6.3.2018 19:29

Zbaliť sa do batohu a odletieť nikdy nebolo jednoduchšie!

Tiež si ten typ človeka, ktorý doma neobsedí, slinky ti tečú pri pohľade na všetky tie úžasné fotky na Instagrame zo všetkých kútov sveta, no tvoja peňaženka zíva prázdnotou?

Ak sa čo i len málinko zaujímaš o cestovanie a spoznávanie sveta mimo tvoju izbu, určite si sa stretol s množstvom článkov o lacnom cestovaní. Zaujímavý a chytľavý nadpis ťa donútil rozkliknúť si stránku a plný očakávaní si sa pustil do čítania. Ako si však prechádzal z jedného odseku na druhý, celý článok vlastne pomaly strácal pointu a jedinú vec, čo ti ten článok naozaj ponúkol bolo, že si si mohol zakúpiť knižku, predplatiť časopis, blog, teda, v tom lepšom prípade. V tom druhom a zrejme bežnejšom prípade si len tak zahodil svojich vzácnych niekoľko minút života, lebo celý článok ti nakoniec aj tak nijak nepomohol.

zdroj pexels.com

Ja sama som si týmto prešla, no povedala som si, že už mi stačilo čítať články o super lacnom cestovaní, keď som sa aj tak nič nedozvedela. Preto sa mi niekde v hlave zrodil malinký nápad zdieľať moje zážitky a hlavne cestovateľské tipy aj s mojim okolím. Samozrejme, je veľa efektívnych spôsobov, ako sa vydať do sveta a spoznávať jeho zákutia, no ja sa teraz podelím práve s Tebou o tie moje „tipy a triky v rukáve“. Neber to tak, že toto sú jediné možnosti. Tak, ako sme všetci jedineční, tak máme rozličné spôsoby, požiadavky a nároky, aj čo sa cestovania týka. Nevadí mi sadnúť do lietadla nízko-nákladovej spoločnosti a taktiež je môj čas cestovania dosť flexibilný. Ak nie si na tom úplne podobne, nezúfaj. Stále ťa môže cestovanie vďaka mojim radám vyjsť oveľa lacnejšie :)

Dúfam, že ti pomôžem otvoriť dvere do sveta cestovania, nových parádnych zážitkov a ty zistíš, že nič lepšie sa ti v živote ani nemohlo stať! Ak si fanúšikom citátov určite vieš, čo o cestovaní povedal St. Augustine: „Svet je kniha a tí, ktorí necestujú, čítajú iba jednu stranu stále dokola.“

Dosť omáčiek, ideme na to! Kde vôbec začať...?

zdroj pexels.com

Letenky, letenky a ešte raz letenky...

Povieš si, že letenky nie sú to pravé orechové pre tvoju peňaženku? Prosím ťa, hneď sa s týmto názorom rozlúč. Bež vo svojom mozgu do sekcie, kde sa tento názor nachádza a hneď to zaškrtaj, vygumuj, použi bielitko, hocičo.

Zrejme premýšľaš nad tým, ako si si naposledy prezeral letenky na tvojej obľúbenej stránke a pri všetkých tých cenách si sa rozplakal nielen ty, ale aj tvoja peňaženka, ktorá sa krčila na dne tvojej tašky a potichu sa modlila, aby ti ani nenapadlo použiť ju. Môže sa stať, že si dotyčná stránka účtuje za letenky niečo navyše (musí predsa z niečo fungovať, no nie?). Ako teda predísť predraženým letenkám a prejsť týmto spoločnostiam cez rozum?

Musím ťa ešte upozorniť - priblížim ti stránku lacného cestovania, čo so sebou väčšinou prináša nízko-nákladové spoločnosti, málo priestoru, iba príručnú batožinu (batoh, maximálne malý kufor) a hlavne dostatočnú flexibilitu. Ne/výhodou lacných letov je veľa prestupov. Je iba na tebe, ako sa k tomu postavíš. Pre mňa platí, čím je prestup dlhší, tým viac času mám na spoznávanie daného miesta :)

1. Buď Incognito

zdroj pexels.com

Zdá sa ti, že čím viac sa snažíš nájsť lacný let, tým drahší je? Môžem ťa uistiť, že naozaj nie si blázon. Môžu za to súbory Cookies, ktoré si ukladajú informácie v podstate o všetkom.

Akonáhle zistia, že máš záujem o let v danom termíne a opakovane ho zadávaš, cena leteniek sa začne zvyšovať. Prečo? Funguje to na tom istom princípe, ako keď nakupuješ a neustále ti vyskakujú upozornenia o tom, ako sa tento produkt rýchlo vypredáva, koľko ľudí si ho práve prezerá a koľkí si ho práve zakúpili. Ide iba o to, aby ťa donútili kúpiť si letenku čo najrýchlejšie a tým pádom nebudeš mať čas si to rozmyslieť.

Vždy si ako prvú vec pri hľadaní leteniek prepni tvoj internetový prehliadač do Incognito módu.

Ak používaš Google Chrome alebo Safari prehliadač, do Incognito módu sa dostaneš stlačením kláves CTRL+SHIFT+N.

Pre Mozzilu Firefox alebo Internet Explorer to platí podobne, CTRL+SHIFT+P.

Príklad: 2. Marca som si hľadala letenky z Madridu do Bratislavy a nehľadala som v Incognito Móde. Prvý deň bola cena leteniek 96€. Ako som každý ďalší deň hľadala lety presne na ten istý dátum, cena sa postupne zvyšovala → 109€, 120€ a nakoniec sa zastavila na 140€. Dala som si potom približne týždeň pauzu a let som vyhľadala cez Incognito Mode a čuduj sa svete, cena znova klesla na 96€ :)

2. Trikrát meraj a raz bookuj

Teraz už vieš, čo urobiť ako prvé. Kde teda nájdeš najlacnejšie letenky? Znova opakujem, že neexistuje jeden špecifický spôsob, kde a ako tieto letenky nájdeš.

Z mojich skúseností, najlepšie lety, ktoré z mojej peňaženky neurobili cibuľu, som našla vďaka nasledovným stránkam (vyhľadajú ti ponuky stoviek leteckých spoločností a nakombinujú ich tak, aby ti to čo najviac vyhovovalo):

SkyScanner (považuje sa za najlepšiu možnosť)

Monondo

Kayak

Azair

Google Flights (áno, aj starý dobrý Ujo Google má svoj vyhľadávač)

... a v neposlednom rade, môj obľúbenec Kiwi

Môžeš taktiež namiesto vyhľadávačov skočiť rovno na stránky nízko-nákladových spoločností (tie ti však vyhodia lety iba danej spoločnosti), napr:

Európa:

RyanAir

WizzAir

EasyJet

WoWair

Level

Amerika:

Delta Air

Frontier Airlines

Prečo mám práve Kiwi ako moju obľúbenú stránku na hľadanie leteniek? Často sa mi stáva, že pri prezeraní Facebook-u alebo nových fotiek na Instagrame z rôznych kútov sveta ma pochytí taká tá nálada typu: „... a ja prečo ešte sedím doma?!“.

V tom momente bežím otvoriť Kiwi a iba zadám okruh, odkiaľ chcem letieť (napríklad Bratislava, Viedeň, Praha, Brno, Krakow, Katowice, Budapešť) = túto možnosť ponúkajú aj niektoré stránky spomenuté vyššie, no najprehľadnejší mi príde práve Kiwi. Automaticky mi stránka vyhodí, kam všade mám možnosti letieť a za akú cenu. Poprezerám všetky zaujímavé možnosti, rozkliknem informácie o letoch a automaticky pozerám aj na spoločnosť, ktorá tieto lety ponúka.

V prípade, že sa jedná o ponuku od Ryanair alebo Wizzair, idem rovno na stránku leteckej spoločnosti. Ak je to menej známa spoločnosť, preverím si cenu letov napríklad na SkyScanner a cez Azair. Potom už len vyberiem najlacnejší let a ide sa :)

Aby som to zhrnula, Kiwi je pre mňa veľmi flexibilnou a prehľadnou stránkou, kde sa môžem pomerne rýchlo a efektívne dozvedieť, v akej cenovej kategórií sa pohybuje cena letov do všetkých možných (aj nemožných) destinácií.

Pozor! Nie vždy sa spoliehajte iba na Kiwi – stáva sa, že si tiež účtujú niečo navyše. V tomto prípade si vždy preverujte viacero stránok, alebo ponuku rovno na stránke danej leteckej spoločnosti.

3. Akcia? Kde?!

Ak ste časovo flexibilní, odporúčam pozerať si ceny letov častejšie a sledovať akciové ponuky. Množstvo takýchto akciových letov sa vypredá nie do niekoľkých hodín, ale do pár minút. Znova spomeniem starý dobrý Ryanair a Wizzair, kde sú takmer denno-denne vyvesené letenky za zlomok ich pôvodnej ceny! Robia to napríklad aj preto, že daná linka nie je dostatočne zaplnená, preto spustia z ceny letenky a zaplnia lietadlo.

Príklady na akciové lety spoločnosťou Ryanair s odletom z Bratislavy:

4. Nezameriavaj sa na jeden určitý dátum

Klebetí sa, že v určitých dňoch sú ceny leteniek najnižšie - za nositeľa tohto titulu sa považuje utorok. Bohužiaľ, vedci nám to ešte nepotvrdili, čiže sa to nedá považovať za tak úplnú pravdu :)

Ak máš teda v pláne vycestovať za dobrodružstvom napríklad v Apríli, máš dve možnosti - skúšať každý dátum a zistiť tak, ktorý ti najviac cenovo vyhovuje. Alebo, o niečo rozumnejšia cesta, ako sa dostať k najlacnejším letenkám je, že si nezadáš presný dátum odletu, ale iba mesiac, v ktorom tvoje nové dobrodružstvo plánuješ. Ako príklad ti poslúži Skyscanner → pri otvorení stránky zadaj miesto odletu, príletu a pri dátume preklikni zo "specific date" na "whole month" a zadaj mesiac, ktorý ti vyhovuje. Následne sa ti pri vyhľadaní letov zobrazí tabuľka, kde máš presne vypísané dátumy a ceny. Tadáá.

5. Chybný let sem, chybný let tam, ktorý si len zajednám..?

Ďalšia úžasná možnosť, ako ušetriť na letenkách, je sledovať tzv. lovcov leteniek. Sú to ľudia, ktorí taktiež milujú cestovanie a ich prácou je podeliť sa so svetom nielen s výhodnými letenkami, ale vedia ti v danej destinácií rovno aj odporučiť super lacné ubytovanie!

zdroj pexels.com

Často sa stáva, že nájdu chybné lety. Neboj sa, neznamená to, že spravili chybu lovci leteniek. Ide o nezvyčajne lacné lety, ktoré sa dostali von chybou danej spoločnosti, ktorá ich ponúka. Avšak pri takejto ponuke musíš dávať obzvlášť veľký pozor! Je tu istá pravdepodobnosť, že spoločnosť tento chybný let opraví = to by pre teba znamenalo, že:

→ ak ti príde potvrdenie rezervácie letu skôr, ako daný let opravia, tvoja letenka platiť bude

→ ak ti letenku nepotvrdia a spoločnosť tento chybný let opraví skôr, letenka sa nepovažuje za platnú (financie ti budú vrátené!)

Preto ak sa aj rozhodneš risknúť a zakúpiť si ju, počkaj s ďalším plánovaním dobrodružstva až kým nebude letenka potvrdená.

U nás asi najznámejšou stránkou s lovcom leteniek je Tour De Svet – Lacné cestovanie na FB pod správou úžasného chalana Martina, vďaka ktorému sa dostanú takéto letenky aj ku nám, obyčajným smrteľníkom. Určite to stojí za sledovanie! K letenkám taktiež vždy ponúka výhodné, niekedy až neuveriteľne lacné ubytovanie. Mnohokrát sa stane, že v ponuke je naozaj luxusný hotel, napríklad aj priamo na pláži! Neznie to úžasne? Stavím sa, že ešte lepšie je, ak túto možnosť naozaj využiješ! Načo teda ešte čakáš? Šup šup, pridaj sa do skupiny! Je nás tam už viac ako 95 000 členov! :)

Ak si však ešte odvážnejší, môžeš sa pokúsiť vyhľadať si tieto spoje na vlastnú päsť. Možnosť vyhľadať si chybné spoje ponúkajú napríklad stránky AirFare Watchdogs a Secret Flying!

6. Dávaj si pozor, na aké letisko priletíš

Povieš si, že hádam vieš na akom letisku pristanete. To, že má letisko v názve mesto, do ktorého ideš neznamená, že sa letisko nachádza na okraji daného mesta. Toto sa týka najmä nízko-nákladových letov. London Luton má tiež v názve mesto, no nachádza sa vyše hodinu cesty od samotného mesta.

Samozrejme, ako som už spomínala, záleží to na tvojej flexibilite. Ak ti nevadí cestovať z letiska do mesta diaľkovým autobusom a nie MHD, zabudni na to, čo som práve napísala. V takomto prípade existuje veľa pravidelných spojov, ktoré ťa dopravia z letiska do centra mesta, často nájdeš aj na samotnej stránke letiska rozpis a cenu spojov. Pri väčších vzdialenostiach sa ti vyplatí kúpiť lístky skôr. Najlacnejšie spoje bývajú napríklad skoro ráno alebo v neskoro v noci.

zdroj pexels.com

Ak ale máš pár hodín na prestup a chcel by si sa zastaviť v meste, dávaj si na toto naozaj pozor. Nech sa ti nestane, že si sadneš do autobusu a potom zistíš, že nestíhaš ďalší let.

7. Zastávka na kávičku

Keď už sme pri tých letiskách, chvíľu sa pri nich ešte zdržíme. Zameriame sa ale na tie dlhšie medzikontinentálne lety. Ak si myslíš, že tvoj skill v hľadaní leteniek je už dostatočný, môžeš vyskúšať nakombinovať si svoj let sám. Vieš, že na ceste z Bratislavy do New Yorku budeš musieť prestupovať, tak prečo to nevyužiť?

V tomto ti pomôže napríklad stránka Air Wander, kde ti jednoducho stačí zadať miesto odletu a príletu. Stránka ti automaticky ponúkne pridať medzipristátie → po rozkliknutí ti dokonca vyhodí ponuku všetkých miest, ktoré môžeš vďaka tomuto letu navštíviť (a samozrejme, ešte aj niečo ušetríš, nie je to super?).

Myslím, že na začiatok to bolo informácií až až, čo myslíš? Ak si niečo nepochopil úplne zreteľne a máš pochybnosti, neboj sa a ozvi sa mi, rada poradím so všetkým, čo bude v mojich silách! Na druhú stranu, aj ja som iba človek a stále sa učím. Ak máš pripomienky, rady, odporúčania, neváhaj a daj mi vedieť! Budem iba rada :)

Dúfam, že ti tento môj krátky článok priblížil cestovanie lietadlom aspoň o trošičku viac. Budem veľmi vďačná, ak mi zanecháš svoj feedback! ♥

Vidíme sa v ďalšom článku,

Tvoja Mairim ☺

Som len zvedavý človiečik, ktorého túžba spoznať svet nemá hraníc. Byť všade, vidieť všetko, zažiť všetko. Navštíviť každý kúsoček krajiny, vidieť toho viac a nepozerať sa iba očami. Otvoriť srdce pred svetom, ktorý mi toho toľko ponúka. Chcem spoznať čo najviac nových ľudí, ich kultúru, život, nie iba povrchné veci. Chcem žiť, nie iba prežívať ♥ - Mairim

autorská fotografia

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Poslať správu
A tak...

Chceš vedieť, keď Mairim pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.