14.7.2023 19:42

PSG má nového hlavného trénera, ale ten istý starý problém- Kyliana Mbappeho

Tu je krátke zhrnutie posledných šiestich mesiacov v Paríži Saint-Germain.

Rekordný 11. ligový titul, ale celkovo 10 prehier v 50 zápasoch. Hádka medzi Neymarom, Marquinhosom a športovým riaditeľom Luisom Camposom v šatni. Vypadnutie z Ligy majstrov v osemfinále, ktoré odhalilo nedostatok hĺbky kádra. Dvojtýždňový trest pre Lionela Messiho po vynechaní tréningu pre nepovolenú cestu do Saudskej Arábie. Protest ultras pred sídlom klubu, potom ďalší pred Neymarovym domom . Neprítomný Neymar zachytený na sociálnych sieťach, ako hrá poker v Monaku, zatiaľ čo jeho spoluhráči si zabezpečili titul. Brankár Sergio Rico sa vážne zranil (ale našťastie je už mimo JIS), keď ho pošliapal kôň. Messiho neprítomnosť na odovzdávaní cien kde ho vyhlásili za najlepšieho hráča Ligue 1. List od Kyliana Mbappeho, v ktorom sa uvádza, že nechce predlžovať zmluvu. Hlavný tréner, Christophe Galtier, bol čerstvo odvolaný, zatiaľ čo čelil obvineniam z diskriminácie v predchádzajúcom klube – čo on popiera – s blížiacim sa súdnym procesom a možným trojročným väzením, ak sa preukáže vina.

Vitajte v PSG , Luis Enrique.

Niet divu, že francúzski šampióni chcú urobiť hrubú čiaru za všetkým, čo bolo predtým, a prejsť do novej éry – alebo "nového cyklu", ako to v stredu opísal prezident klubu Nasser Al-Khelaifi.

Tento rok sa športový projekt PSG občas stratil v pozadí za cirkusom mimo ihriska, ktorý je ozdobený talentom, ale rozptýlený drámou. Áno, klub zaznamenal úspech, či už ide o ich dominanciu vo francúzskom futbale (teraz vyhrali viac titulov ako ktorýkoľvek iný francúzsky klub po deviatom ročníku za 11 sezón) alebo o zmenu značky klubu, vďaka ktorej PSG rýchlo získalo medzinárodné uznanie. Ale na ihrisku sa im posmievali za to, že nedokázali dosiahnuť to, čo by ich investície mali zodpovedať.

Tento týždeň bola chvíľa, kedy bola nakreslená čiara v piesku. Konkrétne to bolo v stredu ráno, keď klub potvrdil odchod sužovaného Galtiera a pozval svetové médiá, aby sa zúčastnili na odhalení Luisa Enriqueho, ako aj na preskúmanie ich nového tréningového centra v hodnote 300 miliónov eur.

Nový začiatok? To sú slová, ktoré už v PSG zazneli, no tentoraz je tu podstatný rozdiel.

Tréningové ihrisko je pôsobivé. Rozprestiera sa na 74 hektároch (183 akrov), bude mať 17 ihrísk a budú v ňom umiestnené všetky športy PSG vrátane džuda a hádzanej, ako aj mužského a ženského futbalu. K dispozícii je bazén, škola pre akadémiu, priestory na spanie pre hráčov prvého tímu pred zápasmi, reštaurácia a dokonca aj zeleninová záhrada.

Ešte to ale nie je úplne dokončené.

Ženský tím PSG Feminine sa do areálu západne od Paríža presťahuje až budúci rok. Akadémia tiež nebude. Ale mužský prvý tím, ktorý sa má v najbližších dňoch vrátiť na prípravnú sezónu, vstúpi do nového sveta. Staré miesto klubu, neďaleký Camp des Loges, priťahovalo kritiku – dokonca aj súkromne od bývalých starších členov trénerského personálu. Niet pochýb o tom, že PSG má teraz jedno z najlepších tréningových centier v hre, ktoré sa hodí pre klub, ktorý sa snaží udržať si miesto v najvyššej futbalovej smotánke. Je to typ prostredia, ktoré môže zmeniť mentalitu klubu.

Nové tréningové ihrisko muselo byť súčasťou pre projekt Luisa Enriqueho. Po bojoch jeho predchodcov a nesúlade, ktorý môže vzniknúť v Paríži, by sa mohlo zdať otázne, prečo by nejaký manažér chcel vôbec vstúpiť do tohto víru. Ale dohliadať na novú éru je lákavé. V inom zmysle je to práca, kde ako tréner nemôžete prehrať. PSG je vo Francúzsku o niečo vyššie a je pohodlným favoritom na ďalší ligový titul.

Ich hlavným cieľom je vyhrať Ligu majstrov, kde PSG neustále zaostáva a dosahuje len jedno finále – v sezóne 2020, v ktorej pandémia premenila posledné dve vyraďovacie kolá na zápasy na jeden zápas na neutrálnom trávniku v Portugalsku. Ale dohľad nad týmito rokmi neúspechu v Európe len zriedkavo vykoľajil kariéru trénera na najvyššej úrovni: Thomas Tuchel má teraz na starosti Bayern Mníchov, Mauricio Pochettino vedie Chelsea a Unai Emery premieňa Aston Villu na popredný európsky klub.

"Liga majstrov je takmer nespravodlivá, stačí jeden zlý zápas, aby sme vypadli," povedal Luis Enrique. "Je jasné, že toto je náš cieľ. Byť ambiciózny je dobrá vec. Chceme získať najlepšiu verziu tímu. Je to komplikovaná výzva, ale plne ju prijímam."

Tento pocit novej príležitosti pretrváva od tlačovej konferencie, keďže sa začali odhaľovať prvé letné podpisy, na ktoré dohliadali Al-Khelaifi a Campos. Ako prvý bol oznámený Milan Škriniar, ktorý prichádza ako voľný hráč z Interu Miláno. Potom prišiel Marco Asensio , opäť zadarmo po vypršaní zmluvy s Realom Madrid. V piatok bol Manuel Ugarte, 22-ročný uruguajský stredopoliar, oficiálne podpísaný zo Sportingu Lisabon za 60 miliónov eur, v sobotu večer klub oznámil príchod Kang-In Leeho z Malorky. Pribudnú aj ďalšie: Lucas Hernandez z Bayernu Mníchov a Cher Ndour z Benficy.

Príliv nových tvárí sa valí so štvrtým trénerom klubu po piatich rokoch, ktorého úlohou bude priviesť tento tím na nový úsvit definovaný jasnou filozofiou. Pretože futbalová identita, okrem všetkých pôvabných podpisov, je niečo, čo PSG chýba. Luis Enrique, ktorého pozičný štýl s dominantným držaním lopty najviac zažiaril predtým v Barcelone , kde v roku 2015 získal treble a bol chválený za útočné a prechodové kvality svojho tímu, má za úlohu to zmeniť.

"Pre nás je to jeden z najlepších trénerov na svete," povedal Al-Khelaifi. "Spôsob, akým hrá futbal, útočný systém – to je to, čo milujeme. Nejde o výsledky. Samozrejme, sme ambiciózni, ale chceme ísť a užiť si futbal."

Na papieri to všetko znie skvele. Veľkoobchod sa mení na uvedenie do ďalšej fázy a nemožno poprieť, že ingrediencie sú tu správne pre nový začiatok. Ale práve teraz je v miestnosti jeden obrovský slon, ktorý zatieňuje začiatok resetovania.

Kylian Mbappe.

Napriek všetkým dobrým úmyslom bude Luis Enrique od začiatku konfrontovaný s tradičnou PSG drámou. Budúcnosť jeho najlepšieho hráča je nevyrovnaná a nie je ani zďaleka vyriešená.

Len tento týždeň sme videli niekoľko nových, verejných noviniek, ktoré upriamili pozornosť na ich nové podpisy a odhalenie Luisa Enriqueho. Včera France Football zverejnil rozhovor s Mbappem, ktorý sa uskutočnil pred nedávnou drámou, v ktorom kapitán Francúzska uviedol, že sa domnieva, že jeho úspechy boli "zlahčované".

PSG opísal ako "rozdeľujúci tím", ktorý "priťahuje klebety". Rozhovor v šatni PSG nedopadol dobre, keďže šesť hráčov, vrátane dvoch nových posil, kontaktovalo prezidenta klubu Nassera Al Khelaifiho so sťažnosťou na Mbappeho .

Jeho budúcnosť je teraz napätá patová situácia, ktorá sa odohráva na verejnosti. Pozadie oživenia tejto ságy sa začalo, keď Mbappe minulý mesiac doručil PSG list, v ktorom uviedol, že nemá v úmysle uplatniť klauzulu o predĺžení zmluvy vo svojej súčasnej zmluve. Potom médiám potvrdil, že chce zostať aj ďalšiu sezónu. Jeho zmluva platí do leta 2024, čo znamená, že budúci rok v lete je pripravený pristúpiť na bezplatný prestup.

Pre PSG by to bola katastrofa. Nechcú o rok vidieť svojho hviezdneho muža, kapitána Francúzska, aby odišiel zadarmo, a to je to, čo v stredu uviedol Al-Khelaifi. "Nemôžeme nechať najlepšieho hráča na svete, aby odišiel zadarmo," povedal. "To je nemožné."

Mbappe má jednu z najbohatších zmlúv vo svetovom futbale a jej ukončenie, aby mohol zadarmo odísť, keď vyprší, je pre klub problém. Nielen kvôli ich finančným obmedzeniam fair-play, ktoré by boli výrazne ovplyvnené a mohli si vyžadovať predaje hráčov, aby sa vyrovnali, ale hlavne že PSG za neho nedostane ani cent.

Tí, ktorí o veci vedia – hovoria pod podmienkou anonymity na ochranu svojich vzťahov, rovnako ako všetci tí, ktorí boli konzultovaní pri tomto diele – veria, že PSG sa bude snažiť priniesť do klubu nové peniaze v priebehu nasledujúcich dvoch finančných štvrťrokov. Mbappeho zmluva je však taká veľká, že možní investori vidia túto finančnú váhu ako prekážku.

Klub napísal aj list v reakcii na Mbappeho , ktorý bol z 3. júla. V ňom uvádzajú konečný termín na rozhodnutie 31. júla a uvádzajú, že budúci rok nemôžu rátať s odchodom zadarmo. " Môže byť iba súčasťou budúceho predaja alebo pokračovania po 30. júni 2025, čo bolo medzi nami jasne stanovené," uvádza sa v liste.

Rozhodnutie leží na Mbappem. Aj keď sa PSG môže cítiť rozrušene, skutočnosťou zostáva, že hráč drží kľúčové karty. Klub mu dal zmluvu na dva roky s opciou na tretí rok, ako aj vysoký plat, plus vplyv na nábor hráčov a dokonca aj na vymenovanie športového riaditeľa Camposa.

Pre Luisa Enriqueho je však jeho právomoc viesť prestavbu v podstate pozastavená kvôli tejto slepej uličke. Ovplyvňuje to plánovanie klubu a rozsah, v akom môže získavať hráčov, alebo dokonca predať iných. Vo futbalovom zmysle je to obmedzujúce. Bude môcť v nadchádzajúcej sezóne počítať s jedným z najlepších hráčov na svete? Ako bude vyzerať jeho finálna zostava pre ročník 2023-24? Bude uviaznutý v rovnakých cykloch ako jeho predchodcovia, vedení prevládajúcim vetrom drámy mimo ihriska?

"Keď som podpísal zmluvu, hovorili sme o tom, ako zostaviť tím. Vždy zostávame otvorení a môže sa stať veľa vecí," povedal. "Toto sú témy, ktoré ponechám v súkromí – trochu profesionálneho tajomstva. Pokúsime sa vytvoriť čo najlepší tím."

Práca nasmerovať PSG do pokojnejších čias bola pre mnohých trénerov náročná. Či dokáže Luis Enrique dosiahnuť pokoj, ukáže čas. Zatiaľ nie je línia PSG v piesku úplne dokončená.

Nad ich pokusmi posunúť sa vpred sa črtajú tiene toho, čo bolo predtým, a jediná cesta do svetla je, ak dokážu rýchlo vyriešiť Mbappeho budúcnosť.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Mojou najväčšou záľubou je šport.Rád trávim volný čas výletmi na rôzne športové podujatia.Prevažne futbal.Rozhodol som sa že vám formou blogu porozprávam zážitky z týchto podujatí a podelím sa s vami o skúsenosti ako prebieha takýto výlet a detailnejšie priblížim koľko to celé stojí,akú dopravu zvoliť,MHD v danom meste apod. Rozhodol som sa aj písať blog kde sa snažím zameriať na zaujímavé, hlbšie témy a informácie zo sveta športu, články iného charakteru ako prestupové špekulácie alebo výsledky zápasov.

Chceš vedieť, keď Dominik Z. pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.