23.5.2024 23:38

Ako zlepšiť dodržiavanie zásad BOZP? Vzdelávajte inovatívne a odmeňujte!

Vytvárate pre svojich zamestnancov bezpečné pracovné prostredie, no máte pocit, že zamestnanci berú BOZP na ľahkú váhu?

Bohužiaľ, ide vo všeobecnosti o častý jav a dokonca, stále existuje aj dosť spoločností, v ktorých je bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci na okraji záujmu. Školenia sa organizujú len formálne a celá agenda BOZP sa vybavuje iba v rozsahu nevyhnutnom na splnenie zákonných povinností. Dá sa to však aj inak! Prinášame dva konkrétne spôsoby, ako zlepšiť dodržiavanie zásad BOZP.

Vzdelávanie aj nad rámec zákonných povinností

Pre dodržiavanie zásad BOZP je kľúčové, aby každý zamestnanec presne vedel, čo môže a nemôže robiť. Vstupné aj opakované školenia ustanovené zákonom, na ktorých aj tak väčšina účastníkov nedáva pozor, však veľký efekt spravidla neprinášajú. Ak je zlepšenie úrovne bezpečnosti skutočne vašou prioritou, treba zamestnancom ponúknuť istý nadštandard.

Ako na to? Zorganizujte napríklad týždeň BOZP spojený s interaktívnymi kurzami a nacvičovaním konkrétnych situácií. Výborným riešením sú tiež interaktívne hry alebo kvízy na tému BOZP, v rámci ktorých môžu kolegovia medzi sebou súťažiť. Oplatí sa tiež vyrobiť informačné plagáty s prehľadne spracovanými konkrétnymi zásadami BOZP a vhodne ich na pracovisku rozmiestniť.

Zamestnancov za vzorné plnenie BOZP odmeňte

Tou najlepšou motiváciou bývajú spravidla odmeny. Nemusia to byť však vždy iba peniaze. Odmeňovanie zamestnancov za dodržiavanie BOZP vyriešte tak, že pôjde o spoločný cieľ a úsilie.

V prvom rade predstavte všetkým zamestnancom spracovanej BOZP analýzy a nový motivačný program, ktorého cieľom bude zvýšenie bezpečnosti na pracovisku. Vzápätí nastavte systém udeľovania odmien v prípade, že sa jednotlivcom podarí zlepšiť merateľné ukazovatele.

Sme presvedčení, že aj investícia do týchto pomerne jednoduchých opatrení sa niekoľkonásobne vráti v podobe vyššej bezpečnosti a účinnejšej prevencie pracovných úrazov.

Foto: elements.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.