Bežná kniha

Loci communes alebo "bežná knižka" bol notes alebo denník často požívaný učňami a žiakmi v minulosti na značenie citátov, nápadov alebo pasáží z kníh, trend, ktorý by som opäť rád videl sa rozbehnúť.

Od zvuku budíka až po nočné predspánkové ležanie nám hlavou prejdú tisícky informácií. Od spôsobov čistenia kobercov až po stav infraštruktúry v Palau. Informácie sa pohybujú na škále od užitočných a zaujímavých po "toto vytiahnem večer pred kamarátmi nech pôsobím sčítane". Príroda po nás chce aby sme nasali čo najviac z nášho okolia už od narodenia. Nepočítala však s nekonečným obsahom sociálnych sietí a ľuďmi s priveľa času a prístupom k internetu a blog portálom. Myslím si, že dlhší úvod a definícia pojmu "doba informačného preťaženia" nie je nutná.

Ako zaujímavé cvičenie si skúste pozrieť obsah, ktorý ste si uložili do "obľúbených" alebo "prečítať neskôr" a nikdy sa k nemu nevrátili. Rovnako môžete bez hanby zatvoriť tých dvadsať otvorených kariet vo vašom prehliadači ku ktorým sa plánujete vrátiť "neskôr". Developeri aplikácií a užívateľského rozhrania urobili až príliš dobrú prácu. Skákať medzi článkami a ich uloženie na "neskôr" je jednoduché a bezbolestné, bez akéhokoľvek trenia. Myslím si však, že trochu trenia je pre nás prospešné. Koľko krát za život ste chytili horúcu panvicu alebo trhali pŕhľavu rukami, lebo ste si ju pomýlili s inou rastlinou?

Znovu zavedenie spomínaného trenia vám pomôže informácie nie len vytriediť ale aj osvojiť. Pod "trením" si predstavme zaviesť do procesu minimálnu námahu na to aby sme si jednak zvážili či daná informácia stojí za uchovanie a zároveň jej poznačenie nás na chvíľku zastavilo v tom čo v danej chvíli robíme a prinútila nás ju poznačiť.

Benefity potvrdilo aj mnoho študií. Dávanie fyzickej podoby naším myšlienkam nám ich pomáha lepšie rozvíjať a prezentovať. Ľudia značiaci si svoje ciele majú štatisticky väčšiu pravdepodobnosť ich dosiahnuť. Rovnako bolo dokázané, že ľudia s PTSD zapisujúci si svoje pocity mali väčšiu pravdepodobnosť na prekonanie svojich ťažkostí.

V skratke, máte väčšiu šancu si pamätať užitočnejšie informácie, zhmotniť svoje ciele a spracovať vnútorné problémy.

Urobte si láskavosť, navštívte najbližšie papiernictvo a kúpte si štýlové pero a prázdny zošit. Navrhujem nadpis Loci communes 20XX, pretože latinčina nikdy nič nepokazí. Zapíšte si prvú múdru vec ktorú v ten deň zachytíte, ak nič také nebude, to už je problém na nový samostatný článok.

P. S.: Nemám komerčné vzťahy so žiadnou právnickou ani fyzickou osobou predávajúcou kancelárske potreby.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Trénujem písanie než neumriem na život

Chceš vedieť, keď Lavius Speculor Sapiens pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.