20.11.2017 17:44

Ako začať s komiksami?

Napríklad prečítaním tohto článku!

Bavia ťa filmové Marvelovky, alebo rozpínajúce sa DC univerzum? Videl si všetky Batmanovky, si nadšený z nového Thora, nevynechal si ani jeden diel seriálového Daredevila? Ak ťa bavia superhrdinovia, rôznorodosť komiksového vesmíru, máš zálusk na obtiahnutý spandex, super-schopnosti od výmyslu sveta, alebo si jednoducho lenivý čítať knihy a radšej by si sa viac pozeral na obrázky, si tu správne!

Hovorím si Komiksológ a dnes ti poradím, ako začať s komiksami.

Ak patríš medzi mladšiu generáciu, máš čo dobiehať, no určite je lepšie odkladať vreckové na komiksy, než na zlý alkohol, nekvalitnú trávu alebo bolestné tréningy MMA. Začať s komiksami v neskoršom veku tiež nie je na škodu, ide to akosi lahšie, keď máš pravidelný zárobok. Čo tým chcem povedať je - nikdy nie je neskoro začať! So športom, alkoholom, vegetariánstvom, úprimnosťou, komiksami, chudnutím, záchranou sveta, ani hocičím iným.

Ako ale začať, keď je toho toľko?

Najprv by som si na tvojom mieste odpovedal na jednoduchú otázku: vieš dobre po anglicky? Od toho sa môžu odvíjať tvoje najbližšie kroky. No ani kladná odpoveď neznamená, že sa musíš sústrediť len na komiksy v angličtine (ak je to však tvoje rozhodnutie, kľudne rovno preskoč k odstavcu “Angličtina”). Sám som sa rozhodol začať s s komiksami v češtine, lebo niekde predsa začať treba. Môžeš to brať ako prvý level. Excited?

Na území bývalého Česko-Slovenska pôsobí momentálne niekoľko vydavateľov komiksov, ako napríklad Crew, Comics Centrum, či BB/art. Každý sa sústredí na vlastné série, preto je druhou otázkou asi tá najzákladnejšia: DC, alebo Marvel? Existuje samozrejme aj tretia odpoveď - oboje! - ktorú budeme brať ako tú správnu.

Ak chceš teda začať s niečím od DC, alebo Marvelu v reči, ktorej budeš bez problémov rozumieť, odporúčam niektorú z “knižných” sérii UKK / NHM (Marvel), alebo DCKK (DC). Že o týchto skratkách počuješ prvýkrát? Okej, poďme si ich bližšie predstaviť.

UKK

Ultimátny komiksový komplet je najstarší z “kompletov”, zrovna nedávno mu vyšiel zatiaľ posledný 120. diel a komplet sa zameriava na viac či menej kultové príbehy hrdinov z Marvelu vo forme približne centimeter hrubých knižiek v pevnej väzbe. Komplet vydáva talianske vydavateľstvo Hatchette a vychádzal po celej Európe a v Anglicku, takmer v každej krajine sa však poradie a obsah knižiek líšilo. Česká verzia vychádzala od roku 2012 raz za dva týždne v novinových stánkoch, takže na Slovensku ste sa k nej dostali len veľmi zriedka.

V českej verzii UKK nájdeš kultové príbehy Spider-Mana, Captaina Americu, Iron Mana, Hulka, Fantastic Four, X-Menov, Daredevila, Punishera, Wolverina, Deadpoola, Dr. Stranga, Iron Fista, Defenderov, Avengerov, Strážcov Galaxie, Ghost Ridera a mnohých ďalších. Väčšinou ide o ucelený príbeh pozostávajúci z 5-6 zošitov, niekedy je rozdelený na dve, alebo tri knižky, no a niekedy nie je uzatvorený vôbec.

Keďže väčšina knižiek (hlavne tých starších) je už vypredaných, zozbierať kompletnú 120ku bude ťažšie. Skúsiť môžeš klasické internetové bazáre, prípadne facebook stránky, kde sa predávajú raz čítané komiksy a občas aj kompletné 60ky/120ky, no pripraviť si musíš niekoľko stoviek eur. Zbierať môžeš začať aj kusovo, v tom prípade sa obráť na jeden z internetových obchodov v ČR, ktoré sa zaoberajú komiksami a majú niektoré UKKčka ešte na sklade.

NHM

Červená séria Nejmocnejší hrdinové Marvelu je v súčasnosti niekde za polovicou, takže by si tento rozbehnutý vlak ešte mohol dobehnúť. Koncept je podobný ako pri UKK, akurát že NHM vychádza v štýle “jedna kniha - jeden hrdina”. Každá kniha sa teda venuje inému hrdinovi, zväčša nám predstaví dva príbehy (jeden starší - origin a jeden novší) a v závere nám vo Wikipedia štýle zrekapituluje hrdinovu históriu. Opäť ide o koncept 60(+40) kníh v pevnej väzbe, ktoré vychádzajú raz za dva týždne. Ak vás teda niektorí hrdinovia bavia a zaujímajú viac ako druhí, môžete si vyberať, avšak nie vždy je knižka zárukou kvality a spokojnosti a mnoho príbehov vás takto obíde. Ideálne je NHM a UKK kombinovať.

DCKK

DC komiksový komplet je oneskorená kopírka UKK (sorryjako), čo však nie je na škodu, keďže svojich fanúšikov si, podobne ako filmové DC univerzum, určite nájde. DCKK je z kompletov najmladšia, aktuálne vychádza 23. diel z plánovaných 60(+3 špeciály). Séria ma rovnaký koncept ako UKK, vydáva teda rôzne príbehy, niektoré aj na viac dielov (ako napríklad úvodné Ticho rozdelené na dve časti). DCKK sa sústreďuje zatiaľ na najdôležitejšie postavy DC univerza, akými sú Batman, Superman, Flash, Wonder Woman, či Green Lantern. Knihy majú rovnako ako UKK a NHM pevnú väzbu, panoramatický obrázok na chrbtoch, no vydáva ich vydavateľstvo BB/art v spolupráci s Eagelmoss Collections a DC Comics.

Zvyšok

Pred všetkými “kompletmi” tu toho samozrejme vyšlo naozaj veľa, niektoré knižky dokonca vyšli v kompletoch druhýkrát, preto je fajn naštudovať si, čo už je vonku, nech to náhodou nehľadáš zbytočne. Ja osobne dávam prednosť hardcoverom, nájsť môžeš samozrejme aj softcovery (teda knižné vydania v mäkkej väzbe), kde väčšinou nájdeš +/- 6 čísel, ktoré ponúkajú uzatvorený príbeh. Zaujímať ťa môžu aj “zošitovky”, teda niekoľko-stránkové kúsky vydávané na pokračovanie, ktorých je však v češtine naozaj málo a patria skôr minulosti.

Ak vieš, čo hľadáš, máš to relatívne ľahké, ak si len chceš pozrieť, čo tu vyšlo, pozri stránky spomínaných vydavateľstiev ako Crew, BB/art, či Comics Centrum. Okrem spomínaných DC a Marvel hrdinov môžeš takto nájsť aj príbehy Hellboya, Watchmenov, Preachera, Loba, Sin City, Hellblazera, Hitmana, Goona, Sudcu Dredda, ale aj Star Wars, Indiana Jonesa, Terminátora, Aliena, Predátorov, či Masku.

Angličtina

Ak si sa rozhodol čítať komiksy v “rodnej reči”, mali by tvoje kroky smerovať k zahraničným internetovým stránkam a obchodom ako Amazon, Bookdepository, či Forbidden Planet. Opäť si treba položiť otázku, či ťa zaujíma zbieranie zošitoviek - či už starých rare kúskov, ktoré sú často “bagged and boarded” (teda bezpečne zabalené), alebo noviniek, ktoré aktuálne vychádzajú na pokračovanie - alebo ťa zaujíma samotné dianie v komiksoch a hľadáš ucelené príbehy vo forme spomínaných trade paper backs v pevnej či mäkkej väzbe.

No a ak by si sa do toho chcel pustiť po hlave, existujú aj tzv. omnibusy, teda extrémne obsažné knižné súbory v cene stoviek eur, v ktorých toho nájdeš z hľadiska obahu najviac (zopár ich vyšlo mimochodom aj v češtine). Relatívne dobrý výber anglických komiksov v dobrom stave nájdeš samozrejme aj na SK/CZ bazároch a FB stránkach, ale nezabúdaj, že výber je obmedzený.

Čo keď neviem, čo chcem?

Ak ťa komiksy lákajú hlavne kvôli filmom, začni práve kúskami tvojich obľúbených hrdinov. Skúsiť môžeš aj príbehy, z ktorých filmy nepriamo vychádzali, ale pozor! Niektoré komiksy patria do Golden, či Silver Age - to znamená že su staré. A z vlastnej skúsenosti viem, že keď s komiksami len začínaš, starším kúskom sa radšej vyhni. Často sú ukecané, naivné a striedmo kreslené. Oveľa príjemnejší rozbeh ti dajú novšie mainstreamové kúsky, ktoré sú zábavné, dynamické a detailne kreslené.

Tým samozrejme staré komiksy nechcem znevažovať, to nie! Keď už sa na to cítiš, je super prečítať si niečo staršie, doplniť si knowledge a vidieť, ako sa komiksovým jazykom rozprávalo kedysi. Či už ide o starý, alebo moderný komiks, každý má svoje čaro. V každom nájdeš niečo iné, zaujímavé, prekvapivé, cool a zábavné. Je len na tebe, aby si to objavil.

Veľa šťastia!

PS: Ak by vás zaujímali moje osobné tipy na KONKRÉTNE (a dostupné) komiksy, napíšte mi do komentáru a ďalší článok možno venujem práve im. Alebo mi proste napíš, čo ťa zo sveta komiksu zaujíma.

PS2: Pre krátke recenzie, tipy, postrehy a zaujímavosti zo sveta komiksov vás pozývam sledovať môj (novozaložený) Instagram. Vďaka!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu
Som Komiksológ. Rád sa na staré kolená rýpem v komiksoch. Na otázku, či DC alebo Marvel odpovedám: oboje!

Chceš vedieť, keď komiksolog pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.