9.5.2018 11:01

Histamínová intolerancia

Hovorí vám niečo táto choroba?

Mne, bohužiaľ, áno.

Lekár mi ju zistil asi pred 6 rokmi. Mala som šťastie, že bol celkom schopný a ústretový. Vysvetlil mi, čo všetko to obnáša, že nebudem môcť jesť niektoré jedlá, predpísal mi antihistaminiká...

Ako každý normálny človek, som bolo zvedavá, čo to vlastne je. Predtým som o HIT v živote nepočula. Tak som začala surfovať po internete. Natrafila som na mnoho článkov a diskusných fór. Aspoň som zistila, že v tom nie som sama a mala som sa aj s kým poradiť. Vďaka tejto komunite som napríklad zistila, že existuje doplnok, s ktorým môžem občas zjesť aj niečo nepovolené. Volá sa Daosin a môžem ho len odporučiť.

Ale aj tak toho bolo na mňa priveľa. Ja mám strašne rada jedlo, dokonca som na ňom závislá. Zistenie, že nebudem môcť jesť moje obľúbené jedlá mi takmer zrútilo môj svet.

Vždy keď som vošla do obchodu, zmocnila sa ma obrovská úzkosť. Keď som videla tie kopy regálov s potravinami, z ktorých som 90 % nemohla ani ochutnať, vždy mi prišlo zle. Na rad prišlo obrovské sebaľutovanie.

Najhoršie boli asi prvé 2 týždne. To som sa len zmierovala so svojim osudom a usporiadavala si v hlave myšlienky. Zisťovala som, čo teda môžem a čo nemôžem zjesť.

Často sa mi stalo, že som nevedomky zjedla aj niečo, čo by sa nemalo. Zozačiatku je to naozaj ťažké, pretože sa nemôžu jesť ani jedlá, ktoré sú všeobecne považované za zdravé, a preto mi ani nenapadlo, že ich nemôžem jesť (pripájam zoznam jedál).

No nevadí, život šiel ďalej.

Po pár týždňoch som si na diétu zvykla a začala som sa cítiť lepšie.

Moje migrény, ktoré som mávala pravidelne od úplného malička, konečne zmizli. Bolesti brucha tiež. Tiež sa mi často stávalo, že mi bolo z ničoho nič na odpadnutie. Tohto problému som sa taktiež zbavila.

Horšie je to, že na Slovensku sa o tomto ochorení až tak nevie. Ani mnohí lekári netušia, čo je zač. Keď vám je z ničoho nič zle, len vás označia za hypochondra (ako v mojom prípade). A pritom intolerancia vie niektorých úplne vyradiť z funkcie aj na týždeň. Ja patrím medzi tých šťastlivcov, čo majú len miernejšie prejavy. Ale sú aj takí, ktorý keď zjedia vysokohistamínovú potravinu, musia 3 dni preležať v posteli s tým, že môžu piť len čistú vodu... Takým veru nezávidím (a držím palce, nech je lepšie!).

Na druhej strane je na HIT dobré to, že to často nie je diagnóza do konca života. Stačí si len dať do poriadku trávenie, alebo nejaké infekcie a o pár mesiacov až rokov budete fit.

Napríklad ja som prišla na to, ktoré potraviny mi robia zle a tým sa teraz vyhýbam. Pokiaľ sa stravujem v medziach, cítim sa dobre. Stačí to len s ničím nepreháňať. Ale tak by sme to mali robiť všetci. Myslím si, že kebyže sa každý stravuje s mierou, bolo by omnoho menej ochorení. Ťažie je nájsť tú svoju mieru :)

Predsa len, diéta mi za to všetko stála. Teraz som naozaj vďačná, že z úst lekára nezaznela závažnejšia diagnóza... Človek si tak viac začne vážiť, že mu zdravie funguje tak ako má.

Veľmi ústretoví vedia byť ľudia v tejto FB skupine:

Histamínová intolerancia na FB

Viac info o HIT (anglicky)

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Poslať správu

Chceš vedieť, keď alenka.a pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.