24.5.2024 18:43

3 rozumné kroky smerom von z dlžôb

Ak vám dlhy prerastú cez hlavu, stanú sa obrovským bremenom a záťažou, ktorá vás bude dennodenne ovplyvňovať.

V prípade, že ste už spadli do dlhovej pasce a hľadáte cestu ako z tejto situácie von, nasledujúce riadky sú určené práve vám. Zamerali sme sa totiž na konkrétne spôsoby, ako sa z dlhov dostať. Hneď na úvod ale zdôrazňujeme, že „strčiť hlavu do piesku“, neplatiť alebo si zobrať ďalšiu pôžičku, rozhodne nie je riešením.

Dlhy skonsolidujte do jedného

Ak máte viacero dlhov s rôznymi úrokovými sadzbami a termínmi splátky, poobzerajte sa po možnoti ich konsolidácie. Viaceré výhodné aj menej výhodné dlhy si môžete za určitých podmienok spojiť do jedného väčšieho úveru, a to ešte k tomu spravidla aj s nižšou úrokovou sadzbou. Výsledkom konsolidácie dlhov bude jedna mesačná splátka a väčšia kontrola nad peniazmi.

Hľadajte rýchlu cestu k peniazom

Cesta von z dlhov bude ľahšia pri dodržiavaní vhodnej stratégie. Zlatým pravidlom je v tomto smere zbaviť sa tých dlhov, ktoré sú „najdrahšie“, teda úročené najvyššou sadzbou. Na splatenie týchto dlhov sa oplatí čo najrýchlejšie zohnať peniaze, či už cez výkup bytov, predaj nepotrebných hnuteľných vecí, alebo hoci aj dobre platenou brigádou.

Požiadajte o splátkový kalendár

V prípade, že vaša finančná situácia neumožňuje konsolidáciu alebo výkup nehnuteľnosti, dohodnite sa s veriteľmi na splátkových kalendároch. V porovnaní s konsolidáciou ide o prácnejší proces, pretože zahŕňa vyjednávanie s veriteľmi o znížení úrokových sadzieb, odpustení penále alebo dokonca o čiastočnom odpustení dlhov a nastavení nového režimu splácania. Pozor si dajte, aby nebolo schválenie splátkového kalendára spojené s neprimeranými poplatkami a zároveň, aby bol realistický s ohľadom na vašu finančnú situáciu a schopnosť splácať.

Foto: elements.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.