20.7.2022 13:00

Aké sú typy hydroizolácie?

Hydroizolácia patrí medzi najdôležitejšie procesy v stavebníctve.

Je to ochranné opatrenie, ktoré zabezpečuje čo najväčšiu odolnosť povrchu voči nežiaducemu prenikaniu vody alebo vlhkosti a zvyšuje životnosť betónových povrchov v budove. Ak sa chcete dozvedieť viac o troch typoch hydroizolácie, pokračujte v čítaní.

Cementová hydroizolácia

Cementová hydroizolácia je najjednoduchšia metóda hydroizolácie v stavebníctve. Tento typ hydroizolácie je ľahko dostupný u dodávateľov materiálov na murovanie. Jednoducho sa mieša a s aplikáciou tiež nie je veľký problém. Cementová hydroizolácia sa používa v nasledujúcich typoch konštrukcií: zariadenia na čistenie odpadových vôd, mosty, priehrady, železničné systémy a systémy metra, parkovacie stavby a parkoviská či tunely.

Tekuté izolácie

Tekuté izolácie vytvárajú membrány, ktoré sa zvyčajne skladajú zo základného náteru a dvoch ďalších vrstiev vrchných náterov. Vrstvy sa nanášajú sprejom, valčekom alebo stierkou. Ponúkajú väčšiu flexibilitu ako cementové typy hydroizolácie.

Izolácia sa vytvrdzuje a vytvára na stene gumený povlak. Trvanlivosť hydroizolačného povlaku závisí od toho, aký typ polyméru výrobca použije na jej výrobu. Tekuté hydroizolačné membrány majú nasledujúce výhody: nákladová efektívnosť, vysoká efektivita a jednoduchá aplikácia.

Metóda hydroizolácie bitúmenovým náterom

Bitúmenové nátery sa používajú na vytvorenie pružného ochranného povlaku. Bitúmen je všestranný výrobok. Vykazuje viskoelastické a termoplastické vlastnosti. Je to pomerne lacný materiál, dá sa jednoducho nanášať a je vysoko odolný voči mechanickému poškodeniu. Vďaka spôsobu nanášania dokáže pokrývať zložité povrchy. Má dobré adhézne vlastnosti a nechýba ani odolnosť voči rôznym agresívnym chemikáliám a UV žiareniu.

Zdroj obrázkov: elements.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.