16.10.2017 17:27

LEN LOKÁLNE SA MÔŽE STAŤ UNIVERZÁLNYM

Sme Fabrika umenia - občianske združenie z Partizánskeho, z mesta Baťu, ktorý je naším vzorom. Z mesta, ktoré po Baťovi najviac preslávil túlavý pes Ťapko a chlapík, ktorý rozrážal cestu sanitke.

Snáď raz budú hovoriť aj o tom, že je tu festival súčasného slovenského filmu, alebo koncerty na železničnej stanici. Tretí sektor je v súčasnosti populárny a úspešný. Na jednej strane sa mimovládne organizácie, neziskovky a občianske združenia stali symbolom mladej a sviežej krvi, na strane druhej ich istá časť našej krajiny považuje za západom platené a objednávané projekty. Niekedy si pri snahe získavať finančné prostriedky z každej strany hovoríme, kiežby to tak bolo. Nás ešte neobvinil nikto, že by nás platil západ, ale mohli by, lichotilo by nám to.

Tiež sme mladí a pomerne neskúsení. Všetko, čo sme vytvorili, sme sa učili robiť za chodu, a síce v tom momente nám to vtipné neprišlo, s odstupom času je to čarovné. Nedostatok financí, priestoru a ľudí vás donúti premýšľať úplne inak. Odrazu robíte zázraky a organizujete veci s rozpočtom, za ktorý by inde iba zaplatili priestor. Radi by sme vám priblížili, aké to je robiť kultúru v malom meste. Pretože je to zábavné, je to iné, ale najmä sú to cenné skúsenosti, ktoré vás pripravia na mnoho vecí v ,,reálnom” živote. Aj keď ten je niekedy omnoho menej reálny.

Súčasnosť praje kvalitným nápadom a je čoraz viac mladých ľudí, ktorí majú chuť a schopnosti niečo spraviť. My sme sa rozhodli, že oživíme Partizánske a nezabudneme na Baťov odkaz. Že oživíme starú a škaredú budovu stanice, že zmeníme pohľad na súčasný slovenský film, že dáme mladým ľuďom dôvod prísť na víkend domov do rodného mesta a ukázať im, že to nie je stoka. Sme na začiatku, ale nikdy nebola lepšia doba na odštartovanie vašich nápadov, ako teraz. Je jedno, či si z lazov, dediny alebo malého mesta, každý veľký projekt vznikol v malom prostredí a len lokálne sa môže stať univerzálnym.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Fabrika umenia pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.