14.7.2023 19:54

Ako Beckhamova transformačná zmluva v MLS vydláždila cestu Messimu

Málokto vedel, že v zmluve je ukrytá klauzula, ktorá o 16 rokov neskôr privedie najlepšieho hráča všetkých čias do MLS.

Bol júl 2007 a Beckhamov podpis bol vyhlásený za prelomový moment pre ligu, jeho zmluva odznela ako rekordný päťročný obchod v hodnote 250 miliónov dolárov. Toto deväťmiestne číslo bolo nafúknuté tak, aby zahŕňalo potenciálne zárobky z odporúčaní nad rámec platu 32,5 milióna dolárov, ktorý by Beckham zarobil, ale nejako podcenilo skutočnú hodnotu. Málokto vedel, že v zmluve je ukrytá klauzula, ktorá o 16 rokov neskôr privedie najlepšieho hráča všetkých čias do MLS. Tento týždeň sa očakáva, že Inter Miami oficiálne oznámi, že Lionel Messi podpísal s klubom zmluvu na dva a pol roka. Len sedem mesiacov po víťazstve na majstrovstvách sveta prichádza argentínska legenda do MLS. Cesta k tomuto historickému podpisu sa začala Beckhamovým príchodom o viac ako 15 rokov skôr."Je iróniou, že Messi prichádza do Davidovho tímu," hovorí Tim Leiweke, bývalý výkonný riaditeľ Anschutz Entertainment Group a jeden z architektov dohody s Beckhamom, v telefonickom rozhovore z Londýna začiatkom tohto mesiaca. "Bol to nakoniec David, ktorý vytvoril príležitosť, a teraz ju využil."

Vlákien spájajúcich Beckhamovu dohodu s Messiho zmluvou je veľa.Beckhamov príchod bol prispôsobený vytvorením pravidla určeného hráča v MLS, nástroja, ktorý umožňuje tímom míňať nad platový strop na určitých hráčov bez akýchkoľvek obmedzení. Trvalo dva roky, kým Leiweke presvedčil majiteľov MLS, aby prešli na "Beckhamovo pravidlo", ako sa pôvodne prezývalo. Tímy majú teraz tri sloty "DP"(Designated Player rule) a pravidlo sa použilo na privedenie tak známych hráčov ako Thierry Henry, Kaká, Bastian Schweinsteiger, Zlatan Ibrahimovič a Didier Drogba, ako aj začínajúcich hviezd či menej známych, hráči, ktorým sa darilo v MLS, ako Miguel Almiron, Josef Martinez, Diego Valeri a Hany Mukhtar. Úroveň ligy tým pádom išla hore. Miami používa jeden z týchto DP slotov na podpísanie Messiho a druhý na podpísanie jeho bývalého spoluhráča z Barcelony Sergia Busquetsa. Bez pravidla DP by tieto typy podpisov neboli možné. (Správy naznačujú, že ďalší bývalý spoluhráč z Barcelony, Jordi Alba, sa k nim tiež pripája, ale nie ako DP.)Dôležitejší vplyv však mohla mať štruktúra Beckhamovej dohody. Kreatívny prístup k odlákaniu Beckhama z Európy pripravil pôdu pre to, ako Miami pristúpilo k vyjednávaniu o Messim, aby konkurovalo hlbokým vreckám tímov v Európe a Saudskej Arábii. Anglický stredopoliar mal len 31 rokov a prežil ligovú sezónu s Realom Madrid. Bol svetovou superstar. Tento krok bol spochybňovaný v celom futbalovom svete, ale Beckham si stále myslel, že jeho hracie dni sa jedného dňa skončia. Inými slovami, Beckhamova úvaha sa brala skôr z dlhodobého hladiska.Dohoda s MLS mala pre Beckhama množstvo komerčných výhod. Zosúladilo to aj záujmy vlastníka Galaxy, AEG, a manažéra Beckhama Simona Fullera a jeho spoločnosti 19 Entertainment, ako aj záujmy Beckhamovej manželky Victorie Beckham, bývalej Spice Girl. Beckhamov prechod do MLS pomohol podporiť profil celebrít Victorie a príležitostí v Hollywoode, vrátane hodinového televízneho špeciálu s názvom Victoria Beckham: Coming to America na NBC. AEG sa tiež prihlásilo k propagácii reunionového turné Spice Girls, ktoré by zahŕňalo viacero koncertov na miestach vlastnených AEG. Beckhamovci sa stali blízkymi priateľmi s Tomom Cruisom a Katie Holmes a stali sa áčkovými celebritami v Hollywoode. V rebríčku najlepšie zarábajúcich hollywoodskych párov v rokoch 2007-08 magazínu Forbes sa Beckhamovci umiestnili na 3. mieste s 58 miliónmi dolárov, pred nimi boli len Jay-Z a Beyonce a Will a Jada Pinkett Smithovci.

Leiweke a Galaxy strávili roky budovaním vzťahu s Beckhamom, ktorý sa datuje od stretnutia v roku 2002 s Beckhamovým dobrým priateľom Terrym Byrneom, aby prediskutovali založenie futbalovej akadémie s pobočkami v Londýne a Los Angeles. V priebehu nasledujúcich štyroch rokov sa uskutoční niekoľko ďalších stretnutí, a keď sa v lete 2007 blížilo vypršanie Beckhamovho kontraktu s Realom Madrid, LA Galaxy vedelo, že je čas zatlačiť. Majitelia MLS schválili pravidlo DP v novembri 2006 a Galaxy čakalo na 1. január 2007, kedy mohli legálne hovoriť s Beckhamom o podpísaní predbežnej zmluvy a na predloženie svojej formálnej ponuky.

Podľa Beckhamovho experimentu Leiweke nazval nasledujúcich 10 dní "bláznivým útekom", aby spolupracoval s Fullerom a agentom CAA Jeffom Frascom na dosiahnutí dohody. 11. januára 2007 Beckham podpísal zmluvu.Bola to však menej známa klauzula, ktorá, ako Fuller dúfal, pomohla Beckhamovi zapísať sa do histórie.Doložka umožnila Beckhamovi kúpiť práva na expanzný tím za stanovený poplatok 25 miliónov dolárov. V tom čase posledný rozširujúci tím MLS, Toronto FC , zaplatil za vstup do ligy iba 10 miliónov dolárov.

Ako však komisár MLS Don Garber prezradil pre The Athletic v marcovom rozhovore , zmluva nebola taká jednoduchá, ako keby obsahovala opciu pre tím.Beckham musel hrať v lige celých päť rokov svojej zmluvy a v priebehu týchto piatich rokov sa MLS musela podstatne rozšíriť z 13 tímov až na hranicu 20 tímov.

Beckham zostal celých päť rokov s Galaxy, napriek ťažkému začiatku. Do USA prišiel v roku 2007 so zranením členka a v tej sezóne odohral len päť zápasov za tím Galaxy. Jeho prvý rok v MLS bol pokrytý sklamaním fanúšikov, ktorí zaplatili za možnosť vidieť ho, len aby Beckham zostal zaparkovaný na lavičke alebo necestoval. ESPN The Magazine zverejnil celostranovú fotografickú ilustráciu s titulkom "Bench It Like Beckham".

Vo svojej druhej sezóne v MLS nastúpil Beckham na 25 zápasov a zaznamenal päť gólov a 10 asistencií, no Galaxy sa opäť raz neprebojovalo do play-off. Hosťovanie v AC Miláno v roku 2009 a následná dráma – Beckham chcel zostať natrvalo v Taliansku – spôsobili nevítaný návrat do Galaxy v lete, s fanúšikmi LA vyvesenými transparentmi "Go Home Fraud"(choď domov podvodník).

Beckham vynechal veľkú časť sezóny 2010 po tom, čo si počas druhého hosťovania s AC Miláno roztrhol Achillovku, ale vrátil sa koncom roka, aby pomohol Galaxy zakončiť Supporters' Shield s najlepším rekordom MLS v základnej časti. Potom pomohol Galaxy k postupným víťazstvám v MLS Cupe v rokoch 2011 a 2012, pričom v týchto víťazných sezónach odohral 60 zápasov (vrátane play off) s deviatimi gólmi a 27 asistenciami."

Dávid s nami zostal päť rokov. Chvíľu nám trvalo, kým sme vyhrali, ale potom sme začali vyhrávať tituly aj poháre. Vedel, že je to dôležitejšie ako rozšírenie organizácie, ekonomické príležitosti, sponzorstvo. Museli sme vyhrať. Ak by sme nevyhrali, bolo by to zlyhanie.." povedal Leiweke."David to vedel – je to niečo, o čom v ten deň stále štebotal: "Musíme vyhrať. Musíme sa sústrediť na víťazstvo a všetko ostatné sa už o seba postará." Bol odhodlaný dosiahnuť, aby experiment fungoval, a mal šancu vyhrať trofeje a vybudovať si svoj odkaz v lige. Ak by David nevyhral a bol by to len reklamný ťah, je to iné... David vydláždil cestu a presvedčil ľudí ako Messi, že to tu funguje."

Počas piatich rokov Beckhama v lige sa MLS rozrástla z 13 tímov na 19 tímov, vrátila sa do San Jose a expandovala do Seattlu, Philadelphie, Vancouveru, Portlandu a Montrealu. 5. februára 2014, krátko po odchode do dôchodku, Beckham uplatnil opciu na expanzívny tím a oznámil, že odchádza do Miami. Trvalo šesť rokov, kým sa tím z Miami konečne rozbehol, ale Beckhamova vytrvalosť – a vplyv jeho zmluvy – opäť poskytli kľúčový moment v histórii MLS.

Rovnako ako Leiweke pracoval roky, aby si naklonil Beckhama, aj Jorge Mas strávil viac ako tri roky budovaním vzťahu, ktorý nakoniec prilákal Messiho do MLS. Viaceré zdroje uviedli, že Beckham hral pri nábore trochu vedľajšiu úlohu a slúžil ako viac priateľ Messiho, ktorý by vám mohol poskytnúť rady o tom, aké to je presťahovať svoju rodinu do USA, aby ste mohli hrať v MLS, a tlaky, ktoré s tým môžu prísť. Koniec koncov, len málo ľudí je tak vybavených, aby pochopili, čo Messi zažije. Messiho dohoda bude zahŕňať majetkový podiel v Inter Miami, ktorý začne platiť po tom, čo skončí s hraním – čo je mimoriadne cenné aktívum vzhľadom na ocenenie klubu Sportico vo výške 585 miliónov dolárov. Toto ocenenie bolo stanovené ešte pred Messiho podpisom a pred postavením klubového štadióna Miami Freedom Park v hodnote 1 miliardy dolárov. Messi tiež rokuje o partnerstvách s Apple a Fanatics, pričom sa očakáva, že obe budú zahŕňať zdieľanie príjmov, a rokuje s Adidas, s ktorým má doživotnú zmluvu, o stimuloch spojených s jeho podpisom do MLS. "Myslím si, že hrdinom v tomto je Jorge Mas," povedal Leiweke, ktorý pôvodne investoval do Interu Miami, ale už nemá vlastnícky podiel. "Odvážny ekonomický podnik. Toto je Jorgeho riziko. Je to veľké riziko, pretože stávky sú teraz vyššie. Toto je z jeho strany odvážny a geniálny ťah. Jeho tím teraz prerazí. Miami bude teraz jednou z najdôležitejších franšíz nielen v lige, nielen na trhu, ale na celej planéte. Brilantné."Medzi MLS, do ktorej Beckham prišiel v roku 2007, a tou, v ktorej bude Messi hrať v roku 2023, je veľmi malá podobnosť. MLS mala len 13 tímov, keď Beckham pred 16 rokmi podpísal zmluvu s LA Galaxy. Dnes je ich 29. Posledný expanzívny tím v roku 2007, Toronto FC, zaplatil za vstup do ligy 10 miliónov dolárov. MLS privíta svoj 30. tím v San Diegu v roku 2025 za poplatok 500 miliónov dolárov.

V tom čase televízna zmluva MLS s ESPN platila 8 miliónov dolárov ročne. Ich súčasná zmluva s Apple platí 250 miliónov dolárov ročne a streamuje sa po celom svete, kde je Apple TV k dispozícii.Dnešná MLS má minimálne rezervné platy 67 360 USD(v roku 2007 to bolo 12 900USD), 101 hráčov zarába základný plat aspoň 1 milión USD(v roku 2007 to boli 4 hráči) a medián platu je 250 000 USD(v roku 2007 to bolo 53 000USD). MLS prešla dlhú cestu, čiastočne kvôli vplyvu Beckhamovho príchodu.

Nepochybne však existuje priestor na zlepšenie. Výdavky sa naďalej sústreďujú prevažne na vrchol súpisky a MLS naďalej bojuje o rešpekt v globálnej futbalovej hierarchii.Dúfame však, že Messi môže mať podobný vplyv na rast ligy ako Beckham, keď prišiel pred 16 rokmi. Leiweke verí, že majitelia ligy budú pripravení túto chvíľu využiť.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Mojou najväčšou záľubou je šport.Rád trávim volný čas výletmi na rôzne športové podujatia.Prevažne futbal.Rozhodol som sa že vám formou blogu porozprávam zážitky z týchto podujatí a podelím sa s vami o skúsenosti ako prebieha takýto výlet a detailnejšie priblížim koľko to celé stojí,akú dopravu zvoliť,MHD v danom meste apod. Rozhodol som sa aj písať blog kde sa snažím zameriať na zaujímavé, hlbšie témy a informácie zo sveta športu, články iného charakteru ako prestupové špekulácie alebo výsledky zápasov.

Chceš vedieť, keď Dominik Z. pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.