5 tipov na nové hudobné albumy

5 hudobných albumov, ktoré nedávno vyšli a stoja za vypočutie

1. Ibeyi - Ash

Ibeyi je francúzsko-kubánsk duo pozostávajúce z dvojičiek Lisa-Kaindé Diaz a Naomi Diaz. Toto duo spieva po anglicky, španielsky, franczúzsky a yorubsky, čo je jazyk ich domoviny. V yourubčtine znamená slovo Ibeyi dvojičky. Prvý album vydali Ibeyi vo februári 2015 a volal sa Ibeyi. Album mal obrovský úspech, v amerických rádiách obsadili pesničky z tohoto albumu popredné priečky v hitparáde.

Čo sa týka žánru, Ibeyi miešajú vo svojej hudbe viaceré elementy. Ich tvorba obsahuje prvky yourubskej kultúry, soulu, jazzu, ale napríklad aj experimentálnej hudby.

Ja osobne toto duo poznám vďaka ich prvému albumu, ku ktorému som sa dostal vďaka kamarátke. Nikdy predtým som nič podobné nepočúval, ale tento album sa mi veľmi páčil. Ako človek vychovaný rapom som nebol zvyknutý počúvať takúto ,,duchovnú" hudbu, možno práve preto ma to oslovilo.

Na príchod druhého albumu ma upozornil Deezer keď mi poslal oznámenie že vyjde nový album Ibeyi. Album som si, samozrejme, hneď vypočul a brutálne sa mi páči.

Odporúčam vypočuť si napríklad pesničky Valé, Wawes alebo No man is big enough for my arms.

2. Macklemore - Gemini

Dovolím si tvrdiť, že Macklemora musíte poznať, ale ak náhodou nie, predstavím vám ho. Macklemore je úspešný americký raper, ktorý začal tvoriť hudbu ešte v roku 2000 a v súčasnosti spolupracuje s producentom Ryanom Lewisom, huslistom Andrewom Joslynom a trúbkarom Owuorom Arungom. Hudobné video k skladbe Thrift shop si na YouTube pozrela už viac ako miliarda ľudí, pričom skladba dosiahla 1. miesto v americkom rebríčku Bilboard Hot 100. Jeho ďaľší song Can't hold us dosiahol taktiež prvé miesto v Billboard Hot 100 a dodnes sa predalo viac ako 2, 2 milióna kópií tohto singla.

22. septembra 2017 vydal Macklemore nový album Gemini, na ktorom sa nachádza dokopy 16 trackov. Macklemore na albume spolupracoval s viacerými známymi menami z hudobného priemyslu ako napríklad Kesha, Lil Yachty či Eric Nally. Zaujímavé je tiež to, že na celom albume sa nachádza iba jedna pesnička, na ktorej Macklemore rapuje bez featuringu. Dosť bolo ale predstavovania Macklemora, najlepšie bude, keď si jeho album vypočujete sami. Podľa môjho názoru stoja za pozornosť najmä songy ,,Ain't gonna die tonight", ,,Ten million" či ,,Intentions".

3. Elijah Blake - Audiology

Elijah Blake je americký spevák a textár, ktorý kedysi písal pesničky pre známych spevákov a speváčky ako napríklad Rihanna, Rick Ross alebo Keyshia Cole. Keď mal Elijah 16 rokov, spolupracoval na albume Treya Songza s názvom Ready. Prvý vlastný mixtape vydal Elijah v decembri 2012 a volal sa Bijoux 22. Žánrovo sa jeho hudba radí do kategórií R&B, soul a alternatíva.

V auguste tohto roku vydal Elijah nový album Audiology, ktorý vám určite odporúčam. Elijah rozhodne nie je nejaký nový spevák, akurát nie je ešte taký známy. Audiology je už tretí album, ktorý som od Elijaha počul a musím povedať, že všetky 3 boli výborne. Prvý album Shadows and Diamonds som si vypočul na základe zaujímavého coveru. Robím to tak pravidelne, na základe obľúbených pesničiek mi hudobné prehrávače odporúčajú nejaké pesničky a tak som klikol na Elijaha. Druhý album Blueberry Vapor som si stiahol celý hneď ako som ho zbadal, pretože z toho prvého som bol veľmi príjemne prekvapený.

Teraz, ked Elijah vydal svoj tretí album, vedel som, že bude top. A Elijah ma opäť nesklamal. Občas vám jeho tvorba bude pripadať uplakaná a moc gýčová, no pozitíva podľa mňa prevýšia negatíva. Mne sa na albume Audiology páčia najmä pesničky 11:59, Momma knows a Black and blue.

4. Jhene Aiko - Trip

Štvrtý album v tomto zozname odporúčaných albumov je od americkej speváčky Jhene Aiko. Keď si do Google napíšete Jhene Aiko, zistíte, že Jhene nemala práve jednoduchý život. Keď chodila na základnú školu, nejakí vandali podpálili dom, v ktorom žila. Neskôr sa jej vyhrážali zbitím kvôli jej etnickej príslušnosti. V dvadsiatich rokoch otehotnela a presne v tom období zomrel na rakovinu mozgu jej brat.

Aiko je v hudobnom svete považovaná za veľmi talentovanú speváčku, pričom často ju podporujú aj kritici z hudobných magazínov. Žánrovo spadá jej hudba do kategórie R&B. Aiko sa v roku 2016 rozviedla s producentom Dot da Geniusom a v súčasnosti tvorí pár s raperom Big Seanom.

Na jej novom albume stoja za vypočutie trebárs pesničky Sativa, Never call me alebo Nobody.

5. Gucci Mane - Mr. Davis

Gucci Mane je americký raper, ktorý sa nedávno vrátil z väzenia. Gucci Mane o svojom pobyte vo väzení raz vyhlásil, že mu táto ,,skúsenosť" stopercentne zachránila život.

Hudobne je Gucci Mane taký klasický americký raper. Ja som král, hejtery skapú, pozri koľko mám peňazí, tvoja hoe ma chce, všetci mi závidia, iba ja som real.

Na albume Mr.Davis sú super hlavne pesničky ,,Money make yo handsome, I get the bag alebo Curve.

Zdroj všetkých fotiek: pinterest.com

.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Youtube: Vladimír Meloun

Chceš vedieť, keď Vladimír Meloun pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.