27.5.2018 15:38

Bistro Akadémia na trnavskom Nádvorí ponúka super gastrozážitok a nezvyčajné jedlá za rozumnú cenu

Dostali sme približne to, čo sme čakali. Do Akadémie sa ísť oplatí.

O projekte Nádvorie, ktoré prináša priestor pre modernú kultúru priamo do srdca Trnavy, si už pravdepodobne počul (keď nie, tak klikni na odkaz vyššie). Jeho súčasťou je aj Akadémia. Už chviľu sme ju chceli navštíviť a vďaka dobrému počasiu a Lovely Experience sme sa tento týždeň dostali do Trnavy.

Reklamná vsuvka: nezabudni nás sledovať na instagrame @hedoninsta, ak sa ti náš obsah pozdáva

Akadémia nie je reštaurácia, ale piváreň a bistro. Preto ani jedlá nie sú klasické reštauračné, ale skôr "bistrózne". Väčšinu jedál budeš papať rukami. Aj keď sa o lokálnu gastronómiu príliš nezaujímaš, možno si už počul meno Lukáš Hesko, šéfkuchár, ktorý svoje gastronomické know-how nadobudol v zahraničí a istú dobu pôsobil v bratislavskom FACH-u. Práve on sa stará o to, čo sa ocitne na menu. Btw, viac informácii o ňom sa dočítaš v tomto rozhovore.

Priestor, atmosféra a obsluha

Jednoduché, ale dizajnové zariadenie, poskladané z prírodných farieb, množstvo dreva, kovu a doplnené betónovou šedou farbou. Príjemná a sympatická obsluha, ktorá nosí štýlové uniformy, pri ktorých sme sa nevedeli rozhodnúť, či sa nám páčia, alebo nie. Ale asi skôr áno. Priestor je relatívne veľký, čo sme ale nevedeli, takže pre istotu sme si rezervovali miesto vopred (pro tip: vždy si rezervuj miesto, hocikam ideš, vyhneš sa sklamaniu). Aj napriek tomu, že prebiehalo Lovely Experience a v nádvorí boli prednášky, bolo v priestoroch relatívne veľa miesta. Ku koncu našej návštevy sa ale pekne zaplnilo.

Jedlo a pitie

Neviem či to bolo tým, že vonku bolo teplo, ale aj čapovaný tankový Pilsner Urquell chutil lepšie, ako inokedy a inde. Čo sa týka pitia sme tomu moc nedali, ostali sme pri pive a limonáde. V jedálno-nápojovom lístku ale boli vína, ktoré by som neváhal ochutnať pri najbližšej návšteve.

Čo nás ale prekvapilo bola cena. Nevedeli sme, čo máme očakávať, keďže nikde na stránke Akadémie ani na ich instagrame sme nenašli jedálny lístok. Pekné priestory, dobrá obsluha, kvalitné suroviny a chutné jedlo, za to si bežne priplatíš. Možno sme len zvyknutí na (niektoré neprávom) drahšie podniky v Bratislave, ale tu dostávate to, za čo platíte. Očakávali sme oveľa vyššie ceny.

Čo sme teda jedli?

Keďže sme nevedeli, kedy sa najbližšie vrátime a či sa jedálny lístok nezmení do našej ďaľšej návštevy, zobrali sme všetko, čo sa nám zdalo fajn a súčasne sme verili, že dokážeme zjesť.

Predjedlá:

Chrumkavé bravčové kože, bylinková soľ (2.90€)

Kváskový chlieb, maslo (2,90 €)

Kváskový chlieb a maslo, ktoré chutilo a vyzeralo ako pravé maslo, nehralo sa na nič špeciálne. Poslúži ako predjedlo v prípade, ak si hladný a chceš si skrátiť čakanie na hlavné jedlo. Dostávaš to, čo vidíš na obrázku a je napísané v menu, bodka.

Bravčová koža bola prekvapko. Koža sa uvarí, následne vysuší a potom hádže do horúceho oleja. Výsledkom je tá svetlá vec, ktorá sa konzistenciou a štruktúrou podobá tým bielým zemiakovým lupienkam, ktoré dostaneš v supermarketoch. Chuť je ale o niečo bravčovejšia a bylinková soľ tvoje chutové poháriky spolu s kožou náramne poteší.

Polievky:

Fazuľové velouté, vajíčko 64°C, chorizo (3.90 €)

Silný vývar z hovädzieho chvosta, zelenina, lugurčekový olej (3.50 €)

Vývar bol fakt silný, výrazná chuť je doplnená kúskami mäsa a čerstvej zeleniny. Fazuľové velouté by som opísal, ako sofistikovanejšieho brata fazuľovej krémovej polievky. Chuť pripomínala skôr šošovicu, doplnené o jemné vajíčko a chorizo, ktoré nemalo až takú silnú chuť, no stretnutie chutí v ústach fungovalo výborne.

Ako hlavné jedlá:

Langoš, hovädzie carpaccio, syr pecorino (6.90€)

Sendvič s bravčovými ušami, fenikel, fermentované paradajky (6.90€)

(denný špeciál) Udená krkovička v brioške, kyslé uhorky, cibuľový krém (8.90€)

Fotky sú vo vyššie spomenutom poradí.

Ak si predstavíš klasický langoš, tak tento je o niečo ľahší, ale nemenej chutný. Jemný syr a capraccio spolu skvele fungujú položené na tenkom langoši.

Bravčové uši, sa priznám, že som doteraz nejedol. Konzistencia bola na úrovni chrumkavého bravčového mäsa, alebo mäsa s dobre upečenou kožou. Ťažké chute doplnené o čerstvú zeleninu, v chlebe. Namakané.

Udená krkovička bola denný špeciál. Lahodné mäso, uhorky a tuším, že pasta z jarnej cibuľky. Asi najviac naložené zo všetkých jedál, aj keď malo pravdepodobne najmenej ingrediencií.

Dezerty:

Cronut, višna, fazuľová tonka (4.50 €)

Citrónový koláč/cesto, jogurt, kôpor (4.50 €) // aj keď nemáš rád kôpor, ten nech ťa neodradí

Oficiálne v menu bolo uvedené "jogurt, citrón, kôpor". Dostaneš ale cesto, asi podobné piškótovému cestu, do ktorého je asi nastrúhaný citrón (môj odhad), nad to kôpor a ďaľšie bylinky, ktoré spolu s citrónovým sorbetom skvele fungujú. Osviežujúce.

Cronut je v podstate šiška, v ktorej/na ktorej boli višne s trochou škorice. Pokrytá sladkou penou. Fazuľová tonka neviem kde je, ale nenamietam výberu sladkej bodky za večerou. Ak chceš niečo ľahšie a osviežujúce, zvoľ citrónový dezert, ak niečo sladšie, choď do cronutu.

_____________________________________________________________________

Pre "mestské" deti môžu byť jedlá ako bravčové uši, vývar z hovädzieho chvosta, bravčové kože mierne strašidelné a kvôli ich neznalosti aj odpudivé. Nebojte sa, tieto jedlá sú ale pripravené tak, aby aj tie najjemnejšie papulky odišli spokojné a neprišlo im to, čo vkladajú do úst, neprirodzené. Nebudete ľutovať ani takýto, nie úplne bežný výber. Nami vybrané jedlá môžeme len odporúčať, keďže boli dostatočne odlišné a všetky stáli za to.

Akadémia v Trnave je príjemné gastronomické osvieženie, vzdialené niečo cez polhodinu cesty autom z hlavného mesta. Stojí jednoznačne za vyskúšanie a s trochou dávky odvahy objavíte chute a suroviny, ktoré možno nie sú vo vašom gastronomickom portfóliu.

Informácie:

Názov: Akadémia (Akademia Beer & Bistro)

Adresa: Štefánikova 4, 917 01 Trnava (Nádvorie)

Kontakt: Instagram, web, facebook.

Ak sa do Akadémie rozhodneš ísť, budeme radi, ak nám napíšeš tvoj názor. Nezabúdaj nás sledovať na Refresheri (otvor profil, klikni na sledovať), ale aj na instagrame @hedoninsta, kde sa ťa pokúsime zásobovať s dobrými hedonistickými zážitkami.

Text je súčasťou Refresher Blogu, nie je redakčným obsahom. Administrátorov môžete kontaktovať na [email protected].

Ohodnoť blog
5
Poslať správu
Nie sme odborníci, len obyčajní hedonisti - radi vyhľadávame kvalitné jedlo, ktoré má vlastný charakter a je pripravené so štipkou lásky, čo nás často zavedie na neobyčajné miesta.

Chceš vedieť, keď Hedoninsta pridá nový blog?

Zadaj svoj mail a dostaneš upozornenie. Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť.