23.6.2024 16:55

Drobné prehrešky v domácnosti, ktoré vám zvyšujú výdavky: poznáte ich?

Vyššie ceny energií ako aj nedávne vyúčtovania spravili mnohým domácnostiam škrt cez rozpočet.

Ak máte nedoplatky a celkovo vás trápi, že za réžiu v domácnosti platíte stále viac, možno je načase zamyslieť sa nad niektorými návykmi.

Dopúšťate sa nižšie uvedených prehreškov aj vy?

Kým pri niektorých zlozvykoch ide o zjavné plytvanie, iné sú celkom nenápadné a keď naplno udrú ich dôsledky ako v prípade potrubia, obrátiť sa budete musieť na profesionálov. Ak si zistíte krtkovanie Nitra cena, sami uvidíte, že štrajkujúce potrubie môže byť poriadnou finančnou záťažou. Hospodárnym a uvážlivým správaním pritom šetríte nielen svoju peňaženku, ale aj životné prostredie. Posvietili sme si preto na drobné prehrešky, ktorými si len zvyšujete svoje výdavky.

Nevenujete pozornosť odtokom

Máte pocit, že všetko, čo spláchnete do odtoku sa vás už ďalej netýka? Nie je to celkom tak. Ignorovanie slabšieho odtekania či zápachu vás môžu nepríjemne „dobehnúť“ práve v tej najnevhodnejšej situácii. Upchaté odtoky môžu spôsobiť vážne škody a viesť k drahým opravám, čo vám potvrdia aj odborníci vykonávajúci krtkovanie Dunajská Streda.

Evergreenom kúpeľňových odtokov sú zvyšky mydla a najmä vlasy, ktoré bránia plynulému odtoku vody a spôsobujú zanášanie rúr. V prípade kuchyne sú to najmä zvyšky jedla, kávy a olejové nánosy, ktoré dokážu v potrubí spôsobiť hotovú pohromu, pri nich napokon aj tím krtkovanie Bratislava zasahuje najčastejšie.

Nehospodárne používate kuchynské spotrebiče

Prakticky každá kuchyňa je plná spotrebičov, ktoré majú na celkovú spotrebu domácnosti nemalý vplyv. Od chladničky, cez sporák, rúru až po rýchlovarnú kanvicu či fritézu. Častým zlozvykom je varenie podstatne väčšieho objemu vody ako skutočne potrebujeme. Načo budete v rýchlovarnej kanvici ohrievať viac ako liter vody len na zaliatia šálky čaju?

Oplatí sa tiež zapínať umývačku až pri úplnom zaplnení, pri varení používať pokrievky a taktiež zbytočne dlho nepoužívať predohrev rúry. Nenápadným prehreškom je tiež nastavenie chladničky na príliš nízku teplotu.

Okná otvárate „na vetračku“

Otváranie okien na tzv. vetračku je mimoriadne obľúbeným, no za to veľmi neefektívnym spôsobom vetrania, a to prakticky v každom ročnom období. Chladnejší vzduch síce vniká dovnútra, ale teplý vzduch zostáva naďalej v miestnosti. V miestnosti sa tak hromadí vlhkosť a plesne. Počas horúcich letných dní si takto dovnútra púšťate zbytočne teplo, cez zimné mesiace zas chladný vzduch, avšak v ani jednom prípade poriadne nevyvetráte. Základnou zásadou efektívneho vetrania je otvoriť okná dokorán na niekoľko minút a poriadne prevzdušniť. Zabránite tak aj úniku tepla a ušetríte za vykurovanie.

Neodstraňujete ľad z mrazničky

Ak sa v mrazničke hromadí ľad, neznamená to, že funguje efektívne. Práve naopak, v takom prípade musí mraznička vynaložiť omnoho viac energie na udržanie nastavenej teploty. Mrazničku by ste preto mali pravidelne odmrazovať a nadbytočný ľad odstraňovať, čím v konečno dôsledku nielen predĺžite životnosť mrazničky, ale ušetríte aj za elektrinu.

Sprchujete sa príliš dlho

Dlhé sprchované znamená obrovskú spotrebu teplej vody. Tá sa musí ohriať, čo je pomerne drahé. Skráťte svoj sprchovací rituál aspoň o pár minút denne a ušetríte desiatky litrov teplej vody týždenne. Cestou k citeľným úsporám je krátke, maximálne pár minútové sprchovanie, dôležité je len vydržať a „zlozvyku“ extra dlhého sprchovania horúcou vodou sa zbaviť.

Foto: elements.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.