6.5.2018 20:44

Hmm, špargľová...

Polievková sezóna sa síce skončila, no začala sa tá špargľová. A povedzme si pravdu, dobrá polievka nikdy nie je zlá. A už vôbec nie vtedy, ak sa dá jesť aj studená!

Hoci s nástupom horúcich dní vyhľadávame osviežujúcejšie veci na odľahčenie jedálnička a zahnanie tepla, špargľovú sezónu treba využiť naplno, lebo je krátka a potrvá len do konca júna.

Vraj existujú tri druhy – zelená, biela a fialová. Osobne som fialovú ešte ani len nevidela, no zelenú momentálne dostanete takmer v každom obchode od 2,50 – 3,00 €/500 g.

Špargľa sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Azda najjednoduchším a najchutnejším je orestovanie na lyžičke oleja s čiernym korením a morskou soľou. Existuje však aj kreatívnejšie využitie a namiesto klasickej zeleninovej polievky si môžete pripraviť špargľovú.

Čo potrebujeme:

- jeden zväzok špargle (cca 500 g)

- mrkvu, petržlen

- pór (približne polovicu)

- dva stredne veľké zemiaky

- brokolicu (necelú polovicu hlavy)

- strúčik cesnaku, menšiu cibuľu

- zeleninový bujón

- čierne korenie a soľ na dochutenie

Ak sa vám zdá, že moje merania sú nepresné, nuž, všetko závisí aj od veľkosti hrnca a varenie je predovšetkým o tom, aby sme si ho neznepríjemňovali neužitočným vážením surovín do receptov, pri ktorých to nie je až také potrebné.

Postup:

Ten je skutočne jednoduchý. Všetko umyjeme, pokrájame na kúsky, ktoré nemusia byť oku lahodiace, lebo sa to aj tak rozmixuje. Všetko hodíme naraz do väčšieho hrnca s vodou (aspoň toľko, aby zakrývala všetku nakrájanú zeleninu), varíme, kým zelenina nezmäkne (cca 20 min.), necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.

Tip od profesionálneho nekuchára:

- všade odporúčajú, aby ste nielen dva až tri centimetre od konca špargle, ale aj hlavičku odrezali. Ja som odzerala približne jeden centimeter a hlavičku som ponechala tak. Surprise, surprise, nič sa nestalo, polievka bola aj tak skvelá a ja som zbytočne nevyhodila štvrtinu tejto krásnej zeleniny.

Na ozdobenie som si tiež odložila kúsok celej špargle. Ako vidíte, potopila sa.

Ak chcete, aby bola polievka skutočne krémová, odporúčam použiť niekoľko polievkových lyžíc ryžovej alebo sójovej smotany. Väčšia krémovosť sa dá dosiahnuť aj tým, že namiesto brokolice použije karfiol.

Táto vitamínová bomba vám prečistí organizmus, zásobuje vás energiou a je aj vegan friendly. To však neznamená, že si ju neužije aj taký všežravec. Hor sa teda na Miletičku či do najbližšieho supermarketu a využime, čo nám aktuálna sezóna prináša!

Pre viac inšpirácie neváhajte navštíviť @veganska_vareska

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Volám sa Martina, ale Em je oveľa kratšie a jednoduchšie. Pracujem ako full-time korektor, čítam, píšem, recenzujem, editujem, varím. A keď sa pošťastí, tak aj cestujem. Príliš veľa času trávim online, no milujem jogu a hory.

Chceš vedieť, keď Em Dé pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.