Zbytočný strach z neznámej hudby

V súčasnej dobe majú niektorí ľudia strach zo všetkého, čo je cudzie. Ale, veď aj Hip-hop je cudzí a ako sa u nás uchytil. Toto však bude úplne iný pohľad na hudbu, ako takú.

Medzi moje heslá patrí aj toto heslo pre hudbu: "Hudba je jazykom univerza." Možno je to preto, preto že mám úplne iný pohľad na hudbu, než ostatní. Tí prístup k hudbe vnímajú iba cez základné umelecké školy, či konzervatóriá. Niektorí ale pochopili, že neexistuje iba západná klasická hudba, populárna hudba a iné žánre hlavného prúdu. Je aj vedľajší prúd, pred ktorým niektorí majú strach, no podľa mňa zbytočne. Napríklad zvuk austrálskeho hudobného nástroja Didgeridoo, či zvuk tibetských spievajúcich mís, hrdelný spev, či alikvotný spev, to je iba zlomok toho, čo alternatívny prúd hudby vám ponúka. Tomuto prúdu sa venujem od detstva. Obyčajne to začalo detským muzicírovaním a hraním úplne na všetko. Takto to je správne a mnoho rodičov blokuje deti práve v tejto činnosti a nepodporuje ich. Neskôr som sa začal zaujímať o Beat box. Pre tých, čo fandia Hip-hopu, tento pojem rozhodne neznámy nebude. Je to imitovanie bicích hudobných nástrojov ústami. To ale s etnickou hudbou nemalo nič spoločné. Trvalo ešte dosť rokov, keď som si pri speve Mongolov a Tuvíncov začal všímať akoby iné tóny, ktoré spievajú okrem toho hlavného. To sú takzvané alikvotné tóny. Alikvotnými tónmi nazývame tóny, ktoré vznikli násobkami hlavnej (fundamentálnej frekvencii) Takže, ak máme hlavnú frekvenciu 100 HZ, alikvotné tóny sú 200 HZ, 300 HZ (čiže 100×2, 100×3) ATĎ. Málokto ich ale na západe dokáže zaspievať. Existuje dokonca aj subalikvotný (subharmonický) spev, kde sa naopak vydelí hlavný tón číslom dva. Takýto spev sa používa napríklad v tibetských kláštoroch.

Bubny sú taktiež veľmi super na intuitívne hudobné hranie, napríklad Djembe, či Darbuky (alebo Doumbeky). Pozor, v Egypte Darbuku poznajú aj pod názvom Tabla, pri čom Tabla znamená aj úplne iný hudobný nástroj. Djembe, či Darbuky majú pohárový tvar. Pri Djembe je blana vyrobená z kozej koži a upínaná lanom. Pri Darbuke je to umelá blana upínaná šrúbami. Je na vás, čo si vyberiete a nemusia to byť iba tie dve typy bubnov. Sú aj iné ručné bubny, ako napríklad rámové bubny (napríklad Daf), congá, bongá, či cajóny.

Najnovšie sa do popularity dostali aj hudobné nástroje, ktoré nazývame Hang. Ide o kovový hudobný nástroj, ktorý vznikol so Steelpanu, karibského hudobného nástroja vyklepaného z barelov. Prvý Hang bol vyrobený vo Švajčiarsku a jeho bratia roztrúsení po celom svete vyrobení rôznymi ľuďmi, ktorých Hang zaujal sa nazývajú aj Handpany. Keďže zvyknú byť ladené tieto hudobné nástroje v rôznych stupniciach (napríklad v pentatonike), dá sa na ne hrať skôr intuitívne, než profesionálne. Veď aj istý hráč na Handpan sa nechal počuť, že skúšal sa na tom naučiť hrať nejakú skladbu, no bolo to ťažké. Keď ale v istej škôlke pustil k Handpanu deti, tie len tak hrali a povedal, že to bolo úžasné.

Z Handpanov vznikol aj hudobný nástroj, ktorý sa nazýva Tank drum. Istý človek bol inšpirovaný Hangom a rozhodol sa, že začne vyrábať niečo úplne iné. Dennis Havlena, ako sa tento chlapík nazýva uverejnil svoj nápad voľne na internete a nazval ho Hank drum, Tank drum, alebo aj Steel tongue drum. Zatiaľ, čo na Hangu sú rôzne priehlbiny, na ktoré sa hrá rukami, pri Tank drume sa môže hrať aj rukami aj paličkami a sú oveľa lacnejšie, než ich otcovia Handpany. O tejto intuitívnej hre som ani nechyroval a z nerozvážnosti som si jeden Tank drum objednal. Vtedy som nič ani o nich nevedel. Rýchlo som ale zistil, že tento hudobný nástroj, aj keď bol ladený v diatonickej stupnici je skôr vhodný na iné skladby. Tak som začal improvizovať a už to tam bolo.

Existujú aj iné hudobné nástroje, ako napríklad Kalimby, ktoré dokonca začal vyrábať aj Marek Bolf zo Slovenska a majú nádherný zvuk. Okrem toho sú ladené v päťtónovej stupnici (pentatonike), ktorá je veľmi výborná pre improvizáciu. Veď aj melódia Bluesu je v pentatonike a okrem toho keď som si vyskúšal na takúto kalimbu zahrať (bola od Mareka Bolfa) bol som prekvapený, ako tento hudobný nástroj znie. Kalimby sa dajú dokonca kúpiť aj v obchodoch s rôznymi suvenírami, no tie nemusia byť kvalitné a jazýčky (lamely) naktoré hráte sa dajú posúvať. To je ale úplná samozrejmosť, no po prvé, nemusia byť kvalitné, podruhé existujú výrobcovia, ktorí vedia, ako treba kalimby ladiť, aby ste na nich intuitívne mohli hrať.

Všetki tieto tradície, či hudobné nástroje sú neznáme pre nás a predsa aj pred nimi majú niektorí ľudia strach a nechcú pochopiť, že hudba môže byť aj intuitívna, nie len racionálna. Aj vďaka týmto predsudkom začínam na niektorých mojich blogoch publikovať rôzne články o rôznych hudobných tradíciach, či o niektorých hudobných nástrojoch a zaoberať sa hrou na ne. Hudba je teda skutočne jazykom univerza, len pred neznámymi tradíciami netreba mať strach.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Volám sa Marco Oros. Používal som niekoľko umeleckých mien, no súčasne používam pseudonim Tanuki, čo je vlastne japonský pes medvedíkovitý. Som nevidiaci už od malička, no niekedy si z môjho handicapu robím dobrý deň.

Chceš vedieť, keď TanukiMarco Oros pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.