Sľub

Moja prvá verejná úvaha , hádam sa vám bude páčiť.

Dobre sa sľubuje, čo ešte nie je a čo ešte len bude , povedal Romain Rolland A má pravdu . Čo je to vlastne sľub a čo vlastne znamená ? Právne alebo použitím výkladového slovníka by sa dalo povedať že to je prejav vôle, ktorým sa niekto zaväzuje k nejakému konaniu. To že to je určitý prejav vôle o tom nemožno polemizovať, ale slovo zaväzuje mi tam prosto nesedí. Ste na svadbe a mladomanželia skladajú sľub, nie je to krásne, všetci tlieskajú , úprimne sa tešia , no 31 % manželov sa rozvedie. Aj poslanci skladajú sľuby , a ako to u nás vyzerá .. že sa ho ani nevedia naučiť a povedia iba sľubujem s rukou na ústave. Sľuby sú od toho, aby sa plnili , vraví môj kamarát.

No je to vážne tak ? Zamyslite sa koľko ste toho napríklad za posledný týždeň sľúbili. Všetci len sľubujú, zo slova sľub ktoré kedysi niečo znamenalo , sa pomaly stáva slovo , ktoré každí používa ale málokto ho aj splní. Nejdem rozoberať , že prečo ľudia neplnia svoje sľuby , to nie je predmetom tejto úvahy. Ide o to , že prečo vôbec ľudia sľubujú veci ktoré majú byť o 2 , 5, 10 rokov , alebo sľubujú veci pri ktorých dopredu vedia , že ich nemôžu splniť.

Ľudia prosím vráťme slovu sľub jeho hodnotu, sľubujme veci ktoré vieme splniť z hľadiská našich možností či už je tam chcenie splniť ten sľub , alebo nejaké finančné hľadisko. A hlavne sľubujme len veci ktoré vieme splniť hneď, je to lepšie či už pre vás alebo pre toho komu to sľúbite. Predídete tak sklamaniu toho druhého a v jeho očiach budete niečo znamenať. Budete človek , ktorý dodrží to čo sľúbi. A tých je čím ďalej , tým menej.

Ďakujem za pozornosť.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Básničkár pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.