29.11.2017 10:15

Ako uloviť polárnu žiaru

Máte na svojom bucket liste Auroru Borealis? Pokojne ju dajte na prvé miesto.

Aj ja som ju tam dlho mala a myslela som si, že keď ju uvidím, moja duša sa upokojí. Neupokojila, práve naopak. Je možné stať sa závislý na pozorovaní nočnej oblohy? Dokonca som si kúpila nový fotoaparát a dva roky sa poctivo učila ho používať, aby som bola v tej správnej chvíli ready. Podarilo sa a nie raz.

Polárna žiara nie je nadprirodzený jav, ako sa odpradávna domnievali naši predkovia. Sú to častice slnečného vetra vstupujúce do zemskej atmosféry. Omnoho krajšie ju vnímali Eskimáci, ktorí verili, že sú to fakle, ktorými ich dávni pradedovia osvetľovali dušiam zosnulých most do neba. Stredovekí Európania ju pokladali za dych slávnych bojovníkov a v Škandinávii verili, že polárna líška skáče po zasnežených kopcoch a chvostom sneh rozprašuje po oblohe. V každom prípade sa toto nebeské divadlo oplatí vidieť aspoň raz v živote. Nie je to až také zložité, no treba mať kus šťastia.

Polárna žiara sa pozoruje v oblastiach pri polárnom kruhu v mesiacoch, keď je v noci tma. Ideálne od Septembra do Marca-Apríla. Pre nás Európanov sú najdostupnejšie krajiny Fínsko, Švédsko, Nórsko alebo Island. Samozrejme rovnako môžete cestovať na Aljašku alebo do severnej Kanady, čo už ale môže byť trošku drahší výlet hlavne preto, že budete musieť cestovať lietadlom, autom alebo snežným skútrom do oblastí, kde žije iba veľmi málo ľudí. Naopak v Európe leží hneď niekoľko veľkých miest za polárnym kruhom a lietajú sem nízkonákladové spoločnosti, čo robí tieto končiny dostupné pre všetkých.

Prvýkrát som sa za polárnou žiarou vydala v Novembri 2015 do nórskeho mesta Tromso. Bol to náš prvý pokus, a preto sme sa pridali k Aurora Safari výletu. Pohodlne autobusom vás odvezú preč z mesta, ďaleko od svetelného smogu na miesto s najkrajším výhľadom na oblohu a môžete nerušene pozorovať. Keďže sa dá polárna žiara iba z časti predpovedať a základom je mať jasnú oblohu bez mrakov, nikto vám na sto percent nezaručí, že ju uvidíte. Tieto spoločnosti však už majú svoje skúsenosti a máte veľmi vysokú šancu, že lov bude úspešný.

V Marci 2016 sa nám podarilo pozorovať polárnu žiaru opäť na severe Nórska a to v meste Bodo a na Lofotoch. Lofoty sú ideálne, čo sa týka tmavej oblohy. Obývaných miest a osvetlenia je tu málo a na každom kroku natrafíte na dlhé piesočné pláže, kde budete pravdepodobne so skupinkou fotografov čakať v noci na to isté. Nevýhoda týchto ostrovov môže byť počasie, keďže je často zamračené, ale to sa tu mení neuveriteľne rýchlo. Plus hory a morská hladina vie krásne umocniť celý zážitok.

V Septembri sme sa vybrali na jesenný výlet na Island a prekvapilo nás ako krásne a jednoducho sa dala pozorovať. Sezóna je tu od konca Augusta do Apríla, kedy už sú noci dostatočne tmavé. Niekedy ju nevidno aj dva týždne, inokedy hneď niekoľko nocí za sebou. Opäť raz treba mať šťastie na počasie, ktoré sa však v arktických oblastiach mení doslova z minúty na minútu. Moja zatiaľ najkrajšia polárna žiara bola práve na Islande. Tento rok som tu v Októbri strávila 3 týždne na farme, kde iba stačilo v noci vykuknúť z okna, alebo sa v pyžame prejsť po dvore, a všetko ste mali priamo nad hlavou. Domáci sa mi smiali, ako stále behám s fotoaparátom hore-dolu, ale pre nich to už nie je nič výnimočné. Ja som sa nevedela vynadívať, prsty mi primrzli na spúšti a nohy k zemi.

Z destinácií kam sa jednoducho dostať za polárnou žiarou máte na výber:

• Fínsko - mesto Rovaniemi (domov Santa Clausa) a celý fínsky Lapland.

• Švédsko - mesto Kiruna a národný park Abisko, ktorý je známy tmavými jasnými nocami,

ideálnymi na aurora hunting.

• Nórsko - mestá Bodo, Tromso, Narvik, Alta a ich okolie.

• Island - Reykjavík a vycestovať hocikam na ostrove.

Všade sem lietajú letecké spoločnosti z Viedne alebo nízkonákladovky z Budapešti, Prahy a Poľska. Z Viedne väčšinou s jedným prestupom, ostatné aj priamo. Na Island som dokonca letela aj z Bratislavy s prestupom v Manchestri. Kto si netrúfa na nočný výlet osamote, nájdete tu množstvo travel agentúr, ktoré ponúkajú Northern Lights tours. Ceny sa pohybujú od 50 do 100 eur, záleží na krajine a meste. Pozorovanie sa dá spojiť s jazdou na snežných skútroch, psom záprahu alebo plavbou na lodi. Väčšina výletov má v cene aj večeru alebo teplé občerstvenie a máte možnosť sa zohriať v teple pri ohni alebo v stane či chate.

Čo budete potrebovať a na čo určite nezabudnúť:

• Často používam túto stránku http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/ . Celkom spoľahlivo si viete pozrieť predpoveď na najbližšie 2-3 dni. V mobile mám stiahnutú My Aurora Forecast aplikáciu, kde si nastavíte svoju aktuálnu polohu a tiež pomerne presne uvidíte ako to v najbližších hodinách bude vyzerať. Tých aplikácii je veľmi veľa, napríklad v Nórsku nám poradili Norway Lights, ktorá tiež dobre fungovala.

• Teplé oblečenie a obuv - budete stáť vonku v snehu aj dlhé hodiny, na Laplande býva v zime aj -30 stupňov. Pokojne sa oblečte akoby ste išli lyžovať. Termoprádlo, čiapka, šál, rukavice a teplé ponožky.

• Baterku - aby ste si mohli v tej tme posvietiť kam stúpate, respektíve nastaviť fotoaparát.

• Teplý čaj do termosky - v najhoršom vás vie zachrániť. Najlepšie pribaliť aj niečo malé pod zub.

• Fotoaparát - must have! Ideálne aspoň najlacnejšiu zrkadlovku alebo CSC fotoaparát. S mobilom toho veľa neodfotíte. Potrebujete foťák s väčším čipom a statív. Polárna žiara sa fotí pri časoch okolo niekoľko sekúnd, takže ani z ruky tu nič neodfotíte. Foťák treba posadiť na statív, nastaviť na manuál, ručne zaostriť na nekonečno, otvoriť clonu čo najviac ako to ide, ISO medzi 400-1600 (treba si to vyskúšať, každý prístroj zvládne niečo iné), čas medzi 4-20 sekúnd (opäť treba vyskúšať rôzne kombinácie, záleží to aj od intenzity žiary) a fotiť. Vyzerá to zložito, ale keď už si to raz skúsite, nie je to nič ťažké. Odporúčam natrénovať si nastavenia už skôr, napríklad doma na nočnej oblohe. Podobne sa totiž fotí mliečna dráha a hviezdy.

Odporúčanie na záver, necestujte len kvôli polárnej žiare. Naplánujte si road trip po Islande, choďte na whale watching v Nórsku, vyskúšajte glacier walk, navštívte Santa Clausa, povozte sa na psom záprahu, skútroch, navštívte Arctic zoo na Laplande alebo Polar park v Nórsku. Tieto miesta ponúkajú nekonečne veľa možností ako si užiť zimu. Vaše dobrodružstvo bude nezabudnuteľné, ak si ho vychutnáte pri aktivitách, ktoré si naplánujete a vidieť polárnu žiaru bude bonus, ktorý k nemu pridáte.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Ahojte, volám sa Daniela a sever je môj druhý domov. Moje happy place je v prírode, ďaleko od miest, pod polárnou oblohou ⭐

Chceš vedieť, keď polar.girl pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.