Ako to začalo, a pokračuje...

Nebudem tu písať žiadne motivačné reči a ani to, ako môžeš byť fotograf aj ty, nemám to rád.

3 hlavné informácie: Marko Kmeť, 21, Zlaté Moravce

Nezačalo to fotografiou...

...začalo to grafikou, vždy sa mi páčil a zaujímal ma grafický dizajn. Keď nastal čas výberu strednej školy, bolo u mňa jasné že chcem ísť niekde, kde budem niečo tvoriť - ale nie v dielni a obrábať železo.

Preto som sa rozhodol ísť študovať na SOŠ v Kalnej nad Hronom v odbore grafik digitálnych médii.

Grafika ma rýchlo začala baviť a snažil som sa v nej napredovať, ale na začiatku 3. ročníka sa to všetko vytratilo. Tak ako ľudia dostali cez graffiti k rapu, ja som sa z grafiky dostal k fotografovaniu.

Myslím, že to bolo hlavne tým, že grafiku nemôžeš robiť hocikde - potrebuješ na to so sebou počítač ale k fotografii mi vtedy stačilo vytiahnúť z vrecka mobil (môj prvý mobil s Androidom) - čiže, moje prvé fotky boli hroznej kvality a začal som ich pridávať na Instagram.

Začiatky so zrkadlovkou

Mobil som konečne odložil a nastal čas kúpiť si zrkadlovku. Bola to doba, kedy si zrkadlovku kupoval každý, ale ja som sa ju snažil už od začiatku používať čo najviac a využiť všetky jej funkcie. Keď som videl na stránkach 500px a pod. fotky, ktoré tam ľudia robia, bol som mimo z toho, čo dokáže zrkadlovka vytvoriť a samozrejme som si myslel, že hneď také fotky bude robiť aj môj foťák - samozrejme som sa mýlil.

Až neskôr som zistil ako foťák funguje, čo znamená písmeno M a ako ho nastaviť v správnej situácii.

Zrkadlovku som odložil ale fotil ďalej

V tej dobe bol Instagram v najväčšom rozkvete, ja som mal konečne nový a dobrý mobil. Takže som foťák odložil, a na fotografie využíval hlavne mobil. Taktiež som bol zástancom hlúpej teórie, že všetko čo je na Instagrame by malo byť odfotené mobilom a tým som sa riadil.

Takto ubehla nejaká doba, využíval som primárne svoj mobil a upravoval pomocou VSCOcam, čo bol vtedy banger. Fotky mali úspech hlavne kvôli editu cez spomínanú aplikáciu - málo ľudí ju poznalo a fotky vyzerali dobre. Dokonca aj na dovolenke som fotil s mobilom a foťak zostal na izbe - veľká chyba.

Zrkadlovka opäť v rukách

Zistil som, že moja teória bola bullshit - samozrejme. Takže som znova fotil so zrkadlovkou a vtedy nastalo obdobie, kedy som sa rozbehol a začal napredovať.

Veľké plus bol Instagram - nekonečný zdroj inšpirácie. Tam som našiel svojich prvých urban/urbex/street fotografov.

Ďalšie plus bolo, že som sa začal zaujímať o urbex v dobe, kedy to na našom území nebolo až tak známe. Každú chvíľu môjho voľného času som obetoval hľadaniu nejakej opustenej budovy zatiaľ len v meste pretože som ešte nemal vodičák.

Opustený Župný dom u nás v meste + barspin

funfact: tento župný dom je najväčší na Slovensku - ale aj tak je v hroznom stave

S fotením som pokračoval, ale miesto Adobe Photoshop som na úpravu začal používať Lightroom, ktorý je určený priamo na fotografiu.

Zmena programu sa rýchlo ukázala, pretože som si našiel svoj štýl - štýl ktorého sa pri úprave držím stále.

Instagram bolo vždy moje miesto kde som pridával svoju tvorbu a vždy to tak bude. Mínus Instagramu nastal, keď zmenil algorytmus a na popredí začali byť tie fotky, ktoré majú najviac lajkov a komentárov aj keď sú pridané aj niekoľko dní dozadu.

Potešil ma nárasť ľudí ktorí cenia moju tvorbu - najviac ma poteší keď ma niekto stretne vonku a povie že sa mu moja tvorba páči. Najviac som bol prekvapený, keď ma zastavil človek na festivale Grape a povedal že ma pozná, sleduje a páčia sa mu moje fotky.

Niečo nové - ľudia

Vždy sa mi páčila portrétová fotografia - v atelieri hra so svetlom a v exteriéri prispôsobiť prostredie k osobe. Vtedy (minulý rok) ma oslovil jeden človek ktorý potreboval fotky kvôli propagácii na Instagram - to je asi prvý moment kedy som si niečo fotografiou zarobil ale hlavne fotil človeka.

Dopadlo to skvele a práca s ľuďmi mi neprišla taká ťažká ako som si myslel.

Napadlo mi, že môžem osloviť ľudí z môjho okolia a ísť niečo odfotiť - predsa sa človek učí praxou. A tak sa snažím stále fotiť ľudí a miesta v rovnakom pomere ale nie vždy to vychádza.

Ak si sa dostal až sem tak toto je koniec.

viac mojej tvorby na instagram.com/whoismarkokmet

Ďakujem za support

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
6
Poslať správu
camera obscura

Chceš vedieť, keď whoismk pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.