Táto rastlina nám pomáha pri rôznych zdravotných problémoch napr. pri anémiách čiže chudokrvnosti na zlepšenie zloženia krvi pri arterioskleróze (upchatí ciev), pri ochoreniach sleziny ale aj pri kožných ekzémoch vo forme napr. oleja.
1. Púpavový sirup
Na sirup si natrháme rozkvitnuté hlávky púpavy, bez stopiek. Potrebujeme približne 200 kvetov, ktoré zalejeme 1,5 l vody a necháme deň odstáť. Zmes na druhý deň precedíme. Do výluhu pridáme dva citróny nakrájané na kocky, 1,5 kg cukru (môžeme použiť aj trstinový, či hnedý) a varíme až nezískame sirupovú konzistenciu. Keď sme s konzistenciou spokojní, ešte teplý sirup plníme do pripravených fliaš. Uskladníme v chlade a tme.
Tip: Pre osvieženie môžeme pridať spolu s citrónom medovku, mätu, alebo šalviu.
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď Patrik Pjentek pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.