Číslo 5 - Ach tie „Programy“

Alebo môj – tvoj osud v kocke...

Tiež sa občas prichytíte pri tom, ako opakujete nejaké frázy čo ste sa naučili od rodičov, či niekoho vo svojom okolí? Nemyslím tie zdvorilostné, ale tie škodlivé, tie čo sa zapisujú až niekam do špiku kosti a človek sa ich nevie len tak ľahko zbaviť. Ja som napríklad doma často počúval vety typu: Peniaze kazia charakter. My nikdy nebudeme bohatí. Kto vysoko lieta, nízko padá. Po smiechu býva plač... Mohol by som pokračovať celé hodiny a aj tak by som asi nevymenoval všetky. No ako príklad nám to bude stačiť a som si istý že ak ste sa nenašli v tých mojich, tak vás aspoň napadli nejaké vlastné. Ale čo s tým? Napadlo vás niekedy, že tieto „programy“ sme si zapísali hlboko do podvedomia a na základe toho sa teraz správame? Že nám silne ovplyvňujú život? Prečo po tom smiechu naozaj vždy ten plač príde? Za všetko môže naše podvedomie, ktoré s prehľadom plní naše žiadosti. Ono totiž nerozlišuje čo je dobré a čo nie. Naše podvedomie nepozná sarkazmus, či iné slovné hračky. Len plní čo mu povieme a to bez zaváhania. A čo keby som vám povedal, že si ich dokážeme meniť? Že si môžeme vymyslieť a zafixovať program aký len chceme?

Pozrime sa najskôr na pár mýtov, ktoré nám bránia v posune vpred:

1. Nastavenia sú nemenné

2. Ber život taký aký je

3. Problém si vyžaduje medikamenty

4. Osud nezmeníš, všetko je dané

Zdá sa vám to fér? Lebo mne nie! A predsa týmto mýtom verí toľko ľudí a toľko ľudí vďaka nim svoj život nikdy neprežije naplno. Ale viete čo? Tieto mýty nie sú pravdivé a my dokážeme svoj osud vziať do svojich rúk! Skúsme sa na to teda v rýchlosti pozrieť.

Zmeňte si svoje programy! Aj tieto sa do tej hlavy nejakým spôsobom dostali. To znamená, že ich môžeme zmeniť. Čo tak vymeniť napríklad program „my nikdy nebudeme bohatí“ za program „Som magnet na peniaze“ , alebo „Peniaze ku mne prichádzajú z každej strany“. Je na fantázii každého z vás, čo si budete programovať. Nedávno som dostal jeden krásny príklad. Skús vymeniť slovo PENIAZE za nejaké iné. Nejaké neutrálne, ktorému neprikladáš absolútne žiadnu emóciu, nič s tebou nerobí. Ja som povedal „klávesnica“. Hmm... Klávesnica kazí charakter! Jasné, veď prečo nie?! Celkom slušný nezmysel, však? Skúste si to sami, dajte si vlastné slovo a uvedomíte si aká hlúposť je tento program. Takto si môžete vyskúšať premenovať akýkoľvek program a ja budem veľmi rád ak sa oň podelíte na FB stránke Sila Spoločnej Motivácie a spoločne sa na ňom zasmejeme. Ide tu o to, že peniaze rovnako ako aj tá klávesnica sú neutrálne, nič nekazia. Keď ich položím na stôl, budú tam nehybne ležať kým ich niekto nevezme. Takže ako by peniaze mohli kaziť charakter? Ten si predsa budujeme my sami, je to obraz našej mysle a nie našej peňaženky. A čo nejaké problémy? Psychické, rodinné, zdravotné... Problém nie je náhoda! Je to výsledok našich predchádzajúcich rozhodnutí a správania. Dlhodobo robíme niečo čo nie je v poriadku a tak je jasné, že sa to skôr či neskôr niekde prejaví. Niekto môže povedať napríklad: Celý život mi nič nebolo a zrazu mám problém s trávením... Naozaj? Zrazu? 30-40-50 rokov nezdravého štýlu nie je zrazu. To telo len došlo na koniec, došli mu rezervy a ďalej už nezvláda tento štýl. Príkladov by boli stovky ak nie tisíce, ale to by asi bolo na knihu a nie blog. Takže takto priatelia... Zamyslite sa nad svojimi zlými programami, pomenujte si ich a odteraz ich nahrádzajte novými, lepšími. Dajte si pozor na to, čo hovoríte. Podvedomie stále počúva a stále sa učí. Je len a len na vás tieto programy zmeniť a začať žiť svoj život naplno a bez týchto obmedzení. Uvedomte si, že tieto obmedzujúce presvedčenia sú ako zatiahnutá ručná brzda. Keď ju uvoľníte, už vás nič nezastaví!

A na záver jeden citát na odľahčenie:

„Peniaze sú lepšie ako chudoba, už len z finančného hľadiska.“ (Woody Allen)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Veselý Hroch pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.