3.5.2018 15:20

John D. Rockefeller: Považovaný za najbohatšieho muža planéty, ktorý založil najväčšie ropné impérium v Amerike

Príbeh o mužovi ktorý stál na pokraji bankrotu, no nakoniec pomohol vybudovať Ameriku.

Narodil sa 8. júla 1839 v Richforde ( štát New York) do rodiny kde mal šesť súrodencov. John mal už odmala talent pre biznis, keď požičal niekomu peniaze, tak vyžadoval úroky a vtedy si uvedomil, že chce aby peniaze pracovali pre neho a nie naopak. Vyštudoval školu v Owego, potom sa jeho rodina presťahovala do mesta Strongsville v Ohio kde pôsobil na Clevelandskej strednej škole. Vo veku šestnásť rokov dostal zamestnanie ako asistent v knihkupectve. Tu sa prejavil jeho talent naplno, keď si sám zhotovil systém ako najlepšie zarábať peniaze. Keď John dosiahol dvadsať rokov, založil spolu so svojím spoločníkom spoločnosť ktorá začala predávať mäso, zrná a seno. Po roku v podnikaní im zarobila okolo 450 000 dollárov. Po čase si John čoraz viac začal všímať obchod okolo ropy a tak sa rozhodol že postaví rafinériu blízko Pittsburghu (1863). A bol to správny krok kedže do dvoch rokov sa táto rafinéria stala najväčšia v okolí a to stačilo, aby sa Rockefeller naplno venoval ťažbe ropy.

V roku 1870 založili John a je spoločníci firmu Standard Oil ktorá prosperovala vďaka pozitívnym ekonomickým a priemyselným podmienkam. Netrvalo dlho a Standard Oil začala odkupovať továrne svojej konkurencie . Rástla tak rýchlo, že ropu museli začať presúvať aj iným spôsobom ako vlakom a loďami a tak sa začala výstavba potrubí. Táto nová preprava bola rýchlejšia a konkurenciu nechávala ďaleko za sebou. Po pár rokoch už Standard vlastnila vyše 90% ropy v Amerike od pobrežia k pobrežiu a stala sa monopolom.

No tu si však Americký kongres všimol dominanciu Standardu ktorú nemohlo už nič skrotiť a John sa zdal byť nezastaviteľný, pretože chcel stále viac a viac. Vláda tak spoločnosť Standard Oil zažalovala a požadovala rozdelenie spoločnosti ktorú by istá rada kontrolovala, no John sa len tak ľahko nevzdať nechcel. Ale nemohol bojovať do nekonečna a tak sa v roku 1890 začal súd storočia. Vládne úrady predvolali Rockefellera pred súd no ten sa dal na útek. Najmocnejší muž v Ameriku bol na úteku pred zákonom, no to len pár mesiacov. Nakoniec musel hájiť spoločnosť ktorú vybudoval od základov a urobil z nej najväčšiu korporáciu sveta. Súd síce prehral ale aj tak sa stal najbohatším človekom sveta a jeho majetok bol na dnešnú dobu odhadovaný na 400 až 600 miliárd dolárov (každý zdroj udáva inak). Rockefeller pred svojou smrťou daroval veľa peňazí na charitu, vybudoval zopár univerzít a výskumné stredisko medicíny v New Yorku. John Davison Rockefeller zomrel 23. mája v roku 1937 na Floride no jeho odkaz žije dodnes

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Danielson pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.