23.7.2023 21:16

Vysvetlenie: Prečo sa PSG snaží predať Kyliana Mbappeho a kto sa ho môže pokúsiť podpísať

Budúcnosť Kyliana Mbappeho bola jednou z najhorúcejších tém letného prestupového obdobia a v piatok večer príbeh dostal nový náboj.

Paris Saint-Germain vyradil Mbappeho, svojho hviezdneho útočníka a kapitána francúzskej reprezentácie, zo svojho cestovateľského kádra na štvorzápasové predsezónne turné na Ďalekom východe a ponúkol ho na predaj, pričom majstri Ligue 1 sa domnievajú, že má v úmysle nechať vypršať zmluvu a potom v lete 2024 prestúpiť do španielskeho Realu Madrid zadarmo .

Toto je len posledná eskalácia v epickej prestupovej ságe a nasleduje po Mbappeho rozhodnutí nepredĺžiť zmluvu, ktorá platí do konca nadchádzajúcej sezóny, o ďalší rok.

Tak ako k tomu došlo, prečo je PSG tak nahnevané, bude niekto súťažiť s Realom Madrid o Mbappeho podpis a čo bude ďalej?

Prečo PSG vyradilo Mbappeho z tohto predsezónneho turné?

Paris Saint-Germain nechal Kyliana Mbappeho mimo svojho predsezónneho turné, pretože ho už nevnímajú ako súčasť svojich plánov. Teraz je na predaj v aktuálnom prestupovom období, a preto včera(sobota 22.7) neodcestoval so svojimi spoluhráčmi, aby odštartovali štvorzápasový trip klubu do Japonska a Južnej Kórey.

Pýtate sa, prečo už jeden z najlepších futbalistov sveta nie je súčasťou ich plánov? No, to má veľa spoločného s prestupovou ságou, ktorá sa v posledných rokoch znovu opakuje. Tentoraz sa však veci trochu vyhrotili.

Dôvod, prečo PSG odsúva kapitána Francúzska a jedného z najlepších hráčov súčastnosti, je ten, že nadobudli presvedčenie, že Mbappe už súhlasil s tým, že ich zadarmo opustí, keď mu budúci rok v lete vyprší zmluva, a podpíše sa Realu Madrid. PSG, pochopiteľne, absolútne nechce, aby ich najlepší hráč odišiel pre nič za nič. Ich postoj je taký, že buď odíde teraz za masivný poplatok, alebo za poplatok budúce leto.

Mbappe vlani v lete podpísal novú dvojročnú zmluvu, ktorá obsahovala 12-mesačnú predĺženú klauzulu na sezónu 2024-25. Toto predĺženie však môže spustiť iba Mbappe, nie PSG, a konečný termín na vykonanie je 31. júla tohto roku.

Minulý mesiac Mbappe informoval klub, že nemá v úmysle aktivovať toto predĺženie, ale verejne potvrdil, že má v úmysle zostať s klubom aj v sezóne 2023-24. To vyvolalo poplach v centrále klubu a v trojstranovom liste napísanom Mbappemu začiatkom tohto mesiaca stálo že buď obnoví/predĺži zmluvu, alebo bude predaný. Termín určili do 31. júla.

Piatková dramatická eskalácia nastala, pretože klub tvrdí, že nechce zostať v neistote. Bez istoty o budúcnosti Mbappeho nemôžu plánovať dopredu.

Klub tvrdí, že medzi Mbappeho táborom a klubom neprebieha žiadna komunikácia od jeho návratu do tréningu, napriek tomu, že PSG požiadalo o objasnenie do 15. júla. Rozhodli sa ho teda vynechať zo svojho tímu na turné a dať ho na predaj.

Je to len hra PSG, ktorou sa mbappeho snažia vytlačiť?

Toto je hra, určite. Ale je to hra, ktorá sa snaží vyhnúť scenáru, v ktorom Mbappe poruší zmluvu a potom odíde.

Ako už bolo spomenuté vyššie, PSG má k Mbappemu dva postoje: buď odíde v tomto okne za poplatok, alebo obnoví zmluvu a odíde, tiež za poplatok, o rok. Prečo? Pretože z finančného hľadiska by bol odchod Mbappeho zadarmo v budúcej sezóne veľkou ranou. Jeho zmluva je jednou z najbohatších vo svetovom športe, takže jej cena je sama o sebe drahá. Až tak, že potenciálni noví investori v klube to považujú za pasíva. Odchod voľného hráča v budúcom roku bude znamenať, že klub príde aj o veľký poplatok za hráča svetovej triedy. Takýto výsledok by podľa PSG výrazne ovplyvnil ich manévrovací priestor z hľadiska finančných pravidiel fair play tohto športu. Tvrdia však, že hrozí aj predaj hráčov a ďalšie zmeny v kádri.

Klub chce tiež ukázať, že praktizuje to, čo kážu. Už dlho načrtli začiatok novej éry PSG, kde by sa zrušila sila starého hráča a s dôrazom na to, aby nikto nebol ,,viac ako klub". Vylúčenie Messiho z minulej sezóny – za neoprávnený výlet do Saudskej Arábie, čo znamenalo, že vynechal tréning – bolo načrtnuté ako prvý veľký príklad tohto a ich postoj k Mbappemu je jeho pokračovaním.

Je to odkaz, ktorý zopakoval prezident klubu Nasser Al Khelaifi tak na verejnosti, keď hovoril počas predstavenia Luisa Enriqueho ako nového hlavného trénera PSG pred dvoma týždňami, ako aj v súkromí, keď sa tento týždeň prihovoril hráčom pred ich prvým tréningom celého kádra.

"Ak si niekto myslí, že tým, že je tu, robí klubu 'laskavosť' a myslí si, že je nad klubom, mal by teraz hneď odísť," povedal tímu.

Kto tu vlastne drží moc?

Skutočnosť, že PSG urobilo tento bezprecedentný krok a vynechalo Mbappeho z ich turné po Japonsku a Južnej Kórei, podčiarkuje, kde je sila. Drží karty. Jeho zmluva platí do konca nadchádzajúcej sezóny a PSG mu dalo právomoc rozhodnúť, či ju predĺži alebo nepredĺži do leta 2025.

Ak Mbappe strávi poslednú sezónu v Parc des Princes odkázaný na striedačku, ovplyvní to jeho ďalšie výkony na ihrisku. Rovnako ako odchod bez poplatku, pretože PSG môže tvrdiť, že tým finančne poškodzuje klub, a teda ovplyvňuje jeho schopnosť uspieť v budúcnosti.

Aké je riziko pre Mbappeho?

Isté riziká mu určite hrozia. Jedným z nich je, že odcudzuje priaznivcov a odchádza z klubu kde si ho celý paríž obľúbil. Ultras PSG nie sú poslušná partia a nemusia byť príliš láskaví k hráčovi, o ktorom je známe, že mu končí zmluva. Ďalším rizikovým faktorom je, že v nadchádzajúcej sezóne môže vidieť obmedzený herný čas, ak si klub zachová tento tvrdý postoj. Mbappemu na odkaze ktorý zanechá v rodnom paríži záleží a koniec koncov, v PSG už teraz zanechal veľkú stopu, aj keď je sprevádzaná skoro od začiatku kontroverziou.

Netajil sa svojou túžbou naháňať a lámať rekordy. To platí aj pre PSG, kde sa v minulej sezóne stal ich rekordným strelcom s 212 gólmi – medzi radom ďalších míľnikov. Hrať menej minút by ovplyvnilo jeho schopnosť dosiahnuť viac rekordov a tiež by to nebola ideálna príprava na budúci letný európsky šampionát (Francúzsko je na dobrej ceste do kvalifikácie so štyrmi víťazstvami zo štyroch zatiaľ). Ale miera, do akej na tom záleží pre Mbappeho, je osobná. Jeho zmluvná budúcnosť a smer, ktorým sa uberie, je do značnej miery v jeho vlastných rukách.

Prečo sa PSG tak hnevá?

V súvislosti so zmluvnou drámou Mbappeho a PSG môže existovať pocit deja vu. A niečo na tom je. Za posledné tri letá sa budúcnosť Mbappeho, že sa presťahuje do Realu Madrid, vo veľkom vynárali vo francúzskom hlavnom meste.

Na jednej strane sa PSG snaží nastúpiť do svojej ‚novej éry‘ a táto sága tomu nepomáha. Na druhej strane dochádza k rozpadu vzťahov medzi stranami. PSG sú naštvaní, pretože majú pocit, že Mbappe dal svoje „slovo“, že neodíde zadarmo. Majú pocit, že podporovali Mbappeho sedem rokov ako hráča a že odchod, pri ktorom nič nezarobia, je ekvivalentom zrady.

Protiargumentom je, samozrejme to, že PSG dalo Mbappemu kľúče k jeho budúcnosti tým kontraktom, ktorý mu ponúkli pred rokom.

Je záujem Realu Madrid skutočný?

Madrid sa poučil z chýb minulosti a najmä z telenovely z roku 2022. Madrid a Mbappe podľa hráčovho okolia dosiahli dohodu, ktorá Francúzovi prinesie podpisový bonus 130 miliónov eur a 26 miliónov eur v čistom za sezónny plat.

Preto Madrid teraz zostal v úzadí, ďaleko od reflektorov. Oficiálne stanovisko je, že o Mbappeho z Bernabeu nie je záujem, no realita je celkom iná.

Na otázku ohladne Mbappeho začiatkom tohto týždňa, hlavný tréner Madridu Carlo Ancelotti povedal: „Nikdy som nehovoril o hráčoch, ktorí nie sú v Reale Madrid. Môžem hovoriť o nových posilách- Bellinghamovi, Ardovi Gulerovi ,Fran Garciovi , Brahimovi (Diaz), ktorý sa veľmi dobre vrátil z Milána... Hovoriť o hráčoch, ktorí tu nie sú, sa mi nezdá správne.“

Ako sa však odhalilo v januári, Madrid nikdy neprestal kontaktovať Mbappeho. Plán bol a stále je, že ak by bol k dispozícii, bol by Real schopný urobiť krok.

V Madride však stále existuje veľa pochybností – vzhľadom na to, čo sa stalo v predchádzajúcich prestupových oknách, úplne neveria Mbappemu, ani PSG, ktoré momentálne považujú za svojho hlavného inštitucionálneho rivala. Madrid si nemyslí, že je nemožné, že by Mbappeho príbeh mohol skončiť predĺžením zmluvy a za posun v tomto smere považujú potenciálny vzostup jeho mladšieho brata a tímového kolegu Ethana, 16-ročného stredopoliara, pod vedením Luisa Enriqueho.

Madrid vždy veril, že nakoniec dôjde k zhoršeniu vzťahov medzi PSG a Mbappem. Vždy mali pocit, že francúzsky klub mu dal viac moci, než by mal mať ktorýkoľvek hráč. V skutočnosti sa v madridských kanceláriách opakovala veta: „Ak by tu Mbappe jedného dňa mohol hrať, musel by sa znova stať futbalistom“ – v zmysle peňazí a vplyvu, ktorý mohol očakávať na Bernabeu.

je aj ďalšia možnosť,kde by mohol Mbappe skončiť?

Každý, kto príde toto leto s výraznou hotovostnou ponukou, by sa mohol veľmi rýchlo stať relevantným, no museli by urobiť z Mbappeho najlepšie plateného hráča v európskom futbale, ktorým už v PSG je, a pravdepodobne tiež zohľadniť významné vstupné bonusy, na ktoré by čakal, keby sa budúci rok v lete pripojil ku klubu ako voľný hráč.

Liverpool bol v minulosti spájaný s Mbappem, ale nič nenasvedčuje tomu, že by si mohol dovoliť požadovaný balík. Ako sme videli celé leto, Saudi Pro League je pripravená minúť všemožné sumy, aby zlákala hráčov, aby sa tam presťahovali a PSG malo počiatočný záujem zo strany saudskoarabského tímu o zmluvu s Mbappem, pričom štátom podporovaný projekt je pripravený zaplatiť tento rok v lete rekordný poplatok, aby ho dostal z Európy.

PSG si však prinajmenšom v tejto fáze uvedomuje, že v podobe Madridu existuje obmedzujúci faktor vyjednávania, keďže Mbappe nepreukázal žiadnu tendenciu ísť niekam inam ako do hlavného mesta Španielska. PSG tiež verí, že Mbappe čaká na bonusy v hodnote až 160 miliónov eur v prípade, že podpíše zmluvu a budúci rok v lete sa pripojí k Madridu.

Jedna mimoriadna možnosť, o ktorej sa dokonca hovorilo v piatok večer, zahŕňala možnosť, že predstavitelia Saudskej Arábie zvážia jednoročnú zmluvu (buď pôžičku s vysokým poplatkom alebo jednoročný prestup), ktorá by Mbappemu umožnila túto sezónu odísť z PSG, umožnila by PSG získať späť nejaké peniaze a potom by hráčovi umožnila v lete 2024 prestúpiť do Madridu. V tejto fáze však neexistuje žiadny náznak, že by 24-ročný hráč chcel odísť z európskeho futbalu.

Koľko bude pravdepodobne stáť Mbappe toto leto?

Veľa z toho závisí od toho, či sa PSG podarí Mbappeho presvedčiť , aby išiel niekam inam ako do Realu Madrid, pretože potom môže existovať väčšia flexibilita alebo možno nejaký druh autentickej ponuky. V súčasnosti existuje počiatočný záujem zo strany Saudskej Arábie. Čo sa však môže stať, je, že Mbappeho skúsenosti v PSG budú v najbližších týždňoch také vyčerpávajúce a netolerovateľné, že vyvinú tlak na Madrid, aby prišiel toto leto s ponukou, čo by potom PSG umožnilo požadovať honorár za hráča.

PSG nepožaduje späť všetky svoje peniaze za Mbappeho, ale snaží sa získať viac ako 100 miliónov eur pre hráča, ktorý je všeobecne považovaný za najlepšieho na svete.

Ich samotné verejné napomenutie Mbappeho sa zdá byť navrhnuté tak, aby urobili dve veci: po prvé, presviedčať ho o tom celý rok (klub je tiež pripravený ho posadiť na lavičku, keď sa budúci mesiac začne sezóna a to by nebolo veľmi príťažlivé v prípravách na Euro 2024, zatiaľ čo jeho reputácia vo Francúzsku by bola podkopaná aj pred letnými olympijskými hrami v Paríži, na ktorých by sa mal zúčastniť),a po druhé, pokúsiť sa získať aj iných potenciálnych záujemcov ako Realu Madrid.

Čo sa teda stane ďalej?

Ďalším kľúčovým dátumom v tejto ságe je 31. júl –pondelok. Vtedy vyprší klauzula o predĺžení súčasnej Mbappovej zmluve.

Klub má v tejto fáze obmedzené možnosti hrať, okrem uťahovania skrutiek a zvýšenia tlaku na Mbappeho. Jednou z ich hlavných hier bolo zabrániť Mbappemu ísť na toto turné. Ďalšou možnosťou, ktorú majú k dispozícii, by bolo rozšírenie toho, že by ho posadili na lavičku.

Ak termín 31. júla uplynie bez vyriešenia, ďalším dátumom poznámky bude nedeľa 13. augusta, kedy PSG proti Lorientu odštartuje novú sezónu Ligue 1.

Medzitým bude dôležité sledovať, ako Mbappe a jeho okolie zareagujú.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Mojou najväčšou záľubou je šport.Rád trávim volný čas výletmi na rôzne športové podujatia.Prevažne futbal.Rozhodol som sa že vám formou blogu porozprávam zážitky z týchto podujatí a podelím sa s vami o skúsenosti ako prebieha takýto výlet a detailnejšie priblížim koľko to celé stojí,akú dopravu zvoliť,MHD v danom meste apod. Rozhodol som sa aj písať blog kde sa snažím zameriať na zaujímavé, hlbšie témy a informácie zo sveta športu, články iného charakteru ako prestupové špekulácie alebo výsledky zápasov.

Chceš vedieť, keď Dominik Z. pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.