Opaľovací krém ako pracovná pomôcka? Riziká UV žiarenia pri práci netreba podceňovať!

Zdravotníci, poľnohospodári, cestári ale aj údržbári budov či smetiari. Tieto profesie majú minimálne jedno spoločné.

Ich výkon často prebieha vonku, čo si vyžaduje nielen kvalitné pracovné oblečenie, ale počas horúcich letných mesiacov aj dodatočnú ochranu pred slnkom. Vôňa opaľovacieho krému vám nemusí pripomínať iba slnenie sa na pláži, tento spôsob ochrany je totiž mimoriadne dôležitý aj pri výkone povolania. Je zamestnávateľ povinný vám ho zabezpečiť a aké sú základné zásady ochrany?

UV žiarenie sa neoplatí podceňovať

Škodlivé účinky UV žiarenia nie sú žiadnou novinkou. Ak sa idete opaľovať, sami sa môžete rozhodnúť, koľko času na slnku napokon strávite. Pri výkone zamestnania je však situácia odlišná, keďže musíte postupovať podľa pokynov zamestnávateľa. Stráviť na letnom slnku niekoľko hodín denne môže mať veľmi nepríjemné zdravotné následky. Zo všetkých spomeňme najmä to, že UV žiarenie zo slnka môže poškodiť pokožku. UVA žiarenie preniká hlbšie do pokožky a je zodpovedné za jej predčasné starnutie. UVB žiarenie zas spôsobuje spáleniny, oba typy žiarenia však majú spoločné to, že vám môžu privodiť rakovinu kože.

Pracovné oblečenie na leto by malo byť samozrejmosťou

Ak si pozriete lacné pracovné odevy, zistíte, že značná časť z nich je určená na letné obdobie. Ide predovšetkým o odevy vyrobené z priedušných a ľahších materiálov zabezpečujúcich odvádzanie potu, a teda aj vysoký komfort počas nosenia.

K práci počas letného obdobia ale patria aj ďalšie opatrenia, ktoré je zamestnávateľ podľa zákonníka práce povinný zabezpečovať. Zákon v tomto smere určuje povinnosť pre zamestnávateľa „vykonávať potrebné opatrenia vrátane zabezpečovania prevencie, potrebných prostriedkov a vhodného systému na riadenie ochrany práce a zároveň zlepšovať úroveň ochrany práce vo všetkých činnostiach a prispôsobovať úroveň ochrany práce meniacim sa skutočnostiam.“.

Podľa uvedeného je za takéto opatrenie možné považovať aj poskytnutie krémov s ochranným UV faktorom. Jeho správna aplikácia a ďalšie používanie už potom závisí len od vás, takže iba zhrňme, že opaľovací krém je potrebné naniesť na pokožku zhruba 20 minút predtým, ako vyjdete na priame slnko a následne ho nanášať približne každé 2-3 hodiny počas pobytu na priamom slnku.

Foto: elements.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.