23.4.2018 22:48

Utrpenie mladého sneakerheada

Ako sa za pár dní z grailu stal beater.

Dá sa povedať, že mám rád tenisky. Dokonca sa dá povedať, že ich milujem. Moja rodina vraví, že tenisky milujem až chorobne. Nie veľa ľudí v mojom okolí má pochopenie pre tento typ záľuby. Každý, kto má podobnú poruchu mi ale dá za pravdu, že miesto pre nový pár tenisiek sa vždy nájde. Je to predsa neskutočný balzam pre dušu, keď si môžem po prvý krát obuť tenisky, ktoré som tak dlho chcel, a môžem ich vziať do sveta a poriadne zašpiniť.

Každý pravý teniskohlav sneakerhead (čo pre ľudí, ktorí potrebujú v komentároch poukazovať na svoju negramotnosť v angličtine, znamená človek, ktorý nesmierne miluje topánky, a zaujíma sa o nich viac, ako je pre obyčajného človeka potrebné) má nejaký grail (pre tých istých ľudí, znamená to vysnívaný pár). Ja mám samozrejme, ako väčšina "kolegov", grailov hneď niekoľko. Jedným z nich sú aj adidas NMD_R1 PK "OG".

Okrem sneakerheada som aj ambiciózny fotograf...

Každý znalec vie, že tieto enemdéčka mali minulý rok v Januári restock (opäť sa prihováram, znamená to, že model ktorý vychádza, bol už niekedy v predaji). Keď som o tom počul, vedel som, že ich musím nejakým spôsobom získať. Ideálne za retail. Vedel som, že bude vo footshope raffle, tak som poslal svoju ochotnú sestru, ktorá narozdiel odo mňa býva v Bratislave, aby sa do ňho zaregistrovala. Väčšinou raffle od footshopu vyhrávam, za jeden rok som predsa vyhral dokopy 7 párov Yeezys, ale pár, ktorý som chcel najviac, mi samozrejme ušiel spod rúk. Po dňoch smútenia som však dostal správu, že jedna nemenovaná stránka mala náhodný online restock s politikou first come. V priebehu niekoľkých sekúnd som sa na stránku dostal, a na moje počudovanie bola v ten deň dokonca zľava na všetky boost tenisky, takže som nielen získal môj grail, získal som ho dokonca pod retail :).

Určite si všetci viete predstaviť, že od kuriéra putovali tenisky priamo na nohy. A nasledujúcich pár mesiacov ich čakalo peklo. Síce bol stále iba Február, to mi však nebránilo nosiť ich všade, kde sa dalo (vonku samozrejme nie, až taký chorý nie som).

Tie krásne NMDčka zatieňujúce Fear of Gody vpredu sú samozrejme na mojich nohách...

Prišiel čas jari, a najťažšie obdobie pre moje úplne nové super lit fresh kicks bolo tu. Dennodenné nosenie, behanie, skákanie, bicyklovanie (áno aj to), škola (jedna z najťažších disciplín) a všetky ostatné nástrahy môjho života sa na nich zrútili naraz. Tenisky to u mňa nemajú ľahké, a tieto neboli o nič okrátené. Všetky oči na mne, resp. na mojich nohách, boli veľmi príjemným doplnkom.

Okrem toho, že som v mojich obľúbených teniskách spravil vodičák, na čo mám veľmi zaujímavé spomienky, som v nich prešiel niekoľko krajín, miest, zažil veľa zážitkov, a boli na miestach, kde nikdy predtým žiadne NMD neboli.

Okrem tenisiek mám rád aj prírodu. So spoznávaním prírody prirodzene súvisí aj turistika (asi viete kam to speje).

Prvý kontakt s divočinou zažili moje nové lásky v Tatrách. Boli ešte takmer nové, a v rozmočenom snehu som v nich absolvoval obyčajnú prechádzku okolo Štrbského plesa. Vidina toho, že topánky ostanú čisté, sa rozplynula po prvých 100 metroch. Srdce ma bolelo každým krokom viac, ale našťastie som to bez ujmy prežil ja, a po dôkladnom umytí aj topánky.

Ten naľavo som ja...

Druhý krát zažili Tatranskú prírodu na rodinnom stretnutí v Apríli. Teplejšie počasie zabezpečilo, že sneh už nebol hrozbou. A dokonca som ani nemal podobne hlúpy nápad ísť na turistické chodníky plné kamenia v ľahkých teniskách z primeknitu a boostu. Na obyčajnej prechádzke po asfaltovej ceste som však nešťastne zakopol, a tak vznika prvá jazva na dovtedy dokonalo bielej boost podrážke :(. Samozrejme som si rozhodnutie ešte dlhý čas vyčítal, ale čo už.

Tretí a posledný krát zažili mierny neštandard na krásnej Orave. Okrem klasiky ako Oravský hrad a Oravská priehrada to znamenalo aj ľahšiu turistiku v kopcoch plných voľných skál a sypkej hliny. Idéalne podmienky na poriadne turistické topánky. Ktoré topánky z môjho botníka som si vzal ja? Jednoduchá odpoveď, ktorú asi každý pozná. Síce som si zo sebou samozrejme bral aj turistickú obuv, no nie vždy bola práve po ruke, a tak som oravské kopce zvládal aj v mojich NMD. Nebolo to po prvý krát, keď som na turistiku používal tenisky na to neurčené, dokonca v prvom prípade to bolo oveľa extrémnejšie, keďže som v obyčajných bežeckých Nikoch prešiel takmer celý hrebeň Nízkych tatier vo vysoko premenlivom počasí, takže som viac-menej vedel, do čoho idem. Jednoducho výborný nápad.

A bezpochyby jedny z mojich najobľúbenejších spomienok mám z nádherných hradov južných Čiech. Mimo toho, že som všetky tieto nádherné miesta mohol prejisť v tých najnádhernejších teniskách, aké na tomto svete existujú, som mohol vidieť krásne zámky a hrady ako Hluboká, Český Krumlov alebo rakúsky Melk. A tieto miesta všetkým nesmierne odporúčam.

Flexím na Orave...

Tenisky budem pravdepodobne milovať aj dlho po tom, čo tento pár už dávno nebude nositeľný, a zbytok života prežije v poličke alebo vitríne, a pravdepodobne si už zaobstarám ďalší pár NMD_R1 OG, avšak tieto topánky budú mať v mojom srdci navždy špeciálne miesto a nikdy na nich nezabudnem.

BEAT YOUR KICKS!

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Poslať správu
Wannabe sneaker collector.

Chceš vedieť, keď Alex Janosko pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.