Kam ísť jesť vo Viedni?

Pre milovníkov jedla mám zopár tipov.

Posledných pár rokov som mala možnosť tráviť veľa času vo Viedni. Životný štýl Viedenčanov sa mi hneď zapáčil. Tak ako v iných veľkomestách, títo ľudia si vedia naplno užiť každú voľnú chvíľu, stretávajú sa spolu a popritom si vychutnávajú výborné jedlo a pitie. Jedným zo symbolov Viedne sú večne preplnené terasky, ktoré sú otvorené a plné ľudí skutočne až kým nezačína primŕzať.

Pre mňa osobne je Viedeň mesto s absolútne úžasnou gastronómiou. Základným pilierom viedenskej stravovacej kultúry sú raňajky. Viedenčania vedia, že raňajky netreba podceňovať a chápu ich trochu inak ako my. Pre nich je to plnohodnotné jedlo a čo je najlepšie, môžete si ich dať v ktorúkoľvek hodinu, čiže aj o 4 poobede. Viedenčania ich milujú a neskoré brunche patria k ich životnému štýlu. Je zopár miest, ktoré by som chcela odporučiť, ak pôjdete nabudúce na výlet do Viedne, pričom sa môžete vyhnúť štandardným "tourist traps".

Joseph Brot vom Pheinsten

Keď na raňajky, tak určite sem. U Jozefa si môžete vybrať zo širokej ponuky raňajkových „setov“, určite však dostanete kombináciu chutného pečiva, poctivých surovín, a prídu si tu na svoje aj vegáni. Je to rušné miesto s úžasnou atmosférou. Joseph je zároveň jednou z najlepších pekárni vo Viedni. Ak raz ochutnáte „Jozefov chlieb“, už nebudete chcieť iný. Nevadí, že stoji 7 eur, aj tak si ho budete chcieť kúpiť každý týždeň.

Adresa: Landstraßer Hauptstraße 4,

Web: https://www.joseph.co.at/de/

Instagram: https://www.instagram.com/josephbrot/

Tanzen Anders.

Neviem ako je to naozaj, ale moja verzia je, že dvaja kamaráti si otvorili bistro a rozhodli sa, že všetko si budú sami pripravovať, variť, roznášať aj upratovať. A funguje to perfektne. Opäť raz, základom sú poctivé a chutné suroviny. V jedálnom lístku je snáď všetko bio, a ja im to fakt verím.

Adresa: Ziegelofengasse 29

Web: http://www.tanzenanders.at

Instagram: https://www.instagram.com/explore/tags/tanzenanders/

Le Bol.

Myslím si, že ich lístok obsahuje 2 kultové jedlá, ktoré tu „točia“ neustále od rána do večera. Prvým je „Le petit déjeuner“, teda francúzska bagetka, croissant, vajíčko na tvrdo, poctivá šunka a syr, marmeláda, džús alebo Kombucha (fermentovaný čaj). A to všetko len za 7,90!! Chápete? Kombucha v cene?! Tieto raňajky sú moja srdcovka a nikdy ma neomrzia.

Druhým kultovým jedlom je šalát s kozím syrom „Monsieur Seguin“. Ak ich denne neurobia 1000 tak ani jeden. Čerstvý šalátik, výborný dresing ale najmä sladko slaná kombinácia syra s figami a hroznom. Takže, pred alebo po návšteve Stephansdom-u treba namieriť rovno sem.

Adresa: Neuer Markt 14

Web: http://lebol.at

Instagram: https://www.instagram.com/le_bol/

Café Ansari

Ak sa chystáte to Prátru, tak po ceste máte práve túto kaviareň. Ďalšie skvelé miesto, kde si môžete vybrať zo širokej ponuky raňajok, jedál orientálnej kuchyne, alebo si len posedieť pri káve s dobrým koláčom. Aj táto kaviareň býva zväčša veľmi plná počas celého dňa, ale práve to vytvára fantastickú atmosféru!

Adresa: Praterstrasse 15

Web: http://www.cafeansari.at

Instagram: https://www.instagram.com/explore/locations/26594467/cafe-ansari/

Neni am Naschmarkt.

Naschmarkt. Miesto s úžasnou diverzitou kultúr, kde nájdete pochúťky snáď z každého kúta sveta. No a nachádza sa tu aj Neni. Štýlové a super populárne miesto, či už ráno, na obed, alebo večer. Ak máte radi alebo chcete skúsiť libanonskú kuchyňu, ste na správnom mieste. Hummus everywhere! Ak neviete čo je to Shakshuka alebo Hamschuka, nevadí! Len si to proste objednajte, určite nebudete ľutovať.

Adresa: Naschmarkt 510

Web: http://neni.at/restaurants/naschmarkt/

Instagram: https://www.instagram.com/neni_food/

Ulrich & Erich

Aj Viedeň má svoju "hipsterskú" štvrť, ktorá sa nachádza v okolí ulice Neubaugasse. Niekde tam nájdete bistro Ulrich, a jeho brata Erich-a, ktorý je od neho vzdialený asi 50 metrov. V oboch lokáloch sa dá veľmi ľaho vybrať. Raňajky, tatarák, burger, šnicel obalený v tekvicovom cestíčku, vegánske šaláty. Áno, odporúčam rezervovať si stôl aj sem. Najmä ráno, na obed a večer :-).

Adresa: Sankt-Ulrichs-Platz 1, Neustiftgasse 27

Web: http://ulrichwien.at

Instagram: https://www.instagram.com/ulricherichwien/

Beaulieu

Štýlové francúzske bistro, kaviareň a obchodík v jednom sa nachádza v priestoroch historického Palais Hardegg, priamo pri vstupe do úplného centra. Cez deň je plné ľudí, ktorí si pochutnávajú na francúzskych maškrtách, večer si tu zasa môžete dať napríklad mušle alebo nejakú rybu.

Adresa: Herrengasse 14

Web: http://www.beaulieu-wien.at

Instagram: https://www.instagram.com/beaulieuwien/

Rebhuhn

Gasthaus v pravom slova zmysle. Žiaden trendy interiér, ale zato pravá atmosféra starého rakúskeho hostinca. Keď vojdete, je vám jasné, že tu si dáte nejakú tradičnú špecialitku. Áno, určite aj šniclu. Na dobrý rezeň môžete ísť k Plachutovi alebo Figlmüllerovi, ale ak nechcete dať za zaň 20 eur, tak toto je to správne miesto. Síce trošku ďalej od centra, ale aspoň uvidíte cestou krásny Votiv kostol a spoznáte aj iné časti Viedne, ktoré za to určite stoja.

Adresa: Berggasse 24,

Web: http://www.rebhuhn.at

Mochi

Vo Viedni je veľmi veľa lacných a dobrých sushibarov. Tento medzi lacné nepatrí, ale stále je lacnejší a (podľa môjho názoru) oveľa lepší ako akýkoľvek sushibar v Bratislave. Večne plné a mega rušné miesto, bez rezervačky sa vám ujde maximálne maličký stôl pri bare, aj to len ak máte šťastie. Ak máte radi japonskú kuchyňu a moderné variácie sushi, tak treba navštíviť Mochi.

Adresa: Praterstrasse 15

Web: http://www.mochi.at/mochi/

Instagram: https://www.instagram.com/mochi_vienna/

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
11
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Lucia Šupáková pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.