Jánošík na úteku: 9. Meditácia alá Klub bitkárov

7. 3. 2018 Manang

Karin Hykšová všetko dobré k narodeninám!

Dnes mal byť aklimatizačný deň nech si telo zvykne na nadmorskú výšku. Pospal som si slušných 11 hodín, pri raňajkách pozrel mapu, Chaturovi nakecal, že idem niečo pofotiť a odišiel som na 4-hodinovú túru sám. Oplatilo sa.

Hneď za mestečkom som stretol Nepálca s menom Braga a výzorom šprta. Spustil na mňa fakt dobrou angličtinou, jeho kamaráti si z neho robili srandu, ale čím viac sme kecali, tým viac sa začali zo závisti predvádzať. Braga sa takto dobre naučil anglicky z jediného dôvodu: Chce ísť do Ameriky a zbaliť tam ženskú. Vysvetlil som mu, že Slovenky sú krajšie (a tie, čo čítajú tento blog, sú najkrajšie). Ňuňu. Ženy, dodatočne všetko dobré k MDŽ, nech sme z vás nadrž! Tento Lasicov fórik opakujem už niekoľko rokov.

Bragov brat sa chcel fotiť a ako pózoval na pofidérnom fúriku, tresol na skalu a vyrazil si dych. Skontroloval som mu rebrá lebo som po maminke mladý zdravotník a napokon nezomrel.

Na vyhliadku nad Manang som sa škrabal citeľne ťažšie kvôli vyššej nadmorskej výške a menšej koncentrácii kyslíka. 3500 m n. m. sa mi na takéto šaškovanie zdalo ešte málo, tak som v rámci tréningu na ďalšie dni ťahal vyššie mimo chodník. Natrafil som na opustenú farmu yakov a bol svedkom bitky dvoch rohatých. Vyšli sa pobiť von pred dom ako chlapi.

Hore som vyskúšal niečo, za čo som sa bratovi vždy smial - meditáciu. Nepredstavuj si to ako lietanie na vankúšiku naprieč astrálnymi sférami. Proste som si sadol, sústredil sa na svoj dych a na nič iné. Skús to, po dvoch sekundách ti tvoja opičia myseľ utečie a musíš odznova. Ak dáš 5 nádychov bez toho, aby si si čo i len pomyslel/a: “Ľavá dierka mi viac ťahá, nemám niečo s prepážkou?” tak klobúk dole. Chce to tréning, schopnosť ovládať svoju myseľ môže byť však cenná. Ja som to zatiaľ docenil len z biologického hľadiska. Kto si pamätá na Brada Pitta v Klube bitkárov, keď hovoril o kyslíkových maskách v lietadlách, ktoré tam sú len ako náladovky v prípade katastrofy? Kyslík de facto zlepšuje náladu, uvoľňuje myseľ aj svalstvo, a zostruje zmysly. Keď som po 15 minútach otvoril oči, bol som celkom high a všetky farby boli sýtejšie. A přitom takováhle blbost.

Prestávam sa vyhýbať hovnám na ceste, veď si tie boty nebudem oblizovať.

Videl som stopy po snežnom leopardovi, ale zistil som to až pri večernom pozeraní dokumentu. Neodfotil som to tak mi nikto nebude veriť.

Pri ceste dole som stretol dve Nepálske prieskumníčky, ktoré zisťovali spokojnosť občanov po nedávnych voľbách. Že všetci nasratí, ako u nás. Po snehu behali v papučkách, toľko k potrebnej výbave na Himaláje.

Napíš mi na [email protected] a budem sa Ti hlásiť ako maminke.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu
Textár, gitarista, spevák. Napísal knihu "Dávenie, párenie, trápenie a iné fázy rozchodu" (2017) a "Jánošík na úteku" (2019) S kapelou Bezpokory nahral albumy Ceremony (2012) a #BEZPOKORY (2017). Aktuálne vydáva album "Povedz loď" (2021) so svojou druhou kapelou Filip Jánošík & Hotoví Umelci

Chceš vedieť, keď Filip Jánošík Lehotský pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.