Ako vyplniť daňové priznanie?

Mnoho z nás ma povinnosť podať to slávne daňové. V tomto článku sa pozrieme ako na to.

V prvom rade by sme si mali položiť otázku, či vôbec máme povinnosť daňové priznanie k dani z príjmov podať. Prostredníctvom daňového priznania sa totiž zdaňujú tieto príjmy:

príjmy zo závislej činnosti (§ 5 zákona o dani z príjmov),

príjmy z podnikania (§ 6 ods. 1 zákona o dani z príjmov),

príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 2 zákona o dani z príjmov),

príjmy z prenájmu (§ 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov),

príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4 zákona o dani z príjmov),

príjmy z kapitálového majetku (§ 7 zákona o dani z príjmov),

ostatné príjmy (§ 8 zákona o dani z príjmov),

ak ste sa našli v niektorej z vyššie uvedených možnosti a Váš príjem presiahol 1901,67€ tak čítajte ďalej, pretože musíte podať daňové priznanie. Ďalším nie menej dôležitým krokom je výber správneho typu daňového priznania, poznáme ich totiž dva Daňové priznanie typu A a Daňové priznanie typu B. Daňové typu A podávajú len tí, ktorí mali v roku 2017 príjmy len zo závislej činnosti, všetci ostatní podávame daňové typu B.

Do kedy treba podať daňové priznanie?

Daňové priznanie sa podáva do konca marca 2018. Nakoľko tento rok pripadá 31. marec na sobotu daňové priznanie máme možnosť podať až do 2.apríla.2018. Za istých okolnosti máme možnosť predĺžiť si lehotu na podanie daňového priznania až do 1. októbra 2018 musíme to avšak ohlásiť na daňovom úrade najneskôr do 2.apríla.

Daňové priznanie typu B

Keďže väčšina z nás podáva práve daňové priznanie typu B, pozrieme sa bližšie ako na to. Daňové priznanie môžeme vyplniť buď ručne alebo elektronicky. Odporúčam vyplniť elektronicky, pretože ručne vyplňovanie je náchylnejšie na chyby. Ak použijeme správny softvér, bude to pre nás hračka. Ja osobne používam softvér TAXA. Ak potrebujete podať len jedno daňové priznanie je to pre Vás ideálne riešenie, pretože to máte zadarmo. Základné informácie už máme poďme na vyplnenie daňového krok po kroku.

Zabezpečíme si správny formulár daňového priznania

Formuláre sú bezplatné prístupne na daňových úradoch, alebo si ho stiahnite tu, ak použijete jednu z mnohých aplikácií formulár si jednoducho vytlačíte. My použijeme formulár daňového priznania typu B. Vzor vyplneného daňového priznania si môžete stiahnuť tu.

Začíname s vyplňovaním daňového

Do riadku 01 zadáme svoje DIČ, v sekcii druh daňového priznania zaškrtneme, že sa jedná o daňové priznanie, a že ide o daňové za rok 2017. Na riadku 03 uvedieme kód SK NACE tej činnosti z ktorej sme dosiahli najväčší príjem. Jednotlivé kódy (klasifikácie kódov SK NACE) aj názvy činností môžete nájsť na internetovej stránke www.nace.sk. 📷

I. oddiel

V tejto sekcii vypĺňame len riadky 04 až 11. Riadky 12 až 17 vypĺňajú len daňovníci s obmedzenou daňovou povinnosťou.

II. oddiel ....Ak chceš vedieť ako ďalej pokračuj na http://smartuctovnictvo.sk/ako-vyplnit-danove-priznanie/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu
Mladý chalan, pracujúci na rozvoji svojho podnikania v oblasti účtovníctva, ktoré rád raz za čas vymení za chvíle strávené so svojou priateľkou niekde na potulkách svetom.

Chceš vedieť, keď Nemergut pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.