15.4.2018 21:05

Dublin pre neturistov

Chcete spoznať Dublin trochu inak? Za pár dní môžete stihnúť oveľa viac, než len obľúbené miesta zo sprievodcov.

Tento blog sa vás nebude snažiť presvedčiť o tom, že by ste mali ísť do Dublinu. Aj keď pravdu povediac – mali. Nie je to platená reklama alebo lákadlo na nejakú atrakciu. Bývame tu (Samuel a Nikol) asi rok, za tú dobu nás navštívilo veľa ľudí, radi ich berieme skôr mimo turistického centra a im sa to páči. Ak chcete vedieť ako stráviť niekoľko dní v Írsku – čítajte ďalej.

Pár informácií na úvod – nech máte predstavu o čom hovoríme. Írsko je veľké asi ako Slovensko a Dublin je asi ako Bratislava. V zime je tu nad nulou a v lete pod tridsať. Prší tu viac dní ako na Slovensku, ale zväčša ide len o krátky dážď, búrky tu prakticky nie sú.

Íri sú ako hobiti – majú radi dobré jedlo, pitie a zábavu (najradšej všetky tri pokope). Sú veľmi slušní, keď niekomu zavadziate, povie vám ‚‚sorry”, keď vystupujú z autubosu, pozdravia vodiča: ‚‚Thank you and goodbye.”

Do Dublinu sa dostanete pomerne lacno – spiatočná letenka je za 80 Eur, počas sezóny dvakrát viac. Ubytovanie je drahšie – väčšinou odporúčame AirBnB, okolo 50 Eur na noc. Lacná cesta a drahé ubytovanie spôsobujú, že ľudia chodia do Dublinu často, no bežne len zhruba štyri dni. Ako ich stráviť čo najlepšie?

Pláž tesne po prílive, komíny možno poznáte z klipu U2, autor: Žilo

Turistické minimum

Centrum Dublinu je malé – nachádza sa v okolí rieky Liffey, ktorá sa neďaleko odtiaľ vlieva do mora. Na severnom brehu nájdete ulice plné obchodov (O'Connel St. a Henry St.), na juhu zas bary, reštaurácie a obchodnú Graffton St., bežne plnú pouličných umelcov.

Temple Bar je miesto, ktoré poznáte z mnohých fotiek – nejde však o konkrétny bar, ale o celú oblasť s úzkymi ulicami, dlažobnou podlahou a hlavne krčmami, v ktorých večer vyhráva hudba a Guinness tečie potokom. Popravde – domáci si radšej zájdu niekde mimo centra. Takmer hocijaký podnik, ktorému dáte šancu, bude stáť za to. Tak ako teda? Spravte si rýchle kolečko okolo rieky, uvidíte staré vládne budovy a kostoly, sochy pripomínajúce írsky hladomor, pozrite si krásnu Trinity College (dajte si obed v jedálni ako z Harryho Pottera). Na záver jedného Guinessa a burger z írskeho hovädzieho a … centrum máte vybavené! Veľká časť turistov strávi v tejto časti aj niekoľko dní – no podľa nás je to škoda, lebo potom nezostane čas na kopu pekných vecí.

Jedným z najvýraznejších momentov írskej histórie je obdobie na prelome 19. a 20. Storočia. Vypukol hladomor a Íri začali bojovať o vymanenie sa spod britskej nadvlády. Ak máte záujem o ďalší koktail histórie a umenia, odporúčame Kilmainham Gaol – staré väzenie nasiaknuté históriou Írskej revolúcie. Na vstup sa bežne čaká, takže si kúpte lístok a skočte do galérie moderného umenia hneď oproti.

Približná mapa Dublina. V centre sa dokráčate pomerne rýchlo, mimo treba MHD alebo bicykel.

Kultúrne maximum (na 1 km²)

Čo robiť v centre druhý deň? Ak máte radi históriu a umenie, máme dokonalý tip – na ploche 1 km² nájdete okrem staručkej Trinity College ešte národnú galériu, múzeum histórie, prírodovedné múzeum, múzeum prvej svetovej vojny a Little Museum of Dublin – všetky, až na to posledné, úplne zadarmo.

Národná galéria ponúka stálu expozície írskych a svetových maliarov a pravidelne aj zaujímavé krátkodobé výstavy. Historické múzeum je podobná zmes írskej a svetovej histórie. Je to ako také menšie British Museum v Londýne, prejdete ho pomerne rýchlo.

Prírodovedné múzeum je unikát – budova o rozmeroch školskej telocvične skrýva niekoľko tisíc vypreparovaných zvierat. Na prvom poschodí írske, na druhom svetové. Bez preháňania – je ťažké nájsť zviera, ktorý by tam chýbalo. Slon, veľryba, orol, dvadsať druhov opíc, dvakrát toľko rýb. Polárny medveď, zebra či vyhynutý Írsky jeleň – strávite tam asi hodinu na ktorú budete určite spomínať.

Musíme sa priznať – do galérie a zvieratkovského múzea chodíme najradšej – vždy keď príde návšteva, tak ich tam nenápadne ťaháme (a im sa to vždy páči).

Trochu prírody

Dublin nie sú len pekné tehlové domy s farebnými dverami a sivé historické budovy, nájdete tu aj kus peknej prírody.

Južne od centra sa nachádza unikátna pláž Sandymount beach. More je pri Dubline extrémne plytké, no príliv a odliv pomerne vysoký a tak sa pohybuje hranica pláže o šialené dva kilometre! Bežne sa stane, že prídete k moru a more nikde! Môžete sa tak poprechádzať po “morskom dne” a zbierať mušličky. Ak máte chuť na dlhšiu prechádzku, popri mori vedie turistický chodník, ktorý vás privedie k dlhému mólu, na konci ktorého stojí veľký maják. Naľavo more, napravo more, všade naokolo pekný výhľad. Dajte si však pozor na počasie – ak bude škaredo, môže vás riadne prefúkať.

Na pláži sa dá stráviť hodinka či dve (ak idete na maják, tak aj tri), no ak chcete stráviť pri mori celý deň, vydajte sa do Howthu. Kedysi rybárska dedina, dnes už súčasť mesta, kde nájdete reštaurácie a obchody s čerstvými rybami, promenádu, a ak máte trochu šťastia, práve práve sa vracajúci rybári prilákali niekoľko tuleňov. Za Howthom sa nachádza niekoľko vychádzkových trás, ktorá vás za pár hodín prevedú okolo polostrova – užijete si výhľady na more či mierny adrenalín pri miestnych útesoch.

Vychádzková trasa okolo Howthu, autor: Samuel

Popularitu Howthu je občas aj nevýhodou – v strede leta alebo počas pekných víkendov tam býva pomerne plno. Existuje však alternatíva – ten istý vláčik, ktorý vozí do Howthu smerom na sever, chodí aj na juh. Môžete sa napríklad odviesť do Bray, navštíviť miestne akvárium a peši prejsť popri pobreží do Greystones, odkiaľ sa dá odviezť späť do mesta.

V meste ste si určite všimli veľa pekných parkov, napríklad St. Stephan’s Green či Merrion Square Park priamo v centre. No ak máte chuť na park s veľkým P, musíte vidieť Phoenix park, nachádza sa východne od centra. Ide o najväčší mestský park v Európe, čo je dobré aj zlé – v parku sa dá vidieť všeličo, no takmer isto neuvidíte všetko, na šírku má vyše štyroch kilometrov.

Našťastie sa dajú hneď pri vstupe požičať bicykle. Odporúčame aspoň na dve hodiny, nech máte čas nájsť to najväčšie lákadlo – stádo stoviek srniek a srnčekov. Vo Phoenix parku sa okrem iného nachádza aj Dublinská ZOO a kopa športovísk, cez víkend môžete vidieť napríklad zápasy kriketu či jazdeckého póla.

Ďalšou z podobností medzi Dublinom a Bratislavou sú blízke kopce – južne od mesta sa nachádzajú Dublin/Wicklow Mountains. Ak vám dá predpoveď počasia zelenú, spravte si výlet, budete mať parádny výhľad na mesto aj more.

Vo Phoenix parku nájdete veľa srniek a srnčekov, autor: Samuel

Výhľad z takmer vrcholu Dublin Mountains, z Fairytale Castle (kopa kameňov postavených na sebe) , autor: Samuel

Na skok od Dublinu

Výhodou Írska, aspoň z pohľadu turistiky, je, že je malé – z Dublinu sa dostanete takmer hocikam do 4 hodín. Teda ak máte auto (prenájom je lacný, ale treba kreditnú kartu). No ide to aj bez neho – záleži od toho, kam máte namierené. Ak chcete vyraziť do iného mesta, najlepšou možnosťou je medzimestský autobus – spiatočný lístok stojí medzi 20 a 30 Eurami. Buď môžete ísť na otočku do Belfastu, hlavného mesta Severného Írska, kde vyrobili Titanic, alebo ísť na noc do Galwayu – je to taký Dublin v malom. Toto pobrežné mesto leží blízko horskej oblasti Connemara a tak nie je tak núdza o kvalitné suroviny – v meste nájdete hneď niekoľko Michelinských reštaurácií.

V Írsku sú však veľmi populárne jednodňové výlety na tie najatraktívnejšie lokality. Buď si naplánujte prestupy autobusov, ale skúste organizovaný výlet – ráno vás naložia v Dubline, zoberú na tri-štyri rôzne miesta a večer vysadia tam, kde ste začali. To všetko za zhruba 50 eur. Už sme skúsili tri výlety, najpopulárnejšie sú Moherské útesy – majú šialených 150 metrov! Ľudia majú radi aj Giant’s Causeway – pláž Severného Írska tvorenú z pračudesných šesťuholníkových útvarov. Ak ste fanúšikovia seriálu Game of Thrones, existuje tour aj na to – autobus vás vezme na viaceré z lokalít, kde sa natáčalo – síce bez CGI, no pekné je to aj tak! Samozrejme, lepšie je ísť si po svojom – no za deň by ste toho sotva stihli toľko.

Známy pohľad z Galwayu - naživo je ešte krajší, autor: Nikol

Jedlo, pitie, spev

Ako sme písali – Íri sú ako hobiti a tí majú radi jedlo, pitie a dobrú zábavu. Čo treba určite vyskúšať? V Írsku popŕcha často (ale len po troškách!), všade je zelená tráva, takže sa všade pasú kravy a krajina je zásobená výborným hovädzím mäsom. Nezabudnite si dať dobrý hamburger (najlepšie v Bunsen burger) a Beef stew (niečo ako guláš, len trochu iné ingrediencie). Ak máte chuť na pomaly pečené mäsko, skúste PitBross.

Vďaka ostrovnej polohe nie je núdza o kvalitné ryby a plody mora – fish and chips je klasika, no najlepšie sa opýtať na “Catch of the day” – uvidíte čo práve došlo z marketu. Aj taká obyčajná treska dokáže byť úplný šmak.

Íst do Írska a neskúsiť Guinness by bol hriech – pekne počkajte kým pivo dosadne, až potom začnite piť – chutiť bude inak ako z plechovky. Druhým obľúbeným pitím je samozrejme Whisky. Jameson si môžete kúpiť aj doma v Tescu, dajte šancu trochu menej známym značkám ako Teeling, Bushmills, Redbeast alebo Method & Madness (ak len jednu, tak buď tú prvú alebo poslednú).

Kam na Guinessa a Whisky? Hocikam – v každej krčme dostanete okrem Guinessa na výber aj niekoľko svetlých pív a viacero značiek whisky (pinta piva stojí asi 5 eur, whisky začínajú podobne no prakticky nemajú limit – nájdete aj pohárik za 250 eur). S trochou šťastia si v úplne zatúlanej krčmičke spravíte degustáciu fakt dobrých whisky. Íri sa radi hrdia tým, čo im ide, a tak ponúkajú prehliadku Guinness, Jameson či Teeling factory. Zaplatíte zhruba 20 Eur, dozviete sa niečo histórii, výrobných postupov a na konci vás čaká ochutnávka.

Krásny zvyk je doniesť si do krčmy nástroje a skupinovo spievať ľudové balady. V centre mesta nájdete živú hudbu pomerne ľahko, no autentický zážitok hľadajte až trochu ďalej – skúste zistiť na google kde a kedy niekto hrá. Máločo je taký silný zážitok ako keď celý podnik stíchne a začne skupinovo spievať Ride on.

Veselica na ulici, na večer sa presunú do podniku, autor: Samuel

Pár rád na záver

Do Dublinu sa najlacnejšie lieta Ryanairom. Z letiska si môžete zobrať taxík, alebo autobus Aircoach – chodí do centra a je oveľa lacnejší. Dublin je vybavený slušnou MHD – autobusy, električky aj mestské vlaky. Ak cestujete autobusom, platí sa vodičovi v hotovosti presná suma. To je samozrejme otrava, no môžete si kúpiť Leap kartu. Nabijete si kredit a môžete jazdiť koľko a kam chcete (dá sa nabíjať aj cez mobil). Osobne na navigáciu a časy odchodov používame Google maps – funguje dokonca aj pri turistike po miestnych kopcoch. Dublin je veľmi bike-friendly. V meste fungujú požičovne bicyklov – kúpite si trojdňový lístok, zoberiete bicykel na jednom mieste a odložíte na druhom. Jedinou podmienkou je mať kreditnú (teda nie iba debetnú) kartu – systém znej stiahne 150 Eurovú zálohu.

Íri majú iné zástrčky – no konektor sa dá zohnať pomerne ľahko. Platí sa tu Eurom. Ak chcete prísť v zime, neplánujte dlhé výlety – dni sú veľmi krátke. Ak však prídete v lete, čaká vás aj 17 hodín slnka.

Írsko a Dublin sú super. Civilizovaná krajina plná krásnej prírody, milých ľudí a dobrého jedla a pitia. Takže prečo ste tu vlastne ešte neboli?

Ak máte ďalšie tipy, podeľte sa v komentároch, vďaka!

Viac info o našich výletoch do: Bray, Dublin Mountains a Howthu.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
11
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Nikol Be pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.