31.3.2018 14:09

The Doors

„So života sa nikto nedostane živý.“ - Jim Morrison

Počiatok

Píše sa rok 1965 , dvojica mladíkov užívajúc si párty na pláži vo Venice , v slnkom zaliatej Kalifornii debatuje o hudbe , nevedia že je to deň kedy neoficiálne založia kapelu The Doors . Jim Morrison budúci frontman a spevák kapely zarecitoval druhému mladíkovi Rayovi Manzarekovi svoju báseň "Moonlight drive" . Raya vypočutý text nadchol a po Jimovej otázke či by nezaložili spolu kapelu súhlasil . Od začiatku ich spolupráce nešlo všetko tak ako si Jim predstavoval , Ray už bol v jednej kapele s názvom Rick & the Ravens kde hral na klávesy a spieval . Nerobil si s toho ťažkú hlavu , ponúkol Jimovi možnosť aby všetci skúšali spolu . Jim neprotestoval aj keď považoval za nie moc dobrý nápad aby sa dve kapely spájali aj keď len na skúšanie, zakusol si do jazyka , zaťal pästi a na istú dobu teda spolu skúšali a zlepšovali sa . Po pár mesiacoch skúšania Ray objavil ďalšieho člena ich novej kapely , volal sa John Densmore bubeník ktorého Ray objavil pri návšteve meditačného centra v západnom Los Angeles. Pri meditáciách Ray veľmi rýchlo oslovil Johna ktorý sa nadchol pre spoločnú spoluprácu . Po pár dňoch a po stretnutí s Jimom ktorého charizma len potvrdila Johnovu účasť bolo počiatočné trio isté . Teraz sa presuňme na koniec leta 1965 , nové trio spolu pár mesiacov skúšalo a dokázalo využiť medzeru medzi nahrávaním Rick & the Ravens v malom štúdiu Aura . Triu sa podarilo úspešne nahrať 6 piesni na 2 vinyli (gramofónové platne) ktoré im slúžili ako ich obchodná hodnota pre vydavateľstva . S platňami začali navštevovať vydavateľstva aby si získali sponzora a nakoniec sa im podarilo zaistiť si spoluprácu s vydavateľstvom Columbia . skupina sa dohodla že budú potrebovať ešte gitaristu . Oňho sa postaral John ktorý mal známeho s jeho predchádzajúcej kapely Psychedelic Rangers Robbieho Kriegera . Zavolali ho na spoločné skúšanie a po pár piesňach v doprovode jeho gitary ho prijali medzi seba. Skupina The Doors bola na svete .

The Doors

Štvorica hudobníkov sa rýchlo zohrala a teraz ich čakalo vymyslieť názov pre ich novú skupinu. Jimovi sa do rúk dostala esej od Aldousa Huxleyho , britského spisovateľa žijúceho v USA ktorý sa v eseji zaoberal vplyvom halucinogénov na ľudské vedomie . Huxley sa v eseji snaží o vysvetlenie a docenenie psychologického a spirituálneho efektu halucinogénov na človeka , netreba dodávať že v divokých 60. rokoch sa Jim a jeho kapela nemali problém stotožniť sa s jeho myslením . Esej sa volala Brány vnímania ( The Doors of Perception ). Jim skrátil názov na The Doors. Behom roka 1966 začala skupina hrať po menších podnikoch a kluboch . Stále angažmán skupina získala v nočnom klube London Fog v západnom Hollywoode . Podnik mal povesť miesta kde sa veľmi rýchlo dostanete k nirváne . Psychedelický rock n roll a drogy boli kombinácia ktorá The Doors zo začiatku stačila . Prešlo pár mesiacov ,skupina hrala , začala zarábať peniaze a pomaly sa dostávala do povedomia ľudí . Podarilo sa im preraziť do lepšieho klubu s názvom Whisky a Go Go . Stále angažmán si skupina nedokázala moc dlho užiť , kedže jeden večer v podniku zahrala skladbu The end . Text skladby pobúril majiteľa klubu ktorý ich nechal vyhodiť . Ešte pred ich odchodom s klubu sa na ich koncert došiel pozrieť šéfredaktor jedného hudobného vydavateľstva na ktorého spravili dojem . Podpísali spolu zmluvu a začala sa zlatá éra The Doors . 4. januára skupina nahrala ich prvý debutový album s jednoduchým názvom The Doors . Ako to už bývalo v 60. rokoch skupina získala raketovo úspech , začali vo veľkom koncertovať a postupom mesiacov začali vydávať ďalšie viac či menej úspešne albumy . Za albumom The Doors nasledovali Strange days , Waiting for the Sun , Soft parade , Morrison hotel a L.A. woman . Pri albume Waiting for the Sun nastal mierny problém . Skupine došla inšpirácia a potýkala sa so skladateľským problémom . Nedokázali v krátkom čase vymyslieť dostatočne kvalitne texty a štúdio na nich neustále tlačilo . po čase keď album vyšiel bol miernym sklamaním pre fanúšikov aj kritikov . Tento problém mohol byt začiatkom konca tejto skvelej skupiny .

Záverečné Dejstvo

Dosiahnutie nirvány môže mat dosť fatálne následky , The Doors to pocítilo na vlastnej koži . Skupina sa vracala s Európskeho turné , zavítali do Miami ubytovali sa v hoteli avšak bez Jima ktorý zvládol zmeškať dva lety . Čas na tretí let si krátil popíjaním alkoholu a za pár hodín bol totálne na mol . Po prílete sa vybral rovno na koncert kde v ten deň hrali a postaral sa o poriadny rozruch ktorý sa skončil žalobou za verejne pohoršenie . Po tomto incidente kedy s koncertu spravil nočnú moru pre seba a svoju skupinu a senzáciu pre fanúšikov a novinárov sa stiahol do úzadia . Celá skupina sa vybrala na dovolenku na Jamajku a prišiel ďalší problém v podobe žaloby od FBI podla ktorej Jim nezákonne opustil USA . Pár mesiacov trvalo kým sa veci urovnali , Jim musel zaplatiť 50 000 dolárov kaucie a doťahovať sa so súdmi . Opona sa nad The Doors začala zaťahovať pri nahrávaní ich posledného albumu s názvom L.A. woman . Zvládli nahrať skladby , nahrať klip a ešte pri mixovaní a upravovaní skladieb Jim odišiel do Paríža za svojou ženou Pamelou Courson ktorá bola kapitola sama osebe , najviac vám priblížia jej život tri slová heroín, kokaín a kaviár . 4. júla 1971 Jim vydýchol naposledy , jeho žena ho našla vo vani v ich parížskom apartmáne , oficiálna správa hovorí že frontman skupiny The Doors odišiel na onen svet kôli infarktu , ono viac ľudí verí špekuláciám že si Jim dal trocha neprežitelnú kombináciu burbonu, heroínu a kokaínu ktoré mu zastavili srdce . Legenda padla , hlas The Doors stíchol . Kapela samá osebe sa snažila prežiť aj bez Jima , nahrali album ale ako to už býva keď odíde to čo kapelu spája tak sa kapela rozpadne a tak sa aj stalo . Album a piesne po Jimovi nemali požadovaný úspech , preto sa členovia rozhodli The Doors zrušiť a vydali sa na sólo dráhy . A tak ako by povedal Jim Morrison - „Láska ta nemôže zachrániť pred tvojim vlastným osudom" ...

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Sammy's tales pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.