22.6.2022 13:53

Pokuta za grilovanie na balkóne? Bezdymový gril nenahnevá susedov

Obyvatelia bytov majú pri grilovaní obmedzené možnosti. Kým niekto môže na záhrade opekať, koľko len chce a kedy chce, grilovanie na balkóne má svoje špecifiká a zásady, ktoré by sa mali dodržiavať.

Mať vlastný dom so záhradou znamená mať ideálne podmienky na letné grilovanie s rodinou a kamarátmi. Túto možnosť však nemá každý a na prvé počutie sa grilovanie na balkóne javí ako risk. Niektorí si kladú otázku či je to vôbec možné a či to zákon povoľuje. Odpoveď je komplikovanejšia, ako by sa mohlo zdať.

Pokuta za grilovanie na balkóne?

Tieto všeobecné záväzné nariadenia obcí a miest, ale nemusia byť smerodajné, pretože toto pravidlo môže upravovať domový poriadok. V podstate je to na dohode susedov – obyvateľov bytového domu. Ak to stanovy povoľujú, žiadne sankcie nehrozia.

V praxi nenájdete žiadnu platnú vyhlášku, zákon či legislatívnu úpravu, ktorá by grilovanie na balkóne zakazovala. Faktom však je, že ak vás grilovanie na balkóne láka, záväzné sú pre vás nariadenia daného mesta, resp. obce. Niektoré mestá takúto formu grilovania povoľujú (Bratislava, Nitra), no v takej Žiline platí všeobecný zákaz.

Susedia, ktorým takéto grilovanie na balkónoch či terasách bytových domov prekáža sa často odvolávajú na Občiansky zákonník. Ten je známy dobre známou formuláciou, že by ste nemali susedov a svoje okolie obťažovať nadmerným hlukom, prachom, zápachom či dymom, dodržiavať nočný kľud a podobne. Ak vašu grilovačku na balkóne ohlási sused polícii, na začiatok vám hrozí napomenutie. Pri opakovanom skutku to môže byť bloková pokuta do výšky 33 eur. V správnom konaní až do 150 eur.

Oboznámte s grilovaním susedov

Predpokladom je, že vaším cieľom nebude susedov z bytov vydymiť a vyúdiť. Ak s nimi máte dobré vzťahy a naďalej chcete, aby to tak ostalo, určite ich informujte. Ideálne dostatočne v predstihu a spôsobom, že máte v pláne grilovať, nie, že „teraz idete grilovať“. Koniec koncov, niektorých môžete rovno aj pozvať. Komunikácia je kľúčová a dokážete tak predísť nepríjemným konfliktom.

Gril na drevené uhlie? Možností je viac

Tradičné grily na drevené uhlie alebo drevo sú síce klasikou, no úprimne povedané, na balkón či terasu obytného domu nie sú vôbec vhodné. Bez ohľadu na to, akých tolerantných máte susedov. Dymu a zápachu sa v takomto prípade nevyhnete aj keď budete používať len brikety či drevené uhlie.

Alternatív je viac ako dosť. Elektrický gril síce vyžaduje pripojenie do el. siete, no nemáte starosti so zakladaním ohňa a predovšetkým, žiadny dym, len krásna vôňa grilovaných pokrmov. V tomto smere sú dobrou voľbou tiež stolové otvorené alebo kontaktné grily.

Za bezdymový gril určite možno považovať aj ten plynový. Oproti klasickému grilu je jeho používanie komfortnejšie. Potrebné je len obstarať propán butánovú náplň – fľašu. Teplotu možno regulovať za pomoci otočných ovládačov ako na plynovom sporáku. Opäť, žiadny neprimeraný dym alebo zápach horiaceho dreva.

Bezpečné grilovanie na balkóne

Záhrada či balkón, bezpečnosť je na prvom mieste. Pri výbere grilu na balkón myslite na umiestnenie grilu a vhodné rozmery, ktoré by ste mali prispôsobiť priestorovým možnostiam. Gril by mal byť umiestnený na stabilnom podklade v dostatočnej vzdialenosti od obvodových stien alebo horľavých materiálov.

Foto: shutterstock.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Denis R. pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.