28.11.2017 22:22

INDIA/NEPAL

Som doma, ale radšej by som bol niekde úplne inde. Cesta, z ktorej som sa vrátil vo mne zanechala množstvo nezodpovedaných otázok, a nájsť odpovede na ne mi zaberie nejaký čas.

Poďme ale pekne od začiatku.

Zúčastnil som sa programu, v ktorom môj zamestnávateľ každý rok oceňuje pracovníkov, ktorých nominujú ich kolegovia, či už za spoluprácu, vedomosti a skúsenosti, alebo len za pekné oči, prípadne iné prednosti krátkou, ale intezívnou cestou na zaujímave miesta na zemi. Všetko okolo cesty je opradené tajomstvami a jediná informácia, ktorá je pred odletom k dispozícii je cieľ cesty. Tento rok je to India. Všetko ostatné sa dozviem, až keď dostanem do ruky letenky. Pre zachovanie autentickosti, ani v tomto texte nebudem dopredu nič prezrádzať. Teda okrem toho, že som nikdy predtým nebol v Ázii.

Niekoľko týždňov pred odletom sa nám podarilo stretnúť s poľským veľvyslancom, ktorý v strávil v Indii dlhé roky. Prvá otázka, ktorú nám položil, bola čo si myslíme o Indii. Odpovede boli rôzne, ale väčšina z nich nebola práve pozitívna.

Znásilnenia, špina, chýbajúca hygiena, davy ľudí, korupcia, šialenci na cestách… čo si len predstavíte. Všetky tieto veci nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Namiesto toho nám predstavil Indiu takú, ako ju vníma človek, ktorý v Indii žil.

India sa v prvom rade nedá chápať naším štandardným vnímaním. U nás žije 5,5 milióna ľudí. V Indii je to 1,3 miliardy. To je 236 krát viac ako na Slovensku. Ak Vám teda niekto povie, že na Slovensku bolo za posledný rok 10 znásilnení, a prehodíme to na Indické rozmery, tak v Indii by tých znásilnení bolo 236 krát viac. Ak sa povie, že na Slovensku zahynulo na cestach 150 ľudí, v Indii je to minimálne 236 krát viac.

Je to síce blbosť, ale toto je cesta ktorou treba Indiu vnímať.

Okrem toho, je India byrokratický, veľmi tradičný, skorumpovaný, ale na druhej aj veľmi moderný, inovatívny a kontrastný svet.

Množstvo vecí, ktoré nám európanom prídu ako nezmyselné, sú v skutočnosti stáročiami budované tradície. Spomeniem len kremácie mrtvých tradičným spôsobom, státisice bohov ktorých Indovia uctievajú, alebo tisíce jazykov ktorými India hovorí.

Na druhej strane tu potom máme moderné a inovatívne firmy, ktoré budujú produkty a služby, nie pre desaťtisíce ľudí, ani pre státisíce ľudí, ale pre niekoľko desiatok miliónov klientov. Aj malý projekt vo firme v Indii znamená projekt celoštátnych rozmerov na Slovensku. Je veľmi ťažké si to čo i len predstaviť.

India naozaj mení perspektívu vnímania. Počas stretnutia s veľvyslancom v teoretickej úrovni, a priamo v Indii aj v skutočnosti. No k tomu sa ešte dostanem.

Ako som spomínal, pred odletom sme dostali len informáciu, že cieľ cesty je India. O to viac som sa potešil, keď som na letisku dostal letenku s cieľom v Káthmandu.

Káthmandu je v Nepále, hneď pod Himalájami, ak by to niekoho zaujímalo.

Nepál je krajina, kde sa väčšina z nás nerozhodne cestovať, ak nie ste zanietený horolezec, alebo nepotrebujete stráviť kvalitný čas v kláštore v spoločnosti s budhistickými mníchmi pri cvičení jógy. Týmto si nechcem robiť srandu z týchto ľudí, len identifikujem úzku skupinku ľudí, ktorí Nepál navštívia.

Do Nepálu sme leteli z Viedne s prestupom v Istanbule. Ľudia v lietadle do Kathmandu sú presne takí akých by ste čakali. Nepálske rodinky s malými deťmi, ktoré sa vracajú domov, obchodníci, ktorých nájdete v každom lietadle, a samozrejme dobrodruhovia. Väčšina z nich už boli oblečení tak, akoby priamo z lietadla mali vystúpiť na najvyšší štít, kde strávia najbližie dva dni. Bol to netypický, ale veľmi zaujímavý pohľad.

Prílet do Kathmandu sme mali o 6 ráno, čo nám ponúklo jeden z najúžasnejších pohľadov aké môžete na tomto svete vidieť. Východ slnka nad Himalájami z vtáčej perpektívy. Biele a čierne vrcholy najvyšších štítov na svete v kontraste s krvavooranžovou až žltou farbou, ktorá sa objavila tesne predým, ako vykuklo slnko. Pod štítmi inverzia, ktorá zahaľovala väčšinu údolí, a nad celým týmto nádherným divadlom stále čierna obloha posiata hviezdami.

To bol prvý moment kedy som si začal uvedomovať, že svet je oveľa väčší ako si myslíme.

Koniec prvej časti

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
fotím, píšem, jem, pijem

Chceš vedieť, keď gabsvk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
19.12.2017 21:09
India/Nepál časť 3
8.12.2017 22:47
India/Nepál časť 2