Jánošík na úteku: 26. Bývam u bollywoodskej hviezdy

18+
CITLIVÝ OBSAH
Článok môže obsahovať:
produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
sex, nahotu a iný nsfw obsah
násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
MÁM NAD 18 A CHCEM ZOBRAZIŤ OBSAH
8.-.15.2018 Dilí

Dilí domáci volajú “whore (kurva) Indie”. S kýmkoľvek som sa rozprával, všetci to mesto zatracujú, vraj je škaredo-špinavé a nič tam nie je. Rozhodol som sa stráviť tam môj posledný týždeň cesty a prelomiť túto škrupinu. Trvá to zväčša týždeň, potom mesto “prekukneš” a pohybuješ sa ako domáci.

Prvý dojem: v Dilí ešte aj vtáky viac vykrikujú. Konečne som ako doma - ľudia neodzdravia, čašníci sú protivní, všetky znaky civilizovanej krajiny.

Po mesiacoch cestovania rozbitými cestami a boľavými kilometrami ma pohodlie a prehľadnosť metra dojíma. Indovia vravia, že spolu s angličtinou to sú jediné dve veci, za ktoré sú im vďační.

Zvláštne, že sa chcú napriek tomu čo najviac podobať západu. Keďže Indovia všetko preháňajú, aj fotenie selfie musí byť na plné gule. Prechádzam parkom, postavím sa do stredu, obzriem po ľuďoch naokolo. Každý sa fotí, alebo vyberá filter na fotku. Doslova každý. Bez výnimky. Vyzerá to nechutne a dúfam, že nás to skôr omrzí, ako sa prepracujeme k tomuto. Kult sebestrednosti - najprv zbierame “dôkazy” kde a s kým sme boli, až potom si užijeme kde a s kým sme boli. Ako ten trtko za Justinom Timberlake-om na Superbowle 2018.

Kamarátka herečka z rodnej hrudy mi poslala kontakt na známeho, ktorý by ma mohol ubytovať. Šťastnou nehodou vyhorela celá scéna pri natáčaní bolywoodskeho trháku a celý filmový tím dostal dovolenku. Tak som celý týždeň mohol stráviť u rodiny bollywoodskej hviezdy - Ashwatha Bhatta.

Hneď na úvod som vytiahol moju indickú mamu na nákup potravín a totálne ju vytočil, keď som chcel zaplatiť. V Indii je neprijateľné, aby hosť čokoľvek platil. Sú vďační ak ich navštíviš, lebo ste sa vraj jednoducho mali stretnúť a ty si mu ušetril jeho cestu za tebou. Ňuňu.

Bhattovci sú najvyššia kasta - brahmani. To boli kedysi panovníci, duchovní a inteligencia. Dnes sa na kasty vraj nehrá, aj tak som ale vnútorne urobil Waaau.

Kedykoľvek si spomeniem na Indiu, prvé čo mi na padne je toto gesto. Zatiaľ čo my máme pokývanie hlavou zhora dole ako Áno, a zo strany na stranu ako Nie, oni pridávajú Maybe yes, maybe no. Je to v telke, je to na ulici, je to všade. Nikdy nevieš, či ste na cene dohodnutí, či ti donesú príbor, či metro stojí na tvojej zastávke, všetko je neurčité. Vyzerá to takto a vždy ma to rozosmeje:

Update: to gesto sa na mňa nalepilo, upozorni ma keď to spravím!

Indovia majú zablokované pornostránky - preto ťahajú všetko cez torrenty a kamoši si medzi sebou napaľujú svoje obľúbené kúsky. Pripomína mi to moju mladosť s mesačným limitom len 2 GB na internet pre celú rodinu a otázky rodičov “Ako je možné, že ste to rozbili za týždeň?”. Bolo to pekné a objavné obdobie, najmä vďaka CDčkám od Jackyho a bratranca. Já nejsem úchyl, jenom jsem točil jak se koupete, tvoje matka má ráda rodinní nahrávky!

Okrem toho Indovia majú podľa výskumov sex oveľa neskôr. Priemerný vek straty panictva je 25 a najmladšia generácia to posunula ešte o rok. Podľa Indian Times je to kvôli strachu z intimity a príliš veľa porna. Tak im to s tým blokovaním asi fakt nevyšlo - ako vždy, keď chce vláda vychovávať.

Je jedno či si zrovna vymieňaš šteklivé fotky cez messenger, alebo píšeš básničky, vždy máš publikum Indov, ktorí ti hlavu strčia pred displej. Hlavne s úsmevom, bez súkromia, bez problému.

Vyše 60 % Indov sú vegetariáni. To v preklade znamená, že aj McDonald’s a Burger King má polovicu menu vegetariánsku. Nespravia ti číz, Big Tasty ani McRoyal lebo však mäso zo svätej kravičky. Dostaneš tam však burger z cottage cheesu, zeleninové karbonátky a pizzu. Nie je to úplne márne, ale hlavne môžem povedať, že som mal pizzu v McDonalde.

Postavenie žien v Indii je pastva pre feministky. Žena je hlava rodiny a rozhoduje. Okrem vlastnej čakárne majú ženy v metre aj vlastné vagóny, kde si pohodlne nariedko sedkajú a my chlapi na ne pozeráme dopotení stlačení cez pomyselnú čiaru. Btw, takto sa bežne nastupuje do metra, všimni si, ako sa na tom bavia a pán na záver roztopí tvoje srdce:

Nezvyknem to robiť, ale tuším začnem - pobehal som múzeá a vládne budovy. Je to neuveriteľný majestát a večer to vysvietia všetkými farbami. Vlastne totálny gýč, ale po tých mesiacoch sa mi prispôsobuje aj vkus.

V národnom múzeu mali novú exhibíciu o vývoji civilizácií a strávil som tam asi 6 hodín. Niekoľko pikošiek: prvé pyramídové náramky sa nosili už 2600 rokov pred n.l.. Trvalo teda až 4851 rokov kým ich objavil teplý britský heavy-metalista Rob Halford a následne ich začal nosiť každý poriadny chlap. To je ako raperská móda nosiť gate na pol žrde - tiež s tým začali homosexuálni vezni.

Toto bola bomba - komix Buddhovho života v 43 samostatných obrázkoch vyrezaných do slonieho klu.

Podľa hinduistickej tradície sa žena na milovanie pripravuje v 16 krokoch. Po okúpaní si vlasy ozdobí šperkami a kvetmi, na čelo si natrie aromatickú tikku, namaľuje si chodidlá a ruky henou a až potom príde jej smradľavý milovník, vykašle sa na predohru a po 2 minútach zaspí. A ja sprostá som si kvôli tebe oholila nohy…

Kráľov už 2600 rokov pred n.l. zobrazovali na obrazoch a sochách vyšších a silnejších v rámci propagandy. Taká obdoba dnešného photoshopu a Dzurindových nebesky modrých očí na bilboardoch. Pánovi premiérovi zasa zmenšujú hlavu a pridávajú ľudskú farbu pokožky, lebo inak...

Ak si v detstve hrával rebríky a hady, vlastne si sa učil džinizmus (filozoficky obdoba budhizmu). Tá hra totiž slúžila pôvodne ako pomôcka pri jeho štúdiu. Hady symbolizovali hnev a túžbu, rebríky zasa pokoru a slušnosť.

Instagram fotka:

Buddha odmietal svoje zobrazovanie - tvrdil, že učivo je dôležitejšie ako učiteľ. Hneď po jeho smrti si však ľudia navymýšľali rôzne božstvá, ktoré mali náuku a nasledovníkov chrániť. Bohovia a Bohyne sú dnes chápané ako demonštrácie metafyzických konceptov vykúpenia, ktoré pramení v spojení múdrosti (ženy) a súcitu (muža). S tým mužským súcitom sa mi to nejak nezdá, že?

Ďalšie na rade bolo Gándhiho múzeum a miesto, kde ho upálili. Týpek nebol vždy vetchý starček s palicou, zabalený v uteráku. Študoval v Británii a skúšal byť vymódený britský džentlmen vo fraku, chodil na tanec a hru na husle. Napriek tomu ho však rasisti vyhadzovali z vlaku lebo bol inej farby. Rokmi to gradovalo a tak za svoj národ neskôr hladoval, prešiel 388 km v žabkách, sedel v base vyše 6 rokov, a napokon ho oslobodil spod britskej nadvlády.

Vyzýval však k prohibícii alkoholu a drog, či kupovaniu zahraničného oblečenia. Chcel vlastne zakázať presne to, čo z Indov robí degešov. Najnižšia vrstva je ešte nižšia kvôli alkoholu a drogám, a stredná vrstva je smiešna kvôli snahe obliekať sa ako na západe. Zvyknú to strašne prekombinovať, presne ako my.

Na záver: v Indii stále nafasuješ vezenie ak si teplý (7 rokov za jebačku!) a na vysokoškolských internátoch nie sú chalani v budove ani areáli s babami. Keď chceš ísť von po 22:00 musíš sa vypýtať na celú noc a nemôžeš chlastať. Preto majú študenti dohodnutých predavačov, ktorí im fľaše chodia prehadzovať za plot na futbalovom ihrisku, ktoré je zároveň jediné miesto, kde si môžu bezpečne zahúliť. Trošku iná vysoká škola ako borovička za 0,50 € na ISIC do 06:00.

_____________

Uz som na Mallorce, pisem na spanielskom tablete a netusim ako sa tu dava diakritika. Myslel som, ze blog v Indii skoncil, ale uz za prve 3 dni som tu zazil take bomby, ze bude o com pisat.

Napíš mi svoj mail do komentárov alebo na [email protected] a budem Ti písat.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
4
Poslať správu
Textár, gitarista, spevák. Napísal knihu "Dávenie, párenie, trápenie a iné fázy rozchodu" (2017) a "Jánošík na úteku" (2019) S kapelou Bezpokory nahral albumy Ceremony (2012) a #BEZPOKORY (2017). Aktuálne vydáva album "Povedz loď" (2021) so svojou druhou kapelou Filip Jánošík & Hotoví Umelci

Chceš vedieť, keď Filip Jánošík Lehotský pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.