Ako vypisovať z kníh do myšlienkových máp?

Článok, ktorý v bodoch vysvetľuje ako vám môžu myšlienkové mapy pomôcť, vypisovať si údaje z kníh, alebo ako sa pomocou nich môžete efektívne učiť.

Ak sa pýtate čo sú to myšlienkové mapy? Článok nájdete tu:

https://blog.refresher.sk/article/1607/myslienkove-mapy

Jasné štruktúrované myšlienkové mapy, môžete tvoriť len v prípade, ak si hneď na začiatku vytvoríte podobne štruktúrovaný postup. Ako na to? Ukážeme si to v ôsmich bodoch:

1. Rýchlo prelete očami celú knihu, internetový príspevok, článok aby ste získali prehľad o jeho štruktúre.

2. Odhadnite koľko času, strávite štúdiom a rozhodnite sa, aký rozsah zvládnete za tú dobu spracovať.

3. Vytvorte si myšlienkovú mapu toho čo o danej oblasti už viete. Vytvoríte si tak pomyselné záchytné body.

4. S pomocou malej myšlienkovej mapy určite ciele svojho štúdia. Pripravte ešte jednu mapu, v ktorej zachytíte otázky na, ktoré hľadáte odpoveď.

zdroj: TeroVesalainen

5. Prelistujte si text, pozrite sa na obsah knihy, hlavné nadpisy, výsledky, závery, zhrnutie, veľké ilustrácie a grafy, a ďalšie dôležité prvky, ktoré vám padnú do oka. Následne môžete vytvoriť centrálny obrázok a hlavné vetvy myšlienkovej mapy so zápiskami.

6. Pokračujte v prečítaní materiálov, ktoré ste doteraz prechádzali – úvod a koniec odstavcov, sekcií, kapitol, kde sa obvykle skrývajú najdôležitejšie informácie. Pridajte všetko podstatné do mapy.

7. Ďalším krokom je doplnenie prázdnych miest , ako keby ste skladali puzzle. Stále ale preskakujeme najobtiažnejšie problémy. Keď sa zoznámite s ostatným textom, bude pre vás oveľa jednoduchšie, pochopiť doposiaľ nezachytené pasáže a doplniť ich do mapy.

8. Nakoniec ostáva revízia, pri ktorej sa vrátite k najobtiažnejším témam, ktoré ste doteraz preskakovali. V texte nájdete odpovede na ostávajúce otázky aj problémy, ktoré ste sa v prípravných mapách rozhodli vyriešiť. V tomto kroku dokončíte svoju mapu zo zápiskami.

Celý proces pripomína skladanie puzziel, ktoré do seba postupne pekne zapadajú. Nezabúdajte, používajte farby, obrázky budte kreatívny.

Zdroje:

Myšlienkové mapy - Tony Buzan a Terry Buzan

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Aj o vetre, ktorý trhá plachty sa dá povedať, že ich zároveň formuje do tvaru krídel. ---> Antoine de Saint-Exupéry

Chceš vedieť, keď chaplo_o pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.