Volám sa Simona a mojou najväčšou záľubou je pečenie sladkých a zdravých dobrôt. Moje recepty už asi poznáš z fitcult-u, na ktorý prispievam už druhý rok. Bez koláčikov, muffín, palaciniek a lievancov si svoj deň už ani neviem predstaviť. Recept si zväčša vymýšľam sama a snažím sa o čo najchutnejšie verzie s čo najmenším obsahom kalórii...aby som ich mohla pojesť čo najviac. Dnes som si pripravila recept na skvelý pšenový nákyp. Už počas pečenia skvele vonia vďaka škorici a badiánu. Keďže tu máme jeseň využila som aj sezónne ovocie. Fantázii sa všake medze nekladú, takže kľudne doňho môžeš prihodiť iné ovocie, oriešky či čokoládu.
Budeme potrebovať:
100g pšena
150ml mlieka (kokosové, sójové)
50-100ml vody
2 vajíčka
1 jabĺčko (150g)
100g sliviek
30g sušených hrozienok
1 ČL škorice
1/2 ČL mletého badiánu
sladidlo podľa chuti (stévia, javorový sirup, trstinový cukor..)
Postup:
Pšeno prepláchneme striedavo horúcou a studenou vodou. V menšom hrnci ho zalejeme mliekom a vodou a varíme ho približne 15 minút, až dokiaľ nevsiakne takmer všetku tekutinu a nezmäkne. Vodu prilievame podľa potreby. Zatiaľ si ošúpeme jablko a nastrúhame ho nahrubo. Slivky nakrájame na malé kúsky a spolu s hrozienkami ich pridáme k nastrúhanému jablku. Dochutíme škoricou, badiánom a sladidlom podľa chuti. K zmesi pridáme žĺtka a poriadne premiešame. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Pšeno pridáme k jabĺčkovej zmesi, na záver vmiešame sneh z bielkov a zmes vlejeme do zapekacej misy (rozmer 20x20cm) a pečieme približne 30 minút pri teplote 180°C. Pred krájaním necháme nákyp vychladnúť a podávame ho ozdobený čerstvým ovocím a mandľovým/arašidovým maslom.
Nutričné hodnoty na 1 porciu (vyjdú nám 4)
Kalórie: 201
Sacharidy: 34g
Bielkoviny: 8g
Tuky: 4g
Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].
Chceš vedieť, keď Simona M. pridá nový blog?
Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.