22.10.2024 21:25

Čo spôsobuje plesne na stenách?

Plesne sú mikroorganizmy. Nachádzajú sa všade. Môžu rásť takmer na čomkoľvek, ak je to dostatočne vlhké.

Vo vnútri vášho domova plesne rýchlo rastú na vlhkých povrchoch, ako sú steny kúpeľní a obloženie okolo okien. Môžu vyzerať ako jemné chĺpky alebo škvrny čiernej, bielej, oranžovej, zelenej alebo hnedej farby.

Čo vlastne spôsobuje plesne na stenách? Hlavným aktérom je vlhkosť – či už z vnútorného alebo vonkajšieho zdroja. Medzi vonkajšie zdroje vlhkosti patrí prenikajúca vlhkosť a stúpajúca vlhkosť, ktoré môže byť ťažké diagnostikovať vzhľadom na množstvo možných príčin. Patria k nim netesné odtokové rúry, poškodené murivo alebo obzvlášť porézne vonkajšie steny, ktoré absorbujú dážď hnaný vetrom.

Existuje viacero spôsobov, ako zistiť, či je zdrojom plesní vonkajšia vlhkosť. Príznakom môže byť poškodená omietka, hnijúce lišty alebo mokré vlhké škvrny, ktoré sa rozširujú smerom od zeme.

Ako sa vyhnúť kondenzácii

Ďalšou možnou príčinou vzniku plesní je vnútorná kondenzácia. Najlepším spôsobom, ako zabrániť kondenzácii, je zlepšiť vetranie. Vyhýbanie sa nadmernému sušeniu bielizne, používanie odsávacích ventilátorov a otváranie okien na udržanie pravidelného prúdenia vzduchu sú spôsoby, ako môžete zabrániť hromadeniu kondenzácie. Ak sa týmto faktorom nemôžete vyhnúť skúste protiplesňový náter.

Napriek tomu sa najmä v zime vždy môže objaviť pleseň, ak svoj dom nevyvetráte. Ak pleseň rastie v kúpeľniach, kuchyniach alebo na iných studených stenách, je to náznak toho, že kondenzácia je vysoká. V takomto prostredí sa plesniam darí.

Ak nebudete regulovať množstvo kondenzácie, táto pleseň bude ďalej rásť, až kým nezafarbí veľké plochy vašich stien a stropov. Preto dodržujte tieto rady, a ak sa problém opakuje, použite protiplesňový náter.

Foto: elements.envato.com

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď fadam pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.