Jánošík na úteku: 6. Je to ako Veľká Fatra na steroidoch!

4. 3. 2018 Besisahar, Dharapani (Annapurna circuit trek)

Odpisoval som vám na maily tak som ráno so sprievodcom zmeškal prvý bus. To lebo si neviem pomôcť.

Sprievodca je menší ako ruksak, ktorý bude teraz 16 dní nosiť. Zlatý, tichý mlaďas, meno som samozrejme zabudol. S menami mám problém aj keď nie sú nepálske a viem ich vysloviť. Ale ja by som si nepamätal ani keby sa volal Andrej. Tak zatiaľ pracovne Andrej. On moje tiež isto zabudol a preto ma volá sir.

Na obede mi originál poprial “Dobrú chuť”, sprevádzal už nejaké zájazdy Doroty Nvotovej. Medzi rečou mi doplnil info na voľné pokračovanie jej knihy Fulmaya. Vydala sa za svojho Johnyho a žili spolu šťastne až kým dva roky po svadbe nespoznala na treku nejakého Martina a posunula sa zas “o dům dál”. Smejeme sa, že to znie ako bollywoodsky film. Ja by som také ženy bil, ale však čo už ja komu budem rozprávať. Dievča má šťavu, aj mňa by asi zbalila.

Lokál patrioti budú teraz šťastní: nepálci sa o nás učia! Podľa starej amíckej učebnice sme Czechoslovakia a sme citeľne poznačení 2. svetovou vojnou. To preto je ĽSNS v parlamente? Vedia o nás ale len snaživci, sme časť dobrovoľnej školskej látky na doma.

Dnes máme za sebou krásnych 11 hodín cestovania busom a jeepom po výtlkoch. Šoférovanie je tu riadna divočina, ale napriek tomu je vlastne opatrnejšie a ohľaduplnejšie. Ešte som nevidel vodičov nadávať ani sa okrikovať. Keď ti niekto letí bars do protismeru pri predbiehaní, proste spomalíš a necháš ho zaradiť sa. Nepičuješ na neho už z 200 metrov ako ja doma.

Maminka ma upozornila, že v blogoch vyznievam akoby som sa povyšoval. Na začiatku to tak bolo. Prvých ľudí čo stretneš sú letiskoví taxikári čo ťa chcú ošmyknúť o lóve, všetci ti smrdia, hajzle ti prevracajú žalúdok, všade smeti, bordel, domy majú zariadené primitívne akoby ich postavili náš ožratý Jano s Jožom cez obednú prestávku zo zvyšného stavebného materiálu, navyše len ľavou rukou lebo v druhej fajčia marsku - sorry - Iqos (už aj oni). Je to taká prvá obrana. Všetci doma strašia ako ťa tu v tmavej uličke ujebú nožom alebo aspoň okradnú. V skutočnosti je to presne naopak a báť by sa mal skôr nepálec na Slovensku, práve kvôli ožratému Janovi s Jožom, ktorí opakujú Kotlebove bullshity a nadávajú na ľudí, ktorých nikdy nevideli, a krajiny, v ktorých nikdy neboli. Nanajvýš majú zlú skúsenosť s naháňačmi v egyptskom rezorte, kde sa 2 týždne len najebávali a posielali fotky známym, nak vidia veď! Ako keď žilinčania nadávajú na maďarov, ktorých tiež nikdy nevideli. Wau, to bol hejt! Inak v tom Egypte som bol dva krát a robil som presne to.

Obchod tu funguje ukážkovo - všetci predávajú všetko. Máš suseda, čo má bratranca, čo je sprievodca? Po vybavení v potravinách ponúkaš trek. Musím zistiť, aké z toho majú podiely, ale neprekvapilo by ma ani keby to robili proste pre maximalizáciu spokojnosti a udržiavanie zákazníka. Ja tiež idem na treku s chalanom od Guptu, ktorého mi odporučil otcov kamoš. Keď pôjdeš do Nepálu ty, poradím ti ho zas ja. Robia to teda dobre a rozmýšľam ako to previezť na slovenské podnikanie. Zvykol som napríklad organizátorom ponúkať aj kapely kamošov - organizátor je vám vďačný, že nemusí loviť v mori zlých kapiel, zjednodušili ste mu život a ušetrili čas = peniaze. Kamoš je tiež rád, že má o koncert a honorár naviac. Nabudúce keď bude mať možnosť, určite vám to oplatí… alebo sa na to vyjebe ako doteraz úplne každý. Vlastne jediný, kto to kedy urobil je Rasťo Škrinár, Bobo Bínovský a Andrej Krajčovič. Chlapci, lásku všetkých žabiek a život večný vám!

Musím zistiť ako Hitler prišiel k hákovému krížu. Bol tiež na dovolenke v Nepále a Indii? Ho museli taxikári strašne ojebabrať, že po návrate vymyslel takú kravinu ako nacizmus. Ak náhodou vieš, napíš mi a ušetríš mi tak drahocenné mobilné dáta! 

Mikrobusom do Besisahari s nami išli 3 Drahomíry Jůzové. Keď vystúpili a naposledy som sa za nimi otočil, spolu so mnou tak urobilo celé osadenstvo. Keď sme si to všimli začali sme sa spontánne rehotať bez slova. Vždy sú to ženy, čo chlapov spája aj rozdeľuje.

Na lavičke pred obchodom sediac na zemi hurónsky plakalo dievča od bolesti a jej kamarátka si s ňou nevedela rady. Prišli po ňu autom, nakoniec to vraj malo chúďatko z krámov. Vôbec by som sa nesmial, keby zozadu na tom bielom aute neboli po oslavách Holi červené odtlačky rúk akoby bojovala ona. Len ja som sa smial a asi sa zasa smejem len ja.

Pamätáte na zabudnuté sluchátka keď sme vzlietli? Stalo sa mi to isté s mačkami na sneh keď som vystúpil z jeepu. Našťastie nepôjdeme po snehu 3 dni podľa plánu, ale asi až 8 dní. Už v 3500 m n.m. vraj riadne padá a nedá sa úplne vylúčiť, že to bude nepriechodné. Dobre mi Whisky radil ísť až v apríli, ale však koho by som ja počúval. Aspoň ma to vyjde draho a nič neuvidím, toľko k môjmu plánovaniu.

Viky by teraz mrnčala, že len mrnčím. Tak teda: je to tu tak napriek dažďu tak pekné, zelené, skalnaté, dramatické a voňavé, žeby sa ti zatočila hlava! Ako Veľká Fatra na steroidoch! Horské dedinky ma prekvapili, hrajú všetkými farbami, krikľavo natreté drevo zlepšuje náladu, pomedzi kravy a obrovské kohúty sa hrajú malé deti. Na tých kohútoch by mohli jazdiť!

Ideme už len po vlastných, okrem prvých dvoch hodín lialo a leje aj teraz keď sa nahrievam pri piecke. Ozvem sa keď sa podarí, dnes som mal bez signálu a WIFI obrovský stres, že bude mať mama stres. Keby som sa neozýval už tretí deň, zoberte ju niekto na kávu, priložte jej nahrievacieho tučniačika na brucho a spievajte jej Korben Dallas. Dík.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
8
Poslať správu
Textár, gitarista, spevák. Napísal knihu "Dávenie, párenie, trápenie a iné fázy rozchodu" (2017) a "Jánošík na úteku" (2019) S kapelou Bezpokory nahral albumy Ceremony (2012) a #BEZPOKORY (2017). Aktuálne vydáva album "Povedz loď" (2021) so svojou druhou kapelou Filip Jánošík & Hotoví Umelci

Chceš vedieť, keď Filip Jánošík Lehotský pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.