Mediálna manipulácia

Médiá nami manipulujú od nepamäti a ťažko by sme hľadali niekoho, kto by sa tomuto tvrdeniu snažil odporovať.

Photo by: Mariana Mojžišová

Médiá nami manipulujú od nepamäti a ťažko by sme hľadali niekoho, kto by sa tomuto tvrdeniu snažil odporovať. No napriek tomu sa tomu ako spoločnosť iba ticho a nečinne prizeráme a takzvane kráčame s dobou. Téma mediálnej manipulácie sa v poslednom čase v spoločenskej diskusií objavuje čoraz častejšie a tento pojem je väčšine z nás už určite dobre známy. Zároveň však často zabúdame na to, že pod tento pojem spadajú nie len tradičné mienkotvorné médiá ako sú napríklad noviny, rozhlas alebo televízia. V priebehu posledných desiatok rokov sa s príchodom internetu a sociálnych sietí mediálny svet posunul výrazne ďalej a ovplyvňovanie verejnej mienky nabralo oveľa rafinovanejší a sofistikovanejší charakter.

Mnohí z nás si buď čiastočne neuvedomujú alebo si nechcú uvedomiť, že virtuálne územie je pre manipuláciu ako stvorené. Môžeme si prezerať bez hanby čo chceme, kedy chceme, nemusíme strácať čas behaním a zháňaním informácii, pretože všetko nájdeme za pár sekúnd online na obrazovkách našich smartfónov, tabletov, počítačov a iných digitálnych zariadeniach. Stačí do prehliadača napísať, čo chceme vidieť a prehliadač nám za pár sekúnd nájde to, čo chceme. A práve tento pocit falošnej slobody nás zaslepuje a je dôvodom prečo sme sa voči narušovaniu súkromia stali výrazne benevolentnejší ako napríklad ľudia zo starších generácií. Postupom času, sa nám správy a reklamy začnú objavovať sami od seba. Väčšinou na počudovanie, presne z okruhu našich záujmov. Ako je to možné? Ako to, že nás náš telefón pozná lepšie ako my? Je to spôsobené tým, že každý náš klik na počítači, smartfóne alebo inom zariadení pripojenom na internetovú sieť sa zaznamenáva. S každou našou novou registráciou poskytujeme danej stránke naše údaje. Ruku na srdce, kto v dnešnej dobe aplikácii a online svetu ešte nikdy nevyplnil žiadnej stránke svoje údaje? Veľmi malé percento našej populácie by to mohlo povedať.

V posledných dňoch však diskusiu na tému mediálnej manipulácie otvoril škandál spoločnosti Facebook, ktorá je prevádzkovateľom najväčšej sociálnej siete s najväčším počtom užívateľov na svete. Táto kauza patrí medzi najväčšie svojho druhu práve z dôvodu, že sa jedná práve o Facebook, ktorému stovky miliónov ľudí dôverovalo a dobrovoľne poskytlo svoje osobné údaje.

Facebook dostala do problémov správa z tohto mesiaca, podľa ktorej analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o 50 miliónoch používateľov Facebooku a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg minulý týždeň priznal, že firma chybovala. Ospravedlnil sa používateľom a sľúbil zvýšiť kontrolu prístupu internetových vývojárskych firiem k používateľským dátam. Cez víkend nasadil Facebook aj celostranový inzerát s ospravedlnením v najväčších amerických denníkoch. Viaceré firmy v reakcii už povedali, že v súvislosti so škandálom stopnú svoje investície do reklamy na Facebooku. Momentálne akcie spoločnosti Facebook klesli už o 10 miliárd dolárov z hodnoty, na akej boli pred vypuknutím tohto škandálu. A v neposlednom rade túto spoločnosť začala vyšetrovať aj Americká Federálna komisia pre obchod z dôvodu nedbalého zaobchádzania s údajmi používateľov. Tieto odhalenia nám môžu poslúžiť ako varovanie pred oveľa horšími scenármi, ktoré by mohli nastať v prípade zneužitia informácií, ktoré odovzdávame technologickým, ale aj hocijakým iným spoločnostiam, ktoré zbierajú a spracovávajú dáta o svojich zákazníkoch. Tento problém sa samozrejme najviac týka technologických spoločností, ktoré sa nám svojimi múdrymi zariadeniami snažia zjednodušiť život. Tieto zjednodušenia však prichádzajú aj so svojou cenou v podobe straty časti nášho súkromia. Prečítali ste si už napríklad niekedy s čím všetkým súhlasíte pri vytváraní užívateľského konta na Facebooku? V podstate spolu s vytvorením účtu a nainštalovaním príbuzných aplikácií do telefónu dávate súhlas na legálne špehovanie vášho súkromia. Po niekoľkých dňoch od zverejnenia úniku údajov sa Facebook znova ocitol pod paľbou médií, kedy sa zistilo, že si táto sociálna sieť uchovávala údaje o všetkých hovoroch a sms správach z telefónu, na ktorom bola aplikácia Facebooku alebo Messengeru nainštalovaná niekoľko rokov dozadu. V zozname hovorov a správ sme si taktiež mohli všimnúť ako je pri každom telefónnom čísle uvedené aj meno vlastníka tohto čísla. Takéto údaje zväčša verejné nie sú a je tak jasné, že pochádzajú priamo od spoločnosti Facebook, ktorá za pomoci svojich databáz užívateľov hľadá a spája jednotlivé kúsky dát.

Môžeme sa tak len domnievať, aké všetky údaje si o nás firmy podobné Facebooku zbierajú a archivujú. A taktiež si môžeme iba ťažko predstaviť, ako by vyzeral únik dát napríklad takých výrobcov operačných systémov akými sú Microsoft, Apple alebo Google. S každou kúpou ich produktov sa totiž takisto spája aj náš súhlas so spracovávaním našich súkromných údajov. Avšak tento súhlas nie je vôbec taký dobrovoľný ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Tieto spoločnosti nás totiž presne neinformujú aké informácie a v akom rozsahu o nás budú získavať. Podmienky, s ktorými musíme súhlasiť sú často nejasné a ide o vkladanie slepej dôvery do rúk organizácie, ktorá môže zlyhať ako každá iná. Bez nášho súhlasu o legálnom špehovaní nemôžeme nami zakúpený produkt plnohodnotne používať. Naša voľba teda v konečnom dôsledku nespočíva v tom či budeme mať naše súkromie narušené, ale naopak spočíva iba v tom, komu zveríme svoju dôveru v to, že naše súkromie udrží v bezpečí a nezneužije ho.

Táto téma sa mediálnej manipulácie dotýka veľmi úzko nakoľko sa sociálne siete stávajú hlavným prostriedkom manipulácie más. Bude tak zaujímavé sledovať, či sa vďaka tomuto prebiehajúcemu škandálu zvýši obozretnosť ľudí pri poskytovaní svojich osobných informácií prostredníctvom internetu. Dostávame sa totiž do doby, v ktorej sa vďaka sociálnemu inžinierstvu, dolovaniu dát a umelej inteligencie bude čoraz ťažšie zachovať si aspoň aké-také súkromie a otázky týkajúce sa nášho súkromia sa budú v spoločnosti vyskytovať čoraz častejšie.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď nikolka9852 pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.