6.5.2018 12:42

Legendy divoké západu: Obávaný pištoľníci, krutí zlodeji ale aj poctivý šerifovia. Časť 1.

5 najznámejších mien, aké si divoký západ pamätá doteraz

Zaobstarať si ranč, pásť dobytok, zarobiť dostatok peňazí a mať početnú rodinu. Typický spôsob života v Amerike čo? No niektorým sa takýto spôsob života nepáčil a rozhodli sa ísť proti zákonu. Prepadávanie dostavníkov, bánk, ľudí ale aj únose či vraždy boli na dennom poriadku pre týchto „psancov .”

Robert Clay Allison (1841-1887)

Clay začínal ako chovateľ dobytka, ktorý neskôr bojoval v občianskej vojne na strane Konfederácie. Mal povesť násilníka a prežil niekoľko súbojov jeden na jedného. Raz zabil jedného pištoľníka menom Chunk Colbert, ktorý mal na svedomí už pár životov. Colbert zistil, že Clay raz dobil jeho strýka, no aj tak ho pozval na večeru. Počas večere chcel Chunk vytiahnuť svoju pištoľ a zabiť Allisona, no tá sa mu zasekla v opasku a to Clayovi stačilo aby vytiahol svoj revolver a strelil ho do hlavy. Keď sa potom Claya pýtali prečo prijal pozvanie od človeka ktorý ho chcel zabiť tak povedal: ”Nechcel som ho poslať do pekla s prázdnym žalúdkom.”

Neskôr Clay a jeho partia obesila muža menom Cruz Vega, ktorý bol zodpovedný za zabitie reverenda. Po jeho smrti ho chcela rodina pomstiť, no márne. Strýko Francisco Griego vstúpil do baru a začal vyhrožovať , no aj tu bol Clay rýchlejší a dvomi ranami z revolveru ho poslal k zemi. V roku 1876 sa Clay a jeho brat John vydali do miestneho salóna v Coloráde , kde ich chcel zatknúť miestny šerif Charles Faber. Po tom čo bratia nechceli odovzdať zbrane, šerif privolal dvoch svojich kolegov a začali po nich strieľať. John schytal 3 guľky a Clayovi sa podarilo šerifa zabiť. Obidvaja bratia prežili a boli obvinení za vraždu, ale svedkovia potvrdili že šerif začal stireľať ako prvý. Zomrel v roku 1887 keď spadol z voza a zlomil si väz.

zdroj:findagrave.com

William ”Curly Bill” Brocius (1845-1882)

William bol pištoľník a psanec ktorý pochádzal z Arizony.. Brocius bol známy vďaka svojmu humoru, keď strieľal ľuďom pod nohy, aby ich prinútil tancovať. V 1880 v podnapitom stave omylom strelil maršála Freda Whitea do triesla, keď sa ho pokúšal zatknúť. Hneď na to ho zatkol Wyatt Earp a poslal ho za mreže kde čakal na súd. Brocius svoj čin ľutoval, no to mu veľmi nepomohlo. Fred White po dvoch dňoch zomrel, ale ešte pred smrťou povedal, že zbraň vystrelila omylom , čo ho zbavilo viny. Rok neskôr Brocius a jeho kamarát Johnny Ringo zabili v salóne muža menom Dick Lloyd potom, čo im vyhrožoval. O pár mesiacov bol zase Curly postrelený do tváre Jimom Wallaceom. Mal niekoľko problémov s rodinou Earpovcov, lebo sa podieľal na vražde Morgana Earpa a to sa mu stalo osudným. V roku 1882 čakal Wyatt Earp, Doc Holiday a jeho skupina na Brociusa a jeho gang v horách Whetstone kde si mali vyzdvihnúť peniaze. Tu došlo k divokej prestrelke a Earpovi sa podarilo Brociusa trafiť do brucha brokovnicou na čo hneď zomrel.

zdroj:wikipedia.org

Johnny Ringo (1850-1882)

Johnny Peters Ringo sa narodil v Indiane, no neskôr sa presťahoval aj s rodinou do Missouri. Keď mal 14 rokov, jeho otec zomrel pri neopatrnom zaobchádzaní so zbraňou. V roku 1870 sa Ringo presťahoval do Texasu, kde stretol bývalého šerifa menom Scott Cooley , ktorý mal povesť nebezpečného muža a bol veľmi rešpektovaný. Johnny sa zaplietol do vojny v Mason County, kde zabil svoju prvú obeť. Bola to vojna medzi zlodejmi a niekedy sa zapojili aj šerifovia. Johnny a jeho kamarát Bill Williams zabili Jamesa Cheyneya pred jeho vlastním domom. James totiž pomohol zabiť človeka, ktorý podporoval Scotta Cooleyho. O rok neskôr mala táto dvojka zabiť istého Charlieho Badera , no pomýlili sa a zabili jeho brata Petea. Boli odsúdení a poslaní do väzby. Scott bol považovaný za mŕtveho a Johnny skončil v cele s legendárnym zabijakom menom John Wesley Hardin. Neskôr bol oslobodený a zavítal do Arizony. V roku 1882 bol v potýčke s Docom Holidayom a skoro prišlo aj na zbrane, no tu sa zrazu zjavil miestny šerif a obidvoch zatkol za držanie zbrane v meste. Obidvaja boli pokutovaný. Ringo bol prenasledovaný maršálom Wyattom Earpom za zmrzačenie Virgila Earpa. Počas tejto vendety bol zabitý Johnnov kamarát ”Curly Bill.” 14 júla bolo RIngovo telo nájdené opreté u stromu v West Turkey Creek Valley. Okolo idúci počul jeden výstrel a na druhý deň našli Ringovo telo s dierou v hlave a v jeho revolvere ktorý držal kde chýbal jeden náboj.

zdroj:wikipedia.org

Pat Garret (1850-1908)

Vlastním menom Patrick Floyd Jarvis bol právnik, barman a neskôr sa stal šerifom v Lincoln County v Mexiku. V mladom veku mu občianska vojna zničila celú rodinu. Najprv mu zomrela mama, o rok neskôr otec a jeho súrodenci ostali v dlhoch. V roku 1876 lovil v Texase bizónov, kde Pat po prvý krát zabil človeka. Hneď na to sa šiel prihlásiť úradom, no vyšetrovanie ignorovali. V novembri roku 1880 bol Garret zvolený ako šerif Linciln County a dychtivo chcel dopadnúť legendárneho Billiho the Kida, čo sa mu aj podarilo. Pat a jeho parta zatlačila Billiho do úzkych a zajali ho. Finálny verdikt bolo obesenie, no Billy po trinástich dňoch utiekol. Ukryl sa u kamaráta Pedra Maxwella. Keď to Pat zistil, vlámal sa okolo pol noci do Maxwellova domu kde v tieni čakal na Kida. Zabil ho jedným výstrelom do hrude. Pat sa okamžite stal legendou a začalo sa o ňom všade písať. No aj túto legendu dostihla náhla smrť keď Pata zabil muž menom Jesse Wayne Brazel. Tento muž mal s Garretom už dlhšie problémy a tak sa to rozhodol skoncovať zastrelením Pata keď riadil svoj voz.

zdroj:wikipedia.org

Belle Starr (1848-1889)

Myra Maybelle Shirley Reed Starr prezývaná ako Belle Starr, bola slávna zlodejka koní , ktorá bola spájaná s gangom Franka a Jesseho Jamesa. Narodila sa v štáte Missouri do bohatšej rodiny a študovala aj na akadémií v Carthage ktorú úspešne ukončila . Po tom čo Únia zaútočila na Carthage, Belle sa presťahovala do Scyene v Texase a povráva sa, že práve tu sa spolčila s kriminálnikmi ako bol Jesse James. Belle si zobrala za muža Jima Reeda s ktorým mala dve deti. Jim sa vždy nachádzal v zlej spoločnosti kde kradol kone alebo whiskey a po čase bol zabitý. Neskôr si vzala za muža Sama Starra a založili spolu rodinu v Oklahome. Sam bol zapletený pri prestrelke Frankom Westom kde obidvaja zomreli.V roku 1883 bola obvinená z krádeže koní a poslaná do väzenia, no neskôr bola prepustená. Tretieho februára roku 1889 bola Belle Starr prepadnutá a zabitá po ceste domov. Doteraz sa však nevie kto ju zabil, no povráva sa že to bol istý Edgar Watson.

zdroj:.wikipedia.org

Zdroj: en.wikipedia.org/wiki/William_Brocius, en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Ringo, en.wikipedia.org/wiki/Pat_Garrett, en.wikipedia.org/wiki/Clay_Allison, en.wikipedia.org/wiki/Belle_Starr

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Poslať správu

Chceš vedieť, keď Danielson pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.