú kompostéry, pridávajú vodné prvky ako napríklad jazierka a škodlivé chemikálie nahrádzajú prírodnými postrekmi. Čoraz viac sa zameriavajú na recykláciu a obmedzujú zbytočnú kúpu nových materiálov.

Ak sa rozhodnete pre realizáciu niektorého z vymenovaných trendov, nezabudnite na správne pracovné oblečenie. Záhradníčenie nie je vždy len oddychovou aktivitou. Určite nepracujte v šľapkách – zvoľte uzavretú a pevnú obuv. Oblečte si ľahké bavlnené tričko a vzdušné nohavice, v ktorých vydržíte pracovať hodiny. Nasaďte si rukavice a prípadne aj ochranné prvky ako slnečné okuliare alebo štuple do uší. Pracovné oblečenie a oveľa viac (reflexné vesty, pracovné náradie, vojenské oblečenie) nájdete na stránke odevypracovne.sk/.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.