23.1.2018 13:30

Prežila som svet je kniha plná odvahy, lásky a života

Miroslava Varáčková a jej knihy nie sú u mňa žiadnou novinkou. Hrdo sa hlásim k skupine, ktorá obľubuje jej slová a hlavné hrdinky. Aká je kniha Prežila som svet?

Revydanie úspešnej knihy od Miroslavy Varáčkovej, Prežila som svet.

Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili. Prišla som o svoju rodinu, priateľov, susedov a vo svojich sedemnástich rokoch som ostala celkom sama. Kedysi som chodila do školy, so spolužiačkami do kina, či len tak sa flákať mestom. Dýchala som čistý vzduch a jedla čerstvé rožky. Teraz väčšinu času trávim v starej stuchnutej pivnici a deň, kedy mám plný žalúdok, môžem pokojne nazvať šťastným. Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili…

Napínavý príbeh zakázanej lásky, ktorá sa rodí v čase úpadku civilizácie. Svet je v ruinách, budúcnosť neistá, boj o život neúprosný. Podľahne Ela nádeji a túžbe milovať? Vráti jej ukrývaný vzťah do duše svetlo, alebo ju uvrhne do ešte väčšieho zúfalstva? A… prežije Ela vôbec najbližšie svitanie?

O Miroslave Varáčkovej

Mirka žije v Trnave. Je vydatá a má dve deti. Píše young adult príbehy so silnými hlavnými hrdinkami, ktoré si buď zamilujete alebo nenávidíte. Vo voľnom čase sa venuje rodine či záhradke. Miluje svoje deti, manžela, knihy, turistiku, cestovanie, dobré filmy a rockovú hudbu.

Tento popis som o Mirke napísala v minulej recenzii. Dnes by som vám autorku chcela opísať ešte viac. Je to človek s veľkým srdcom, ktorý nielenže do svojich postáv vkladá dobro, ale dobro vidí v každom z nás. Som rada, že nám život spojil cesty a mohla som ju spoznať o niečo viac, než len z jej príbehov.

Okrem písania aj maľuje. Jej obrazy sú čarovné a pri každom premýšľam, aký dar má nielen vo svojej mysli, ale aj v rukách. Každému vdýchne dušu, že by som si nevedela vybrať, ktorý sa mi páči viac. Takto si predstavujem umelca. Pevne verím, že čoho sa Miroslava Varáčková chytí, to dopadne na výbornú.

Ela je silná osobnosť

Vedeli by ste si predstaviť, že život, ktorý spoznáte skončí? Že už nebude taký ako predtým? Ela si túto krutú realitu zažila na vlastné oči, kedy čelila nielen novému režimu ale aj dní bez rodiny. Naučila sa, ako prežiť, byt odvážna a zohnať si niečo pod zub. Napriek jej mladému veku sa z nej stala silná mladá žena, ktorá verila v krajšie začiatky.

No jeden deň prišiel zlom a skoro ju chytili dohliadači. Čistí, ktorí sú na vrchole spoločenského rebríčka a jediní, ktorí sa nemusia báť o svoj život. Alex, mladý dohliadač jej z neznámych dôvodov zachránil život a pomohol jej ujsť do bezpečia. Vtedy sa niečo zmenilo. Ela začala na neho častejšie myslieť. Taktiež osud zariadil, aby sa ich cesty križovali čoraz viac. V našej hlavnej hrdinke sa niečo zmenilo a začala pociťovať aj niečo iné ako strach alebo pud sebazáchovy. Cítila lásku a zamilovanosť.

Ako však dopadne príbeh dvoch mladých ľudí, keď Alexovou úlohou by malo byť chytenie Ely a jej odvedenie do zajatia? Vždy sa niečo skomplikuje a inak tomu nebude ani v tejto knihe. To už si musíte prečítať vy sami.

Čo si myslím o knihe?

Elu som si veľmi obľúbila. Nebola to pre mňa taká tá typická hrdinka, ktorá by stála proti celému svetu. Autorka jej nadelila reálne vlastnosti a okrem odvahy sme mohli pozorovať aj strach, zúfalstvo, zamilovanosť a hlavne veľkú chuť žiť. Aj práve preto som si knihu veľmi obľúbila a nepustila som ju z rúk.

Taktiež bol príjemným oživením Alex, ktorý ukázal, čo je ochotný urobiť pre lásku. Hoci viem, že to mal veľmi ťažké, zachoval sa správne a bojoval za to, čo mu vravelo srdce. To je veľmi zložitá úloha. Nie každý by sa zachoval správne. No čo je vlastne správne a čo nie v dobe, kedy sa ľudia schovávajú, aby si zachránili svoje životy?

Štýl, akým Mirka písala knihu, bol veľmi dynamický a živý. Každá časť mala svoj význam a bola natoľko napínavá, že som sa neodrhla od čítania, dokedy som nevedela, ako sa to všetko skončí. Dosť často som pozorovala aj skryté posolstvo, ktoré nám chcela autorka odovzdať. Ak sa nepoučíme z vlastnej histórie, sme predurčení ju zažiť opäť.

Dialógy boli správne stavané, postupne gradovali dej až do veľkej zápletky. Pri takýchto príbehoch mi niekedy vadí, ak stojí hrdina (alebo hrdinovia) sám proti svetu a nakoniec sa všetko dobre skončí, pretože on sa o to postaral. Tu bol však koniec iný, pre mňa viac reálnejší a ľudský.

Moje jediné sklamanie sa nenachádzalo ani tak v knihe, ako na knihe. Obálka je nádherná. Omnoho lepšia, než na prvom vydaní. Upúta na prvý pohľad, ale tá väzba! Najprv som sa bála, že sa poškodí. Často s knihami cestujem a úprimne, mala som strach, že Prežila som svet neochráni ani obal. Nakoniec som bola ale prekvapená, pretože na Ele nebol ani jeden škrabanec, ohnutie alebo deformácia (knihu som si brala na výlet do Budapešti). Aj napriek tomu, že odolala náporu vonkajšieho prostredia, nerada by som to prežila opäť. Preto prosím, knihy Miroslavy Varáčkovej si skutočne zaslúžia lepšiu a kvalitnejšiu väzbu.

Komu Prežila som svet odporúčam?

Po knihe by mali siahnuť jednoznačne romantické duše. Nezáleží podľa mňa na veku a na pohlaví, pretože každému sa môže páčiť niečo iné. Ale ak máte radi tvrdý osud, odvážnych hlavných hrdinov a čistú lásku, táto kniha je určite pre vás. Pokiaľ hľadáte niečo bojovnejšie, reálnejšie, môžete sa sklamať. Podľa môjho názoru je Prežila som svet skôr o láske a odhodlaní prežiť a žiť, než vyriešiť situáciu, ktorá všetkých sužuje. Aj napriek tomu je v deji zakomponovaný odboj, ktorý chce zvrhnúť režim Čistých.

Knihu určite odporúčam, pretože je jedna z naj kníh, aké som od Miroslavy Varáčkovej čítala a je neoddeliteľnou súčasťou mojej osobnej knižnice.

Máte radi knihy od tejto autorky? Ktorá sa vám páčila najviac? Ktorá najmenej? Prečo? Napíšte do komentára, či ste čítali revydanie knihy Prežila som svet a či aj na vás urobila taký dojem. Som zvedavá na váš názor.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu
Najradšej čítam beletriu pre ženy, YA literatúru, fantasy či sci-fi. Práve preto nájdete na mojom blogu recenzie na tieto žánre. Nepohrdnem ani detektívkami, odbornou literatúrou či napínavým trilerom. Kniha pre mňa znamená oddych, preto si chcem vybrať t

Chceš vedieť, keď Jaji bloguje pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.