14.2.2018 10:35

Black Panther (Recenzia)

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ!

Zdroj: IMDb

Zrejme hneď jemný spoiler v úvodnej vete, ale kto nevidel Civil War, tak... nech beží k najbližšiemu dostupnému médiu a užije si vyše dvoch hodín geek porna!

A presne v Civil War sa začala filmová verzia príbehu princa T'Challa aka Black Panther. Legendárny bojovník je však iba čerešničkou na torte, ktorú predstavuje združený národ kmeňov, WAKANDA!

Zdroj: IMDb

Ale pekne po poradí, ako to u mňa býva zvykom, začnem ľuďmi v pozadí tohto projektu.

Kevin Feige, naše všemohúce božstvo Marvelu, tentokrát predal oprate Ryanovi Cooglerovi. Tento 31 ročný Kalifornčan má za sebou geniality akými sú Fruitvale Station a Creed. Tridsaťjeden rokov? Chalanko je o štyri roky starší a Hollywood mu leží pri nohách! Ja medzitým po nociach píšem recenzie o komiksovkách, mojej jedinej drobnej radosti na ceste plnej útrap, ktorú voláme život! Ale tieto dvere radšej neotvárajme.

Zdroj: Gifrific

Coogler môže s hrdosťou do svojho portfólia zaradiť aj novinku o africkom princovi, pardon, kráľovi!

Zdroj: IMDb

T'Challa sa po dramatických udalostiach Civil War vracia domov, kde musí prevziať žezlo po svojom otcovi a zasadnúť na trón technologicky vyspelého národa. Chadwick Boseman suverénne stvárnil hlavného hrdinu snímky a s veľkou zodpovednosťou sa ujal role o jednom z prvých superhrdinov tmavej pleti, ktorý sa stane inšpiráciou pre mnohých po celej planéte.

Veľkú zásluhu musím ešte raz pripísať režisérovi, ktorý stvoril nielen nadmieru kvalitný film o černošskom protagonistovi, ale nenásilne adresoval neľahkú históriu a neustále prekážky, ktorým čelí africká rasa. Taktiež však premyslene reflektoval politickú situáciu a problémy, s ktorými sa ešte aj dnes snaží vysporiadať svet.

Zdroj: IMDb

Opačnú a radikálnu stranu mince predstavuje Erik "Killmonger" Stevens.

Michael B. Jordan sa chopil príležitosti prepožičať svoju tvár hlavnému záporákovi, s osobným a tragickým prepojením k nášmu hlavnému hrdinovi. Killmonger je po dlhej dobe darebák, s ktorým divák dokáže do istej miery súcitiť a rozumie pohnútkam ženúcim ho za pomstychtivým cieľom. Doprial by som mu však viac prítomnosti na obrazovke, tak ako si doprajem viac cesnaku na okrajoch pizze.

Zdroj: IMDb

Našťastie v tomto filme nezaostáva ani zvyšok ansámblu, Lupita Nyong'o ako Nakia, zved a špiónka sledujúca dianie na globálnej úrovni, Danai Gurira ako Okoye, generálka Dora Milaje, elitnej skupiny bojovníčok slúžiacich trónu a panovníkovi, a tiež Letitia Wright ako Shuri, mladšia sestra T'Challa a geniálny mozog za technologickými vychytávkami. Posledná menovaná vyniká vďaka svojmu vtipu a bezprostrednosti.

Zdroj: IMDb

Snímka bravúrne skĺbila technologický pokrok s tradičnými prvkami africkej kultúry. Nakoľko sa Wakanda skladá z piatich kmeňov, ktoré boli zjednotené pod jedným kráľovstvom, môžeme sledovať ich rozmanitosť vďaka jedinečným kostýmom, špecifickým charakteristikám a prostrediu, v ktorom žijú.

Zdroj: IMDb

Výnimočným je aj tzv. skóre (hudba) k filmu, ktoré kombinuje špecifické tóny africkej hudby s modernými melódiami. Kombo skladateľa Ludwiga Göranssona a rappera Kendricka Lamara stojí za to.

Vytknúť sa dajú len malichernosti, využitie CGI bolo viac než dostačujúce, prízvuk mi v pár momentoch nesedel a jeden moment ma na pár sekúnd vytrhol z deja. Dám Vám nápovedu: "Keď začujete rohu hlas, nastal ten správny čas."

Zdroj: Gifrific

S básnickým veľdielom, ktoré by mi mohol Sládkovič závidieť sa lúčim a nezabudnite zotrvať počas záverečných tituliek!

Black Panther 8.5/10

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Fenomén Fí pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.