Sex, depresia a láska III.

Čo je fikcia a čo realita? Je možné zažiť lásku ako z filmu? A ak by sme takú našli, uvedomovali by sme si, že je to ona? A vážili by sme si ju? A dokedy?

Dnes, kedy si už vlastníkom živlov a začínaš uvažovať nad ich pozitívnymi vlastnosťami. Si majiteľom ohnivej vášne, pokojných vôd a pevnej, priam zemskej stability. Ale nie... ty potrebuješ zmenu prúdenia vetrov. Chceš vedieť, kam by ťa ten nenápadný pohyb molekúl mohol odviať. Čo ak existujú iné, zaujímavejšie, dokonca potrebnejšie živly, o ktorých nikto nikdy nepočul a práve ty môžeš byť ten, ktorý ich objaví ako prvý? Každému, kto riskuje, a na prvý pohľad možno zbytočne experimentuje s novými alternatívami sa buď smejú, alebo mu nadávajú. Občas, ale skutočne len občas majú títo experimentátori pravdu. Čo ak ju máš mať práve teraz ty? Ty už nie si vizionár, ale obchodník. Pocity iných vnímaš len ako nepotrebné smeti. Zhmotňuješ nezhmotniteľné. Píšeš o neopísateľnom. Ide to tak jednoducho, až sa zdá, že to, čo píšeš sú výplody chorého človeka. Ako pacient na psychiatrii, ktorý za prázdneho pohľadu do papiera čmára akési neidentifikovateľné symboly a stráca sa v čase. Si psychopat? Nie? A prečo on? Lebo to tak cíti? Aj ty to tak cítiš. Cítiš! Emócie ti nie sú cudzie. Nedajú sa len tak vypnúť.

Ľudia sa občas až slepo ženú za láskou a prečo? Koľko z nich na vzťah nie je ani zďaleka pripravených? Bezcieľne hľadanie partnerov, ktoré tak či tak končia rozchodom. Prichádza tma. Prázdno v srdci, nenávisť v hlave a v duši smútok. A kvôli čomu? Láska je krásna, priznávam, no je to niečo, čo treba budovať od samých začiatkov. Každý si však pod pojmom "vzťah" predstavuje niečo iné. Jeden chce s tým druhým tráviť každú jednu chvíľku až do konca svojho čakania na smrť. Druhý chce mať hlavne oporu v živote, nech sa stane čokoľvek. Tretí chce len spoločníka na trávenie pekných chvíľ. Takýchto variácií sú milióny. Aká je pravdepodobnosť skutočného šťastia? Ako to zosúladiť? Ak musíš ubrať zo svojho šťastia kvôli láske, má láska význam? Trpíš, pretože niečo nemôžeš mať. Trpieť pre nedostatok lásky, trpieť pre odopieranie šťastia v láske, nie je to vlastne úplne jedno? A oplatí sa toľko trpieť pre niečo, čo možno ani nepríde? Čo je dôležité pre udržanie pokojného vzťahu? Tolerancia? Do akej miery? Obetavosť? Do akej miery? Zamilovanosť? Do akej miery? Choď dnes do obchodného centra a sleduj tie šťastné páriky. V priemere majú možno tak štrnásť rokov. Od mladosti sa priam dychtivo snažíme o nájdenie "spriaznenej duše". Avšak kto z nás vie, čo to tá "spriaznená duša" vlastne je? Nikto. Denno-denne v televízii sledujeme tie krásne romantické filmy, neraz aj slza vyhŕkne, no sledujeme aj filmy, v ktorých prepukne zombie apokalypsa, v ktorom rôzne zmutované príšery ovládnu svet.

Čo je fikcia a čo realita? Je možné zažiť lásku ako z filmu? A ak by sme takú našli, uvedomovali by sme si, že je to ona? A vážili by sme si ju? A dokedy?

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Poslať správu

Chceš vedieť, keď stratený_depresionista pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.