13.2.2018 16:18

Viera je len jedna!

Veriť v Boha, v spravodlivost, v seba samého, rodine, láske, systému či čomukoľvek inému, je vždy jedno a to isté.

Zamyslime sa. Všetci riešia kto, v čo, a prečo verí, ale len málokto sa zamyslel nad vierou ako takou. Čo to vlastne je, odkial pramení , kde je jej podstata a kam siaha jej moc?

Kresťania zvyknú tvrdiť, my veríme v Boha, ostatní sú neveriaci. Nechcem sa nikoho dotknúť, (sám som vyrastal vo “veriacej” rodine), ale môj názor je iný, prostý. Dieťa verí na ježiška. Obchodník verí, že peniaze znamenajú moc. Športovec či umelec zase verí v samého seba. Kto z nich je podľa Vás veriaci? Nikto?! Lebo neveria v imaginárneho kamoša? Omyl. Všetci sme na tom rovnako.

Nie je dôležité, v čo alebo koho veríte. Ale to, ako úprimne, a z akým presvedčením veríte. Ako hlboké má vaša viera základy a čo ste jej schopný obetovať. Je tu snami po celý život. Je v nás. My sme viera a záleží len na nás ako silný “veriaci” budeme.

Všetky okolité vplyvy sa nám ju len snažia usmerniť a udržať na uzde. Vravia nám, čomu veriť máme a presviedčajú nás o tom, že niečomu inému zasa veriť nemáme. Len si predstavte keby každý jeden z Vás, začal naplno veriť. Nie v niečo/niekoho. Ale prosto by Váš život, plný bolestí, sťažností, závisti a nedôvery nahradila VIERA. Viera v krásny a spokojný život, V pevné zdravie, pravú lásku alebo spravodlivosť. A tá najdôležitejšia, VIERA v samého seba.

Veď Je to stavebný pilier všetkých veľkých projektov, úspešných ľudí, organizácií, spolkov a náboženstiev. Bohužiaľ je aj tým najlepším nástrojom na manipuláciu ľudí. Ak raz naplno v niečo/niekoho veríš, nemáš predsa dôvod pochybovať. Ani ti v zápale viery nenapadne, žeby si mohol byť obeťou alebo niekoho nástrojom na činy, ktoré ti nie sú po vôli. Povieš si, účel svätí prostriedky. Je to pre vyššie dobro. A to len preto, lebo nepoznáš pravú vieru. Poznáš len to, čo ti od útleho veku vtĺkali do hlavy.

Priznajme si. Takmer všetci veria systému. V kolobeh ktorý nám niekto kedysi dávno nastavil. Narodíš sa, chodíš do školy, do práce, máš rodinu, rodina má rodinu, dôchodok a potom? Nič. Aj ja som to tak od mala počúval a chvíľu som tomu aj veril.

“Robia to tak všetci, funguje to veľa rokov, atak je to teda určite správne.” Tiež som chcel mať titul, prácu, rodinu...

- veril som tomu dovtedy, dokedy som nepochopil život po svojom. Začalo to definíciami šťastia, ktoré boli iné ako to, čo mi vravelo o šťastí moje okolie. (*). A pokračovalo zisteniami, ako NIE JE chápaná viera.

Najväčším dôkazom nepochopenia viery je fakt, že Ľudia ju vždy spájajú s niečím hmotným. Náboženstvá chrámami kde veria najviac, športovci trofejami, ktorými sa pýšia len čo prestanú veriť, business man-i množstvom peňazí, ktoré sa im podarilo získať a viera v bežný krásny život je sprevádzaná domčekom, dovolenkami, pohodlím a komfortom.

Zase omyl. Viera je rovnako nič ako všetko. Je to energia, stav mysle. Jednoducho Priestor, kde to, čo si predstavíš(alebo o čom ťa presvedčia) , a naozaj tomu veríš, formuje to, čo v živote zažiješ. Je niečím medzi začiatkom a koncom. Veriť vo vlastný úspech/bohatstvo je Viera. Byť úspešným/bohatým už nie je. Viera znamená nepotrebovať dôkaz. Nepotrebovať hmotnú formu.

Vďakabohu(viere), množstvo ľudí sú silnými veriacimi. Tá hnacia sila ich ženie stále vpred. Neriešia čo im viera priniesla. Statky, majetky, trofeje. Oni len milujú pocit viery. Ten hrejivý pocit na duši, že ak tomu budú veriť naďalej, tak sa to naozaj stane. Je to ich skutočná motivácia do života.

Verteže, najlepší atléti na svete sú najlepšími len preto, lebo veria, že sú najlepšími. Jasné, chce to milión litrov potu, milión hodín tréningu, obetovania sa a pod. Ale čím by boli keby si neverili. Keby si na začiatku nepovedali - “Ja na to mám. Verím že to dokážem.” Boli by len prázdnymi schránkami prahnúcimi po uznaní.

Ja osobne v spojení s vierou mám ešte stále veľa otázok, no konkrétnu odpoveď žiadnu.

Zistil som, že nemá presnú definíciu alebo návod ako správne veriť. Ale už 100% viem , že je v našich vnútrach a narábať s ňou dokáže každý. A že naopak NIE JE tým, čo nás o viere učia od mala.

Nezabúdajte na to, ak je čistá, nezakazuje/neprikazuje Vám, čo by ste mali a čo nemôžte. Neriadi Vaše životy podľa nejakých vzorcov. Nie je to skupinová záležitosť. Je len a len Vaša. A vždy je tu pre Váš prospech.

To, čomu teraz veríte, formuje to, čo v živote zažijete.

Ak veríte, že tento svet je plný zla, nespravodlivosti, závist atď. Verte že taký život aj prežijete.

Ja verím v lásku, a to znamená že jej mám v mojom okolí neuveriteľne veľa. Milujúca rodina, milovaná priateľka, najbližší priatelia, milovaná práca. Skrátka všetko čo zažívam je plné lásky.

Tiež verím v seba samého. Že to čo robím je správne, že môžem pomôcť veľa ľudom, že mám na to byť tým najlepším JA aké som schopný ukázať tomuto svetu.

Verím aj v tento môj blog. Nie kvôli views, prípadne peniazom. Ale verím že bude čítaný, a ľudia sa pri ňom zamyslia nad iným chápaním tohto sveta.

Mojou najsilnejšou vierou v živote bola viera v zdravé telo a tým pádom aj zdravú myseľ.

Ale o tom Vám napíšem v ďaľšom článku. Teda konkrétne o ZDRAVÍ.

Ak budete veriť, tak príde čoskoro.

S pozdravom, Láskou a hlavne vierou

Džonald

* (ak ťa to zaujíma a nečítal si, tak nezabudni pozrieť aj Blog “Dieťa štasteny”)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Poslať správu
Pohyb Príroda Láska

Chceš vedieť, keď Džonald pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky
10.2.2018 13:04
Dieťa šťasteny