24.5.2024 18:53

Plánujete spúšťať e-shop? Toto sú 3 dôvody, prečo nevynechať analýzu konkurencie

Analýza konkurencie je citlivou témou, pretože ľahko môže skĺznuť ku kopírovaniu či vykrádaniu nápadov.

S tým však má iba pramálo spoločné, jej cieľom je totiž porozumieť trhu a prispôsobiť svoje očakávania. Napriek tomu, že mnohí považujú analýzu konkurencie za niečo nekalé, prakticky každý, kto sa chystá začať sa jej venuje. Prinášame vám 3 dôvody, prečo analýzu konkurencie nevynechať.

Porozumiete očakávaniam trhu

Prvým krokom analýzy konkurencie by mala byť identifikácia priamych a nepriamych konkurentov. Pustiť sa do nej oplatí nielen začiatočníkom, ale aj aktívnym podnikateľom pri prijímaní strategických rozhodnutí. Pomery na trhu sa totiž pravidelne menia a tak ako sa vyvíja váš biznis, rovnako sa vyvíja aj vaša konkurencia. Bola by škoda prísť o zaujímavé príležitosti iba preto, že vašich konkurentov budete ignorovať. Konkurenčná analýza je šancou lepšie porozumieť trhu, jeho vývoju a očakávaniam.

Zhodnotíte silné a slabé stránky vašich konkurentov

Po identifikovaní vašich konkurentov sa skúste vžiť do kože zákazníka z vami definovanej cieľovej skupiny a jeho očami zhodnotiť prednosti či slabé stránky vašich konkurentov. Všímajte si, akým spôsobom komunikujú navonok, ako je zostavená ponuka, aké služby navyše poskytujú a tiež, či sa napríklad spoliehajú na content marketing. Tam, kde vaša konkurencia zaostáva, ukrýva sa príležitosť práve pre vás!

Vyšperkujete svoju cenovú stratégiu

Cena je vo väčšine trhových segmentov rozhodujúcim faktorom, ktorý zásadne ovplyvní či uspejete. Oplatí sa preto sledovať cenovú stratégiu vašich konkurentov a určovať cenu, tak aby ste s ňou dokázali obstáť a obhájiť si ju.

Na záver dodajme, že hoci analýza konkurencie je dôležitá, nepovažujte ju za zlatý grál. Neorientujte sa preto výlučne na to, čo robia vaši konkurenti, ak ich navyše budete vždy iba kopírovať, nikdy ich nepredbehnete.

Foto: elements.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.